Cum am vizitat o tara cu doar…4 lei dus-intors

cu bacul in Silistra

Daaaaa, pare greu de crezut, dar totusi perfect posibil. Si o sa va povestim cum am reusit si ce aveti de facut pentru a face si dumneavoastra la fel. Dar sa incepem cu inceputul

Ne aflam in Calarasi unde am ales sa sarbatorim Craciunul anul acesta. Deja vizitasem tot ce se putea vizita in zona si, cum mai  aveam de petrecut inca doua zile prin acea zona ne tot intrebam ce mai putem face si ce mai este de vizitat. Si, uitandu-ne pe harta, ne-au picat ochii pe localitatatea invecinata cu Calarasiul dar pe malul Bulgaresc al Dunarii, Silistra.

Bacul care face legatura intre punctul de frontiera Chiciu si Silistra

Cateva date istorice despre Silistra, de la marele istoric Wikipedia, citire:

Silistra, sau Dârstor (in  romana) este un oras port la Dunare, fiind centrul administrativ al regiunii cu acelasi nume si unul dintre cele mai importante orase din regiunea istorica Dobrogea si din Cadrilater. Orasul a apartinut Tarii Romanesti in timpul lui Mircea cel Batran, probabil si al lui Vlad Tepes si a fost reanexat Romaniei Dupa al doilea Razboi Balcanic (intre Bulgaria pe de o parte si Serbia + Grecia pe de cealalta). A ramas ca parte a tarii noastre din 1913 pana in 1940, cand a fost returnat Bulgariei in urma “Tratatului de la Craiova”. Darstor reprezinta si originea denumirii cartierului bucurestean Dristor iar in 2011 avea o populatie de 35.000 de locuitori.

Citind toate astea deja ni s-au aprins calcaiele din cauza dorului de duca.

A doua zi dimineata, ne-am rugat de un prieten sa ne duca pana la bac, in punctul de frontiera Chiciu. O data ajunsi acolo, ne-am luat bilete si ne-am urcat pe primul bac. O calatorie costa 2 lei de persoana si circula non-stop. In scurta vreme bacul s-a pus in miscare si agale, incarcat cu tiruri si alte vehicule s-a pus pe traversat Dunarea. Daca in Calarasi ne minunam de ce temperaturi “de aprilie” sunt, pe bac ne-au cam clantanit dintii. Calatoria dureaza in jur de 20 de minute. Ajunsi pe malul celalalt am incercat sa identificam punctul de frontiera pentru a prezenta actele dar cum nu l-am reperat a trebuit sa intrebam. Asa am aflat ca avem de mers aproximativ 10 minute pana la Vama. Drumul ne duce intr-acolo. De plictisit nu ne-am plictisit pentru ca am fost asistati indeaproape de o patrula serioasa si foarte bine pregatita de…caini comunitari. Prietenosi dealtfel. Totul a decurs fara probleme la punctul de Frontiera.

Imagine din Silistra

Imediat dupa Vama am gasit un schimb valutar unde am schimbat 50 de lei in Leva (20 de leva). Cu gandul ca, daca mai este nevoie, mai schimbam. De acolo pana in centrul orasului Silistra am facut aproximativ 20 de minute. Planul era urmatorul: ajungem in cetru, bem o cafea, cautam toate muzeele pe care le putem gasi, le vizitam, mai vedem ce altceva putem vedea si ne intoarcem cuminti acasa. Pana sa ajungem in centru am dat de Muzeul de Arheologie.

Citeste si: Zboruri foarte ieftine spre Viena. De la 19 euro de persoana

Dupa ce am tras in zadar de toate usile incuiate dar pline de afise cu texte in bulgara  ne-am lasat pagubasi. Apoi mi-am amintit ca am instalata aplicatia Google Lens care este……magica. Mai ales pe partea de traducere in timp real a textelor.  Mai pe scurt am pornit aplicatia si am indreptat telefonul spre unul dintre afisele de pe usa principala. Asa am aflat ca Muzeul este inchis in acel sfarsit de saptamana. Bucurosi ca am descoperit misterul din spatele scrisului dar cu buza umflata ca nu il putem vizita, am plecat spre urmatorul muzeu si anume cel de Istorie. Cu asta situatia a fost mai simpla. Nu l-am gasit!

Ne-am invartit in sus si in jos pe langa semnul de pe Google Maps dar fara nici un rezultat. Nu era acolo si basta.   Dupa am aflat ca in Silitra muzeele sunt inchise in weekend (iar unele dintre ele chiar se pitesc de turisti). Ciudat… Cel putin pentru noi.

Moscheia din Silistra

Centrul orasului este unul destul de fain amenajat  si destul de colorat. Chiar si pentru o zi de decembrie. Si au si o moschee. O ploaie marunta ne-a facut sa intram in singurul magazin mare pe care l-am gasit in zona, aflat in imediata vecinatate a unui sit arheologic (peste care treci) si a unui parc. S-a dovedit a fi un “Mall” destul de mare. Neavand ce face, am dat roata prin toate magazinele iar la plecare ne-am oprit in cafeneaua de la parter pentru o binemeritata cafea. Cu chelnerul ne-am inteles mai mult in romana decat in engleza sau in alta limba. Pe 2 cafele am platit in jur de 5,6 leva.

Parc cu tanc T-34

De acolo am plecat sa vizitam parcul de langa in care se afla si ruinele cetatii Durostorum. Pana acolo insa am admirat un tanc sovietic T-34. Parcul si ruinele cetatii se afla direct pe malul Dunarii, ceea ce le confera un aer tare pitoresc.  

Cetatea Durostorum

De acolo, am plecat spre dealul unde se afla  turnul televiziunii si o alta cetate. Timp de mers… vreo 40 de minute. Altitudine 129 m. Mare parte din drum este format din scari. Trebuie sa fim atenti pe unde calcam pentru ca majoritatea treptelor sunt erodate destul de tare. Pret de cateva minute o minunatie de pisica a ales sa ne tina companie. Ne-a abandonat insa destul de repede in favoarea unui cuplu de batranei care pare-se aveau si ceva mancare la ei. Stim ca suna cliseic dar pisica a inceput. Pe cuvant!

pisica din Silistra

Citeste si: Plante de casa perfecte pentru cei pasionati de calatorii

Fortareata  Medjd Tabia spre care ne indreptam reprezinta, fara doar si poate, principala atractie din Silistra.  A fost construita de inginerul Helmuth von Moltke in 1857. Credem ca este destul de frumos in interior. Cel putin asa am citit. Nu am putut sa vedem cu ochii nostri pentru ca am gasit-o si pe aceasta inchisa.  Am dat totusi o tura in jurul ei pe o potecuta foarte bine delimitata, prin padure, dupa care am coborat. Nu inainte insa de a  admira privelistea. Intr-adevar, de sus poti cuprinde cu vederea pana hat departe, spre Constanta.

Silistra vazuta de sus

La intoarcere am oprit intr-un magazin de suveniruri de unde am luat clasicii magneti si napolitane bulgaresti (sunt delicioase, credeti-ne) dupa care ne-am pus in miscare spre Vama pentru ca deja venea seara si se lasa si frigul. In afara faptului ca am asteptat mai bine de 30 de minute dupa un sofer de tir turc si formalitatile sale, totul a decurs normal. Insotiti de aceeasi caini care ne-au escortat si la venire am ajus la BAC. Cand ne-am luat bilete am fost surprinsi sa gasim in interiorul magazinului si un punct de desfacere al Cramelor Ostrov, aflate in imediata apropiere(cu urmatoarea ocazie mergem si acolo).

Am dat pe o sticla de roze demisec …10 lei. Am zis sa nu ne riscam la mai mult de 2 sticle. Ne gandeam sa nu ne luam teapa cu “vin la 10 lei”. DAAAAR! Este incredibil de bun. Asadar, daca aveti ocazia, nu o ratati.

Silistra ne-a placut

Drumul de intoarcere a fost muuult mai cu clantanit de dinti decat la venire dar am avut parte de un apus incredibil de frumos, care ne-a facut sa uitam de frig.

Asa am reusit noi sa vizitam o tara cu doar 4 lei de persoana. Si a meritat! Din plin! Si mai mergem! Silistra este un oras interesant

Pe malul romanesc ne-am oprit sa mancam si sa mai bem o cafea. Acolo, in acel restaurant, la o masa de la care se vedea Dunarea si ultimele licariri ale apusului a luat nastere Nomadia.

2 thoughts on “Cum am vizitat o tara cu doar…4 lei dus-intors

  1. FRUMOASĂ EXCURSIA ȘI INTERESANTĂ. LA CÂT MAI MULTE EXCURSII. BAFTĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *