Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este oficial deschis! Noi posibilități pentru pasionații de călătorii

aeroportul internațional Brașov Ghimbav

Nouă, așa cum știți, ne place să călătorim și o facem cât de des putem. Tocmai de aceea am urmărit cu destul de mult interes evoluția lucrărilor la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.
Așa că pe data de 10 iunie 2023, când aeroportul și-a deschis oficial porțile, am fost prezenți. Dealtfel foarte mulți brașoveni au fost acolo pentru a vedea aeroportul. Dar haideți să vedem ce oferă Aeroportul Internațional Brașov și de ce este atât de important pentru noi ca și călători dar și pentru brașoveni. Dar înaine, să trecem puțin în revistă câteva date din istoria acestui aeroport.

Aeroportul International Brasov Ghimbav
Sursa Foto: Aeroportul Internațional Brașov

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav – De la vis la realitate!

Primele planuri legate de construirea unui aeroport internațional la Brașov dateaza din perioada 1990-1993 când un grup de specialiști de la IAR Ghimbav au pus bazele primei asociații pentru construcția acestuia. În 1993 s-a aprobat și locația acestui aeroport de către Departamentul Aviației Civile. Dar așa cum știm că de la vorbă la faptă de obicei trece ceva vreme, evoluții concrete în direcția construirii Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav s-au realizat începând cu anul 2013 când s-a început construirea pistei. Aceasta va fi terminată un an mai târziu. Pista măsoară 2820 m lungime și 45 m lățime.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Tot ce trebuie să știi despre o vacanță în CORFU

Lucrările vor continua din 2018, constant, până la finalizarea aeroportului și darea acestuia în folosință. În 12 mai 2023: IATA (Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni) a emis documentul oficial de alocare a codului de locație de aeroport pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, care este GHV.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Un moment istoric în aviația românească

La 10 iunie 2023, în inima României s-a desfășurat un eveniment important – deschiderea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav. Suntem mai mult ca siguri că această dată importantă marchează un nou capitol în aviația românească, poziționând Brașovul ca un punct cheie pentru călătorii, turism și economie.

Despre Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este primul aeroport construit de la 0 în România ultimilor 50 de ani și al 17-lea aeroport comercial din țară. Amplasat în Ghimbav, în apropiere de Brașov, aeroportul este situat chiar lângă viitoarea autostradă A3.

panouri indicatoare aeroportul Brasov.jpg

Suprafaţa totală a aeroportului este de aproximativ 12.000 mp și va putea procesa în configuraţia actuală, un flux de 1 milion de pasageri/an pentru zboruri interne, externe şi VIP. Oficialii au declarat că există şi posibilitatea de extindere, astfel încât să asigure un trafic de 3 milioane de pasageri/an.

Control Pașapoarte Aeroportul Brasov
Screenshot 8

De asemenea, Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este primul aeroport din Sud-Estul Europei care beneficiază de dirijarea zborurilor prin intermediul soluţiei de turn remote(la distanță).

Pe pista aeroportului va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă (conform Wikipedia).

Inaugurarea oficială a aeroportului va avea loc la o săptămână de la deschidere, pe 15 iunie 2023, când va avea loc primul zbor de pe acest aeroport.

Screenshot 6

Conexiuni de zbor și planuri de viitor

Primul avion care va ateriza pe pista Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav va fi operat de TAROM, per ruta București – Brașov. Aeronava va pleca din București la ora 07:30 și va ajunge la Ghimbav la ora 08:10.

Anunțul a fost făcut la Radio România Brașov FM de către președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea:

“Vom ateriza cu un avion al companiei TAROM, de 100 de locuri, un Boeing. Vom fi prima cursă. Vom ateriza la ora 8:10 pe Aeroportul din Brașov. Îmi doresc să avem cât mai mulți oaspeți. Am încercat să aduc cât mai multe personalități brașovene acasă cu ocazia acestui eveniment. (…) Sunt mulți care încă evaluează dacă își găsesc timpul necesar pentru a ajunge cu prima cursă pe Aeroportul de la Brașov. Vom pleca, de asemenea, spre București, la ora 10:30. Deci, practic, vom avea două ore în care vom prezenta oaspeților noștri aeroportul, vom dezveli placa din interiorul terminalului”.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: 20 DE LUCRURI DE FĂCUT ÎN SANTORINI, GRECIA

Tot în data de 15 iunie, compania românească Dan Air va opera prima cursă dinspre/spre Stuttgart. Tot această companie va mai avea zboruri spre Bruxelles, Munchen, Nuremberg, Stuttgart, Londra și Barcelona.

Din august Wizz Air va opera curse spre Londra (Aeroportul Luton) și Dortmund.

Din 16 iunie vor fi operate o serie de curse charter spre destinații de vacanță din Turcia (operate de Animawings și HiSky spre Antalya) și Grecia (operate de Aegean Airlines spre Heraklion).

Important este și că de la 15 iunie se va înființa o linie express de autobuz care va face legătura între Gara Brașov și aeroport. Aceasta va avea indicativul A1 și va avea mersul sincronizat cu plecările și sosirile avioanelor. Mai multe detalii puteți găsi aici.

zilele portilor deschise la aeroportul internațional Brașov Ghimbav

O inaugurare spectaculoasă a show-ului aerian

Pentru a sărbători acest eveniment istoric,  a fost organizat și un spectacol aerian. În ciuda condițiilor meteo mai puțin perfecte, Șoimii României, Aeroclubul României și multe alte echipe au oferit un show spectaculos. Spectacolul aerian a servit ca o inaugurare adecvată pentru un aeroport care promite să revoluționeze călătoriile în și dinspre Brașov. Zilele porților deschise (10-11 iunie) s-au terminat cu concerte, spectacole cu lasere și cu foc de artificii.

Zilele portilor deschise la Aeroportul International Brasov

Noi oportunități pentru pentru călători

Deschiderea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav marchează un moment important atât pentru călătorii interni (sperăm că vor fi și curse interne), cât și pentru cei internaționali. Acesta oferă o nouă poartă de acces pentru a explora istoria bogată, cultura vibrantă și peisajele uimitoare ale României. De asemenea, se așteaptă ca aeroportul să stimuleze turismul în Brașov, contribuind la economia locală și făcând regiunea mai accesibilă pentru întreaga lume.

Citește și: Top 20 cele mai frumoase locuri de vizitat din Bulgaria

Când a fost deschis oficial Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav?

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost deschis oficial pe 10 iunie 2023.

Cât de mare este Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav?

Suprafața totală a aeroportului este de aproximativ 12.000 mp.

Ce cod de locație de aeroport a primit Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav de la IATA?

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a primit codul de locație de aeroport GHV de la IATA.

Cât de mare este capacitatea de procesare a pasagerilor a Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav?

Aeroportul poate procesa un flux de 1 milion de pasageri/an pentru zboruri interne, externe și VIP, cu posibilitatea de extindere pentru a asigura un trafic de 3 milioane de pasageri/an.

Ce tipuri de avioane pot ateriza pe pista Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav?

Pe pista aeroportului poate ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380.

Ce companii aeriene vor opera zboruri de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav?

Pentru început, compania românească Dan Air va opera zboruri spre Stuttgart, Bruxelles, Munchen, Nuremberg, Londra și Barcelona, iar din august Wizz Air va opera curse spre Londra (Aeroportul Luton) și Dortmund. De asemenea, vor fi operate o serie de curse charter spre destinații de vacanță din Turcia și Grecia (din iunie până în septembrie).

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este mai mult decât un nou aeroport. Din punctul nostru de vedere reprezintă o nouă gură de aer proaspăt pentru călătoriile din România, deschizând noi oportunități de explorare și aventură.

Noi abia așteptăm să zburăm de acasă. Și ne propunem să face asta destul de curând. Oricum veți vedea această experiență pe canalul nostru de Youtube.

Pngtree—subscribe click reminder red icon 8704820

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

pngkey.com facebook logo png 4488

Urmărește-ne pe Facebook

Grup facebook

Înscrie-te în grupul “Ponturi de Călătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *