Traseul satelor în Naxos: MELANES, MYLI ȘI KOUROI

Satul-Melanes-vazut-mai-de-departe

Centrul insulei Naxos este muntos și este presărat cu sate mici și pitorești. Este o zonă frumoasă și mult mai izolată față de ce am văzut în Mykonos și Santorini. Naxos este o insulă verde, împădurită, idilică și mult mai liniștită decât celelalte insule.

Dacă sunteți în căutarea unei plimbări foarte frumoase, ușoare, care vă duce prin mai multe sate și la un sit istoric, ce o să vă prezentăm în acest articol este perfect pentru dumneavoastră. Începeți și terminați în orașul Melanes (noi totuși i-am zis sat), mergeți pe cărări de marmură străvechi, vizitați Satul Kouroi din Flerio iar priveliștile de pe drum or să vă încânte ochii și inimile. Această minunată plimbare necesită doar câteva ore din timpul dumneavoastră și este o modalitate excelentă de a explora această parte a insulei Naxos.

CÂTEVA DATE DESPRE TRASEUL SATELOR ÎN NAXOS

În cea mai mare parte a timpului, veți merge pe poteci de piatră (marmură)și drumuri bătătorite. Ocazional, veți merge pe poteci și prin câmpuri pline cu iarbă. O pereche de ghete bune de mers pe jos este ideală. Sau măcar niște adidași cu o talpă aderentă.

Distanța: 6,1 km
Diferență de nivel: 300 de metri
Dificultate: Ușor
Durata: 2 până la 3 ore

DE UNDE ÎNCEPEM

Această plimbare începe și se termină în Melanes. Din localitatea Naxos, aveți nevoie de aproximativ 15 minute pentru a ajunge aici cu mașina. Există o parcare foarte mică în oraș (coordonate GPS: 37°5’24.473″ N 25°26’20.771″ E).

Să ajungi la capătul traseului poate fi un pic mai dificil. Drumurile din Melanes nu au nume și sunt destul de întortochiate. Di fericire sunt multe scări care taie curbele și astfel puteți scuti destul de mult timp. Pentru a vă ajuta o să vă lăsăm harta de mai jos:

Harta traseului satelor în Naxos: Melanes, Myli și Kouroi. Traseul de la Melanes la Myli și ocolul către Flerio Kouros nu sunt incluse pe hartă, deoarece Google nu dispune încă de date pentru aceste două trasee de drumeție. Cu toate acestea, avem o mulțime de fotografii de pe aceste trasee, astfel încât să știți la ce să vă așteptați.

Cum se utilizează această hartă: Faceți clic pe pictogramele de pe hartă pentru a obține mai multe informații despre fiecare hotel. Faceți clic pe steluța de lângă titlul hărții pentru a adăuga această hartă în contul dumneavoastră Google Maps. Pentru a o vizualiza pe telefon sau pe computer, deschideți Google Maps, faceți clic pe butonul de meniu, mergeți la “Your Places”, faceți clic pe Maps și veți vedea această hartă în listă.

Plimbare prin Melanes
Plimbare prin Melanes
Primul marcaj turistic
Primul marcaj turistic
startul drumeției din Melanes
De aici începe drumeția în Melanes

Traseul spre MYLI

De la începutul traseului, continuați să coborâți pe poteca de piatră. Veți trece printr-o pădurice densă de bambus, pe lângă ziduri vechi de piatră și pe lângă curțile și fermele mici ale oamenilor care locuiesc aici, precum și pe lângă clădiri vechi și dărăpănate.

Poteca se schimbă de la o potecă de piatră ușor de urmat la poteci de pământ, abia vizibile, care șerpuiesc printre peisaje frumoase cu câmpuri de flori sălbatice sau pline cu iarbă. În mai multe locuri, o potecă abia vizibilă se va desprinde de poteca “principală”. Aceste bifurcații ale traseului nu sunt marcate, ceea ce ne-a făcut să ne întrebăm încotro să o luăm. Noi am rămas întotdeauna pe traseul mai distinct și acest lucru ne-a dus la Myli. Dacă mergeți pe una dintre aceste poteci, s-ar putea să ajungeți la Kourounochori, un alt sat care poate fi inclus în această plimbare. Dar cum noi nu am fost, nu știm ce să vă spunem. Totuși țineți o hartă deschisă pe telefon.

Vechiul zid de piatră pe lângă care veți trece
Poteca prin fâneață
casa veche
Marcaje turistice in naxos
Cladirea roz in Mili
Când ajungeți la această clădire roz, ați ajuns la Myli.

Odată ajuns în Myli, am făcut o scurtă plimbare în sat, dar nu am văzut prea multe lucruri interesante. Nu ezitați să vizitați și satul dacă sunteți curioși… nu va dura mult, pentru că Myli este micuț!

DIN MYLI LA KOUROI

O dată ce ați trecut de Myli, priveliștile se deschid puțin mai mult. Pădurile și bambusul sunt înlocuite cu plantații de măslini, grupuri uriașe de cactuși și dealuri frumoase.

Poteca este mult mai ușor de urmat aici. În cea mai mare parte a timpului, vă veți afla pe o cărare de piatră și veți merge de-a lungul unor ziduri de piatră. Ocazional, un semn cu eticheta “6” marchează poteca.

Cifra 6 pe poteca in Naxos
Hiking on Naxos 2
traseul satelor în Naxos

SATUL KOUROI

Poteca se termină într-o mică parcare. Aceasta este dealtfel parcarea în care oamenii își lasă mașinile când vizitează Kouroi. De aici trebuie să urmați indicatoarele către Kouros.

Parcarea din Kouros

La început, veți merge pe un drum larg, de beton. Luați-o la dreapta și urmați indicatoarele către Kouros din Flerio.

Din această zonă din Naxos, meșterii din secolele VI și VII î.Hr. au extras piatră pentru celebrele statui grecești. Statuia pe care o veți vedea aici datează din anul 570 î.Hr.

statuie veche

De aici veți continua tot pe aleea betonată iar apoi veți vira la dreapta pentru a ajunge până la a doua statuie. Aproape de capătul potecii, veți face iarăși la dreapta continuând pe o potecă de pământ care este foarte ușor de urmat și se termină aproximativ 200 de metri mai târziu, la a doua statuie. Este mai ușor de reperat cele două picioare decât statuia uriașă care zace pe jos, deoarece se confundă cu roca din jur.

Cariera de piatră din Naxos
Cariera de piatră din Naxos
a doua statuie din naxos
A doua statuie
Privelistea de la a doua statuie
Privelistea de la a doua statuie

De la a doua statuie, tot ce aveți de făcut este să vă întoarceți în parcarea pe care ați văzut-o mai devreme.

ÎNTOARCEREA LA MELANES

Odată ajunși în parcare, urmați indicatoarele pentru Melanes. Această ultimă etapă a plimbării se desfășoară pe un drum pietruit. Este o plimbare foarte frumoasă cu priveliști deosebit de frumoase spre Myli și Melanes.

Drumul spre Melanes
Satul Melanes văzut mai de departe
Satul Melanes văzut mai de departe
Biserica cu acoperis albastru in Naxos

Recomandare de restaurant: O Vasilis este un excelent restaurant tradițional grecesc în Melanes. Am luat prânzul aici înainte de a începe plimbarea.

O Vasilis restaurant

AI MAI MULT TIMP LA DISPOZIȚIE?

Plimbarea pe care tocmai am descris-o face parte dintr-un traseu mai mare prin zonă. De asemenea, vă puteți plimba până la Ano Potamia și Kato Potamia înainte de a vă întoarce la Melanes. Deoarece noi nu am făcut acest lucru, nu știm cât de dificil este să urmați traseul între aceste localități.

Noi am sfârșit prin a merge cu mașina până la Ano Potamia și apoi am făcut o drumeție până la Apano Kastro, ruinele unui castel antic. A fost minunat, poate chiar mai bine decât această plimbare prin sate.

Dacă vă place ideea de a face această drumeție dar preferați să aveți un ghid, consultați NaxosHiking.com.

CÂND AM FĂCUT ASTA

Am făcut această plimbare la mijlocul lunii aprilie. A fost o zi cu mult vânt, iar temperaturile au oscilat în jurul a 15°C .

DRUMEȚIILE ÎN NAXOS

O drumeție care nu trebuie ratată în Naxos este cea spre Muntele Zas (Muntele Zeus). Aceasta este o idee mai grea datorită diferenței de nivel. De-a lungul drumului, vizitați peștera în care a fost crescut Zeus. Odată ajuns în vârful Muntelui Zas, bucurați-vă de priveliște și lăudați-vă că ați făcut o drumeție până la cel mai înalt punct din Ciclade.

VREI SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN GRECIA? AICI AI MAI MULTE INFORMAȚII UTILE

NAXOS: Aflați cum să vă planificați vizita la Naxos în articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos.

SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. În itinerariul nostru Santorini, aflați cum să vă planificați vizita, indiferent dacă aveți la dispoziție 1, 2 sau 3 zile. În Ghidul nostru de hoteluri din Santorini, enumerăm cele mai bune hoteluri din Santorini, organizate în funcție de locație și buget.

ITINERARUL GRECIEI: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos din Itinerarul nostru de 10 zile în Grecia.

Plănuiți o excursie în Grecia? Citiți toate articolele noastre în Ghidul nostru de călătorie în Grecia.

Pngtree—subscribe click reminder red icon 8704820

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

pngkey.com facebook logo png 4488

Urmărește-ne pe Facebook

Grup facebook

Înscrie-te în grupul “Ponturi de Călătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *