DRUMEȚIE ÎN APANO KASTRO, NAXOS – GRECIA

Apano-Kastro.jpg

Această drumeție în Apano Kastro a fost cea mai frumoasă activitate pe care am făcut-o în Naxos. Aceasta este o minunată drumeție scurtă către ruinele vechii cetăți venețiene. Dacă alegeți să o faceți veți putea explora ruinele acestei cetăți și veți avea parte de una dintre cele mai bune priveliști asupra insulei Naxos.

Când căutam lucruri de făcut în Naxos, fotografiile de la Apano Kastro ne-au atras atenția. Cu toate acestea, atunci când am făcut acest lucru, nu existau informații online despre cum să ajungi aici. Cu doar câteva fotografii atrăgătoare și un punct pe Google Maps, am pornit să vedem dacă putem găsi drumul spre Apano Kastro.

S-a dovedit a fi destul de ușor. Din orașul Ano Potamia, am urcat pe un drum de beton și pământ care s-a transformat într-un traseu de drumeție ușor de urmat. O dată ce poteca a făcut o cotitură și s-a îndreptat spre versantul stâncos al dealului spre ruine, a devenit mai puțin vizibilă și mai greu de urmărit, dar chiar și așa, nu a durat mult până când am ajuns la ruine.

Explorarea ruinelor este destul de interesantă, dar adevărata plăcere este priveliștea. Muntele Zas, Chalki și alte sate, linia de coastă, munții și terenurile agricole se întindeau în fața noastră și a fost superb.

Ceea ce a făcut ca această drumeție în Apano Kastro să fie și mai frumoasă a fost faptul că eram singuri pe traseu. Ce experiență frumoasă și minunată.

Am făcut trei drumeții în Naxos dar aceasta a fost preferata noastră. Drumeția până la Apano Kastro a fost mai frumoasă decât urcarea pe Muntele Zas și plimbarea minunată din sat în sat.

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ACEASTĂ DRUMEȚIE ÎN APANO KASTRO

STATISTICI DE DRUMEȚIE

Distanța: 5 km dus-întors
Diferența de nivel: 500 de metri
Dificultate: Ușor până la moderat
Durata: 2 până la 3 ore

Această drumeție începe și se termină în Ano Potamia, iar pentru a intra pe traseu trebuie să mergem în sus prin oraș până la drumul de acces.

ANO PATOMIA

Această drumeție începe în Ano Potamia (la 30 de minute de mers cu mașina de orașul Naxos). În partea de nord a satului se află o mică parcare unde puteți lăsa mașina (gratuit).

Harta Ano Potamia și cum să mergi pe jos de la parcare până la traseu.
Harta Ano Potamia și cum să mergi pe jos de la parcare până la traseu.

Pentru a ajunge din sat la drumul de acces, coborâți prin oraș și apoi urcați pe un mic drum până la Epar.Od. Naxou Chalkiou, drumul principal din zonă. Veți merge aproximativ 250 de metri pe marginea acestui drum până când veți ajunge la poteca ce te va duce mai departe.

Harta de drumeție în Apano Kastro
Harta drumeției

Drumul de acces începe ca un drum asfaltat. Va exista, de asemenea, un semn care vă va indica direcția corectă. Urmați indicatoarele pentru Upper Castle și Chalki. Poteca pe care vă aflați face legătura între Ano Potamia și Chalki.

Inceputul traseului

O dată ce urci prima porțiune abruptă de drum, betonul se transformă în pământ și pietriș, iar urcușul se mai domolește. Cu toate astea în continuare vom avea parte de o urcare constantă până la Apano Kastro, dar nu mai este atât de abruptă. Acum puteți vedea chiar în fața dumneavoastră dealul stâncos pe care se află Apano Kastro.

poteca de pietris

PE POTECĂ

O potecă îngustă, de pământ, se desprinde de drum. Când am întâlnit poteca, semnul pentru Apano Kastro era întins pe jos, așa cum vedeți în fotografia de mai jos.

Semn Apano Kastro
Drumeție în Apano Kastro

Poteca va urca pe partea stângă a zidului de piatră și înconjoară dealul din imaginea de mai sus până în partea din spate a lui. Pentru această parte a drumeției, traseul este foarte ușor de urmat. Pur și simplu mergeți pe o potecă bătătorită de-a lungul zidului de piatră. Ocazional, veți vedea indicatoare de traseu cu numărul 5 pe ele.

drumetie naxos

În partea din spate a dealului, veți găsi o spărtură în zidul de piatră. Tot aici se află un indicator către Castelul Tsikalariou și o mică biserică de piatră. De aici, poteca urcă pe deal. Poteca începe să se piardă și pe alocuri devine dificil de urmărit. Momâile de piatră marchează traseul, dar si ele pot fi greu de văzut. Nu vă grăbiți și, atâta timp cât vă îndreptați în sus, mergeți în direcția corectă.

pe partea cealaltă a dealului naxos
Castelul Tsikalariou Naxos
Biserica mica Naxos

Odată ajunși în vârful dealului, nu vă rămâne decât să explorați ruinele și să vă bucurați de peisaj.

“Apano” înseamnă “superior”, deoarece acesta era castelul superior. Castelul inferior, Castelul Kato (castelul de jos), se găsește în Chora sau orașul Naxos. În secolul al XIII-lea, venețienii au construit această fortificație. Reședința ducelui a fost construită pe vârful dealului, împreună cu mai multe biserici, o cisternă și ziduri de protecție.

Castelul Apano Kastro
Apano Kastro.jpg
Naxos Apano Kastro
Cea mai bună drumeție în Naxos
Privind spre interiorul insulei Naxos. Muntele Zas este cel cu norul deasupra lui.
Ruinele Apano Kastro
Ruinele din Naxos
Vedere asupra interiorului insulei Naxos

Nu am mers până în vârful dealului. Traseul de drumeție a dispărut odată ce am ajuns la primul set de ruine și nu am vrut să călcăm pe toată vegetația. Totuși, știu că alții au mers mai departe datorită fotografiilor pe care le-am văzut pe internet.

Întoarcerea la mașină se face pe aceeași rută (sau puteți continua spre Chalki).

DORIȚI SĂ ANGAJAȚI UN GHID?

Sunt multe trasee de drumeție care străbat insula Naxos. Puteți merge pe jos din sat în sat, puteți ajunge pe vârful Muntelui Zas, cel mai înalt punct din Ciclade, sau puteți explora mai multe comori ascunse, cum ar fi Apano Kastro. Există mai multe companii de drumeții și ghizi turistici pe insula Naxos, așa că, dacă vă simțiți mai confortabil să mergeți cu un ghid sau dacă sunteți în căutare de mai multe idei, iată două companii de luat în considerare:

UNDE AM STAT

Am stat la Naxos Rock Villas. Acest loc este uimitor. Sincer, este una dintre cazările noastre preferate din toate timpurile. Am avut la dispoziție o întreagă vilă care avea două dormitoare, trei băi, o bucătărie, un living și o terasă enormă cu o piscină infinită. Sună scump, dar nu a fost, mai ales dacă compari prețurile cu cele din Santorini sau Mykonos. Dacă sunteți în căutarea unui loc uimitor de cazare în Naxos, verificați-l pe acesta! Notă: în plin sezon prețurile pot varia mult. Noi am fost în aprilie.

Naxos Rock Villas

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE AVENTURA NOASTRĂ PRIN GRECIA

NAXOS: Aflați cum să vă planificați vizita la Naxos în articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos. Avem, de asemenea, informații despre drumeția spre Muntele Zas și un ghid detaliat pentru drumeția pe Traseul Satelor spre Melanes, Myli și Kouroi.

SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. În itinerariul nostru Santorini, aflați cum să vă planificați vizita, indiferent dacă aveți la dispoziție 1, 2 sau 3 zile. În Ghidul nostru de hoteluri din Santorini, enumerăm cele mai bune hoteluri din Santorini, organizate în funcție de locație și buget.

MYKONOS: Aflați despre lucrurile de făcut și cum să vă deplasați în Mykonos în Ghidul nostru pentru Mykonos.

ITINERARUL GRECIEI: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos în itinerariul nostru de 10 zile în Grecia.

ATENA: Planificați-vă vizita la Atena cu Itinerarul nostru de 2 zile în Atena și ghidul nostru cu cele mai bune hoteluri din Atena. Avem, de asemenea, o listă detaliată de lucruri de făcut în Atena și un ghid al celor mai bune priveliști din Atena și Acropole.

Plănuiți o excursie în Grecia? Citiți toate articolele noastre în Ghidul nostru de călătorie în Grecia.

Pngtree—subscribe click reminder red icon 8704820

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

pngkey.com facebook logo png 4488

Urmărește-ne pe Facebook

Grup facebook

Înscrie-te în grupul “Ponturi de Călătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *