Top 20 cele mai frumoase locuri de vizitat din Bulgaria

Cele mai frumoase 20 de locuri de vizitat din Bulgaria

Cred că este uimitor faptul că Bulgaria este pentru moment considerată ca fiind în afara traseelor bătute de turiștii occidentali, deoarece țara are câte puțin din toate, și la prețuri foarte accesibile. Peisajele montane din Bansko și Pomporovo atrag schiorii în timpul iernii, iar plajele de la Marea Neagră atrag turștii în lunile de vară.

Sofia – capitala – nu este, probabil, cel mai frumos oraș pe care îl puteți vizita, dar, odată ce veți ieși în mediul rural și veți începe să explorați superba coastă, cred că veți rămâne impresionați de farmecul special al Bulgariei. Iată care este alegerea noastră pentru cele mai bune și mai frumoase locuri de vizitat în Bulgaria…

1. Plajele de la Marea Neagră – cea mai faimoasă și mai frumoasă coastă din Bulgaria

Marea Neagra plaje bulgaria
Plaje in Bulgaria Marea neagra

Un bun punct de plecare este faimosul litoral al țării. Bulgaria este cunoscută pentru litoralul Mării Negre, care are întinderi lungi de plaje cu nisip, presărate cu hoteluri, sate tradiționale de pescari și situri istorice.

Cum a fost in Sunny Beach și Nessebar

De obicei turiștii vin în stațiunile mai cunoscute Sunny Beach și Nisipurile de Aur, dar noi personal credem că plajele din orașele Varna și Burgas sunt la fel de frumoase.

Alegerea noastră de hotel cool și neobișnuit pentru Marea Neagră – Cook’s Club Sunny Beach (Adults only)

Cooks-Club-Sunny-Beach

2. Nessebar – cunoscut sub numele de Perla Mării Negre, care este cu ușurință unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Bulgaria.

Biserica Nesebar bulgaria
Turn nesebar bulgaria

Adesea denumit Perla Mării Negre, orașul istoric Nessebar datează din antichitate, când a fost fondat ca o așezare tracică cunoscută sub numele de Menebria. Grecii, romanii, bizantinii, bulgarii, cruciații și otomanii au fortificat pe rând orașul antic și peninsula îngustă pe care este situat.

Astăzi, o plimbare pe străzile sale pietruite vă va duce la rămășițele a aproximativ 40 de biserici din cărămidă, care datează încă din secolul al V-lea. Frumosul oraș este un sit atât de important încât este recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial. Mai multe puteți citi în articolul de mai jos:

Ghid complet de vacanta in Nessebar – Sunny Beach in Bulgaria

Alegerea noastră de hotel în Nessebar – Victoria Hotel Nessebar

Victoria's Hotel Nesebar

3. Sozopol – un frumos oraș antic de la malul mării

Sozopol-Bulgaria
Sozopol oras bulgaria

Unul dintre cele mai vechi orașe de pe coasta bulgară a Mării Negre, Sozopol este un sat popular de pescari și o stațiune balneară. Situat la 35 de kilometri sud de Burgas, Sozopol era cunoscut în secolul al VI-lea î.Hr. sub numele de Apollonia, cu tot cu un templu dedicat lui Apollo. Orașul este unul destul de mic necesitând puțin timp pentru a-ț vizita în întregime.

Vă puteți plimba de-a lungul cheiurilor, în timp ce captura zilnică de pește este descărcată, sau prin orașul vechi, cu casele sale din lemn. Dacă vi se pare că marea este prea adâncă sau agitată pentru a înota, puteți oricând să faceți plajă pe stâncile situate de-a lungul țărmului.

Alegerea noastră de hotel pentru Sozopol – Selena Beach Hotel – All Inclusive Light

Sozopol hotel selena beach

4. Mănăstirea Rila – cea mai faimoasă mănăstire din Bulgaria și un loc uimitor de explorat în Bulgaria

Manastirea Rila Bulgaria

Cunoscută drept Ierusalimul Bulgariei, această pitorească mănăstire ortodoxă orientală din munții împăduriți, situată la mai puțin de două ore la sud de Sofia, merită cu siguranță o vizită. Numită după Sfântul Ivan de Rilski, un pustnic din secolul al X-lea care a trăit într-o peșteră din apropiere, mănăstirea a fost construită, incendiată și reconstruită de-a lungul secolelor, ultima construcție datând din anii 1800.

Intrați în curte și veți fi uimiți de armonia perfectă a bisericii, cu arcadele sale grațioase în dungi îndrăznețe de alb și negru, așezate sub un rând de gargui sculptați, acoperișuri de țiglă și cinci cupole care se întind spre cer. În depărtare se văd vârfurile Munților Rila, complimentând o oază de seninătate perfectă atât pentru cei care vin aici în pelerinaj cât și pentru vizitatorii moderni deopotrivă.

5. Varna – una dintre cele mai populare stațiuni de vacanță din Bulgaria

Varna Bulgaria vazuta de sus

Varna este una dintre cele mai importante destinații turistice din Bulgaria. Este ușor de înțeles de ce – este un oraș frumos, care are plaje minunate, restaurante excelente și spații verzi încântătoare. Varna este adesea numită capitala maritimă a Bulgariei, deoarece mulți bulgari se adună în oraș în lunile mai calde.

În Varna există multe plaje pitorești cu nisip fin auriu și apă cristalină. Există, de asemenea, câteva locuri bune de surf, dacă preferați să faceți surf sau bodyboard. Plaja Rapongi este poate cea mai bună plajă din Varna, deoarece este bine întreținută și nu este prea aglomerată.

Citește și Cu mașina în Albania și Croația – Ghid de calatorie

Puteți călători, de asemenea, spre nord, în stațiunea Sunny Day sau pe plaja Siruius, care sunt ambele locații uimitoare și populare printre turiști. Există o mulțime de alte activități de care vă puteți bucura în oraș, inclusiv multe cluburi, restaurante și baruri excelente de-a lungul Kraybrezhna Aleya. Veți găsi această parte a orașului destul de fermecătoare și frumoasă pe timp de noapte.

6. Orașul vechi din Plovdiv – o rezervație arhitecturală și istorică spectaculoasă

Plovdiv Old Town Bulgaria

Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, are ceva ce Sofia nu are – un oraș vechi pe un deal. Orașul a fost fondat în urmă cu aproximativ 6.000 de ani și s-a dezvoltat pe șapte dealuri, dar unul dintre ele a fost distrus la începutul secolului XX.

Orașul vechi domină centrul orașului cu structuri din diferite epoci, inclusiv un amfiteatru roman remarcabil de bine conservat. Orașul vechi este cunoscut mai ales pentru stilul arhitectural renascentist bulgăresc, cu case colorate care prezintă la fiecare colț caracteristicile exterioare unice ale Renașterii Naționale.

7. Belogradchik – un vechi și important loc de frumusețe și o atracție naturală uimitoare în Bulgaria

Belogradchik  Bulgaria

Fortăreața Belogradchik este o construcție veche amplasată pe o stâncă uimitoare. Combinația este atât de unică și pitorească, încât pare desprinsă direct dintr-un basm Disney. Ceea ce este chiar mai unic decât fortăreața este zona rurală din jur.

Stâncile Belogradchik, desemnate în 2009 drept candidatul Bulgariei pentru a fi selectate ca una dintre cele șapte noi minuni ale naturii, sunt un aranjament uimitor de formațiuni de gresie și conglomerate de rocă cu forme ciudate.

8. Lacul Atanasovsko – un iaz sărat și o atracție de wellness populară în Bulgaria

Lacul Atanasovsko Bulgaria

Lacul Burgas este un frumos lac de culoare roz aprins, situat la vest de orașul Burgas. Spre deosebire de majoritatea celorlalte lacuri roz din lume, culoarea lacului nu este cauzată exclusiv de nivelul ridicat de sare.

Deși există multă sare în lac, aceasta este influențată și de existența unei anumite specii de creveți. Culoarea lacului tinde să varieze în funcție de locul în care pescarii și minerii de sare sunt activi în prezent. Există mai multe bazine în mijlocul părții sudice a lacului care sunt folosite pentru extragerea sării.

Aceste bazine au adesea cele mai vii culori, de la roșu închis la un roz șters. Spre deosebire de alte lacuri roz, în Lacul Burgas este posibil să înoți. De fapt, acest lucru este încurajat, deoarece se spune că nămolul pe care îl conține lacul are proprietăți medicinale.

Unii dintre localnici cred că are proprietăți anti-îmbătrânire și poate vindeca anumite afecțiuni, din acest motiv este o atracție de wellness bine cunoscută în Bulgaria.

9. Koprivshtitsa – o altă frumoasă rezervație arhitecturală și istorică și un loc fantastic de explorat în Bulgaria

Koprivshtitsa  bulgaria

Mergând pe străduțele înguste ale satului Koprivshtitsa, la aproximativ două ore de mers spre est de Sofia, vă veți simți ca și cum ați fi teleportat înapoi în anul 1876, când bulgarii au luptat cu curaj împotriva otomanilor .

În interiorul caselor colorate, reprezentante ale arhitecturii Renașterii Naționale Bulgare din secolul al XIX-lea, patrioții locali au pus la cale rebeliunea care a condus la primul foc de armă în timpul Revoltei din aprilie, care a eșuat în cele din urmă.

Satul este plin de memoriale și case muzeu care expun comori etnografice, arme și unelte agricole vechi, costume naționale, opere de artă și bijuterii.

10. Veliko Târnovo – unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria

Veliko Tarnovo bulgaria

Capitală istorică a celui de-al doilea Imperiu Bulgar între secolele XII și XIV, Veliko Târnovo este situată în centrul Bulgariei și este o atracție turistică populară aflată la doar câteva ore de condus de București.

Fortăreața Tsarevets reconstruită nu seamănă deloc cu palatele medievale ale țarilor bulgari care au domnit din vârful dealului până la înfrângerea lor de către otomani în 1393. Cu toate acestea, se simte fosta măreție a Bulgariei atunci când se pășește prin porțile acestei fortărețe pitorești.

11. Melnik – un oraș viticol fermecător

Sat viticol Melnik-Bulgaria

Melnik este cunoscut din două motive. Este cel mai mic oraș din Bulgaria și găzduiește unele dintre cele mai bune crame din țară. Îți va lua câteva minute să te plimbi pe singura stradă principală a orașului, dar vei sta ore întregi la o tavernă locală.

Dacă reușiți să vă ridicați de pe scaun după ce ați degustat multitudinea de vinuri , merită să vizitați stâncile piramidale Melnik din apropiere și Mănăstirea Rozhen.

12. Pomorie – o minunată stațiune balneară din Bulgaria

Pomorie bulgaria

Pomorie este o stațiune balneară pitorească situată în Golful Burgas, pe coasta de est a Bulgariei. Fiind cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le puteți vizita în Bulgaria, orașul este așezat pe o peninsulă stâncoasă îngustă, cu priveliști spectaculoase ale coastei la nord și la sud. Deși atrage mulți turiști bulgari în fiecare an, este un fel de secret bine păstrat, despre care majoritatea turiștilor străini nu știu.

Orașul are două secțiuni distincte – centrul vechi al orașului, la est, și secțiunea mai nouă, mai turistică, la vest/sud-vest. Centrul vechi al orașului este o locație fermecătoare, cu multe hoteluri mici, magazine autentice și restaurante mici. Vârful estic al peninsulei are câteva plaje mici, care sunt de obicei mai puțin aglomerate în comparație cu cele din nord sau sud-vest.

Sunset Resort se află la sud-vest de oraș. Este o stațiune modernă care se învecinează cu South Beach, care este cea mai mare plajă din oraș.

Citește și: Ghid complet pentru un concediu în Sulina

Aceasta este o parte mai turistică a orașului, dar este o locație fantastică pentru a vă caza dacă sunteți în căutarea unei stațiuni cu facilități moderne. Lacul Pomorie este una dintre locațiile din Pomorie care trebuiesc văzute. Situat în nordul orașului, este o lagună de coastă salină uimitoare, care găzduiește zeci de specii de păsări. Din lac se adună nămol pentru uz medicinal, iar vizitatorii se pot bucura de efectele tămăduitoare ale acestuia.

Alte atracții din zonă includ Muzeul Sării, Muzeul de Istorie din Pomorie și piețele stradale din Kableshkovo (organizate în fiecare joi). Există, de asemenea, două crame locale care merită vizitate – Winery Messembria și Stratsin Winery.

13. Reședința Evksinograd – un fost palat regal de vară care este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Bulgaria.

 Resedinta Evksinograd Bulgaria  - locuri de vizitat din Bulgaria

Reședința Evksinograd este una dintre cele mai romantice clădiri din Bulgaria și unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Bulgaria. Situat la 8 kilometri nord de Varna, acest palat din secolul al XIX-lea a fost adesea folosit ca locuință de vacanță pentru familiile regale.

Clădirea a fost construită după ce prințul Battenberg a vizitat Varna în 1880 și a fost atât de impresionat de natura locală încât a trebuit să aibă o proprietate în zonă. Construcția a început doi ani mai târziu, adiacentă unei vechi mănăstiri, iar clădirea a fost finalizată de succesorul său, Bring Ferdinand.

Exteriorul conacului este foarte asemănător cu conacele franceze din secolul al XVIII-lea. Este ornamentat, romantic și destul de frumos. Interioarele sunt luxoase, cu șeminee din marmură, candelabre franțuzești, săli de mese mari, mobilier antic și picturi rare. Așteptați-vă să vedeți mult aur și mătase!

Citește și: 10 motive sa nu mergi pe plaja din Vadu

Terenurile care înconjoară parcul nu sunt mai puțin atractive. Arhitecții francezi au fost desemnați să amenajeze parcul palatului. Aceștia au plantat multe specii rare de plante, dintre care unele pot fi văzute și astăzi. La un moment dat, existau peste 500 de specii de flori pe teren și în sere. O cramă a fost adăugată la palat în 1891 și produce și astăzi vinuri excelente. Aceasta produce vinuri Chardonnay, Riesling, Traminer, Muscat Ottonel și Vratsa Muscat.

Turiștii pot vizita palatul, pot explora parcurile și chiar pot degusta vinurile. De asemenea, este posibil să se cazeze în complexul palatului și există un restaurant în incinta acestuia. Este o clădire frumoasă care cu siguranță merită trecută pe lista dumneavoastră cu locuri de vizitat in Bulgaria

14. Seven Lakes – un grup de lacuri glaciare uimitoare

7 lacuri Bulgaria

Una dintre principalele atracții turistice ale Bulgariei este reprezentată de un grup de lacuri glaciare situate în Munții Rila. Momentul potrivit pentru a vizita lacurile este în lunile de vară iulie și august, deoarece chiar și în luna iunie lacurile pot fi înghețate, iar peisajul alternează între nămeți mari de zăpadă și petice de flori sălbatice .

Superbele lacuri sunt situate unul deasupra celuilalt într-o vale de munte, interconectate de cursuri de apă și cascade. Accesul la lacuri nu este ușor, deși urcarea cu un telescaun scurtează distanța pe care ar trebui să o parcurgeți pe versantul destul deabrupt al muntelui. Pentru a vizita aceste lacuri recomandăm echipament adecvat și o condiție fizică bună. Legendele spun că lacurile au fost formate de lacrimile unei femele gigant, care își plângea iubitul.

15. Cetatea Belogradchik – o cetate antică unică în lume

Cetatea Belogradchik bulgaria

Fortăreața Belogradchik este o cetate veche situată în nord-vestul Bulgariei, pe versanții nordici ai Munților Balcani. Fiind una dintre cele mai frumoase atracții din Bulgaria, se află în apropiere de orașul Belogradchik, în care locuiesc aproximativ 5.000 de persoane. Fortăreața a fost înființată ca post de supraveghere în perioada în care regiunea era controlată de Imperiul Roman.

A fost extinsă în secolul al XIV-lea de către țarul bulgar Ivan Stratsimir pentru a include garnizoane fortificate. Fortăreața a fost capturată de otomani în 1396, care au făcut-o și mai mare pentru a-i respinge pe insurgenții hajduk din zonă.

Citește și: Cu cortul la mare – Unde am campat lângă plaja Corbu

Ultimul set de schimbări a avut loc în secolul al XIX-lea. Dimensiunea cetății a fost extinsă din nou, iar elementele europene au fost adăugate de inginerii francezi și italieni care îi asistau pe otomani în timpul reamenajării acesteia. Modul în care fortăreața se desfășoară între secțiuni uriașe de stâncă naturală este de-a dreptul impresionant și există câteva priveliști incredibil de pitorești din vârful fortăreței.

16. Lacul Tevno Vasilashko – o frumoasă bijuterie naturală din Bulgaria

Lacul Tevno Vasilashko bulgaria

Lacul Tevno Vasilashko este unul dintre cele mai spectaculoase locuri nu doar din Bulgaria, ci și din Europa. Este un lac glaciar magnific, înconjurat de vârfuri muntoase, situat în Pirin, Bulgaria.

Lacul are o culoare albastră unică, care reflectă munții uriași din apropiere. Lacul Tevno este cel mai mare dintr-o serie de lacuri glaciare din zonă, numite lacurile Vasilashko.

Toate sunt lacuri frumoase, dar Lacul Tevno Vasilashko este cu ușurință cel mai impresionant.

Există operatori turistici care oferă excursii de o zi pe valea glaciară Vasilashki, vizitând 3 sau 4 dintre lacuri. Este o călătorie magică în timpul căreia veți descoperi o parte incredibilă a Bulgariei.

17. Satul Dolen – un sat alpin drăguț și fermecător

Satul Dolen Bulgaria

Satul Dolen este un sat alpin situat în partea de vest a Munților Rodopi(la aproximativ 26 km de Gotse Delchev). Este unul dintre cele mai romantice sate din Bulgaria, cu drumuri înguste pietruite, ziduri de piatră și clădiri autentice proiectate în stilul Renașterii bulgare.

Satul a fost fondat în secolul al XVI-lea de către bulgarii care fugeau de otomanii care invadaseră țara. A înflorit în secolul al XVIII-lea, pe măsură ce mai multe industrii din zonă au devenit prospere.

Multe dintre case au fundații din piatră, cu ziduri din lemn și etaje superioare supraînălțate. În interior, sunt de obicei expuse tavane ornamentate și tâmplărie elaborată. Localnicii au adăugat grădini minunate la majoritatea caselor, așa că plimbarea pe străzi este ca și cum ai face parte dintr-un basm frumos. Este o experiență pe care, cu siguranță nu o veți uita.

18. Parcul Național Pirin – formațiuni naturale impresionante

Munții Pirini Bulgaria

Majoritatea călătorilor nu realizează cât de pitoresc este mediul natural din Bulgaria până când nu văd Parcul Național Pirin. Este un parc de 403,56 km2 care se află în sud-vestul Bulgariei. Cuprinde cea mai mare parte a Munților Pirin – un vast lanț muntos care acoperă toată partea de sud-vest a țării.

Parcul Național Pirin a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO în 1983, iar parcul face parte din Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei. Parcul găzduiește peste 100 de lacuri glaciare, cel mai mare fiind Lacul Popovo. Există, de asemenea, mulți ghețari uimitori localizați de-a lungul versanților.

În parc există sute de specii de animale diferite, printre care minunata bufniță boreală, ciocănitoarea cu spatele alb, salamandra de foc, cerbul roșu și ciocănitoarea eurasiatică cu trei degete.

Dacă aveți noroc, s-ar putea să zăriți unul dintre animalele mai rare din parc, cum ar fi vulturul auriu sau șoimul pelerin. Vizitarea acestui parc uimitor este o experiență specială pe care nu o veți uita niciodată.

19. Rezervația Biosferei Kamchia – o arie protejată de importanță ecologică

Rezervația Biosferei Kamchia1

Există multe parcuri naționale frumoase de vizitat în Bulgaria, însă Rezervația Biosferei Kamchia iese în evidență datorită dimensiunii sale masive și a mediului natural imaculat.

Această rezervație este o biosferă de 1.200 de hectare, inclusă pe lista UNESCO, situată pe coasta de nord a Bulgariei. Are un peisaj variat, de la câmpii inundabile vaste în jurul gurii de vărsare a râului Kamchia până la plaje lungi adiacente coastei Mării Negre.

Citește și: Mestecanisul de la Reci – Destinatia perfecta pentru o drumetie de o zi

Înființată în 1977, conține numeroase păduri virgine și căi navigabile naturale spectaculoase. Rezervația este situată la 20 km sud de Varna și este înconjurată de satele Bliznatsi, Staro Oriahovo și Shkorpilovtsi. Kamchia este locul perfect pentru drumeții, camping, plimbări cu barca sau relaxare pe una dintre numeroasele plaje.

Este o locație liniștită care oferă vizitatorilor șansa de a se simți în armonie cu natura și de a explora mediul natural uimitor al Bulgariei.

20. Zheravna – o rezervație arhitecturală frumos conservată și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Bulgaria

Satul Zheravna Bulgaria

Pierdut pe dealurile ondulate ale Munților Balcani, se află frumosul sat Zheravna .Satul este o rezervație arhitecturală formată din peste 200 de case construite în secolele XVIII și XIX.

Să te plimbi prin sat este ca și cum ai călători înapoi în timp. Vă veți minuna de clădirile minunate cu tâmplăria lor detaliată, țiglele roșii de ceramică de pe acoperiș și decorațiunile elaborate din lemn.

Multe dintre locuințe au fost transformate în case de oaspeți, astfel încât există posibilitatea să vă cazați în sat. Interioarele caselor de oaspeți sunt la fel de încântătoare ca și exteriorul, având sculpturi în lemn și tâmplărie ornamentată realizată de meșteri cu sute de ani în urmă. În jurul satului există o mulțime de trasee turistice pentru plimbări în natură, plus câteva muzee și o galerie de artă.

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Iar daca sunteti pasionati de calatorii va invitam pe grupul nostru de Facebook: „Ponturi de calatorie„

© post: Global Grasshopper

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *