Calator din fotoliu: 7 castele din Europa reconstruite digital

castel 3d

Asa cum v-am obisnuit, incercam sa va facem sederea acasa cat mai placuta prin prezentarea unor obiective pe care le puteti vizita online. Asadar, cei cu o pofta cronica de plimbare, trebuie sa o faca doar in imaginatia lor si sa se multumeasca momentan cu evadari virtuale. In aceasta ideee, astazi ne imaginam viata la castel si ne oprim asupra unor fortarete din Europa reconstruite digital.

Peisajul constructiilor din Europa a fost scupltat de mii de ani de razboi si reconcilieri. Regii si reginele, vikingii si romanii, crestinii si maurii, toti au construit castele si forturi.

In decursul secolelor multe dintre aceste minunate castele au cazut in ruina. Unele au fost distruse in razboaie iar altele, pur si simplu au fost abandonate.

Cei de la Budget Direct (carora le apartin si imaginile din acest articol) au ales sapte dintre cele mai inedite castele din Europa si, colaborand cu designeri si arhitecti, au creat o serie de redari arhitecturale si animatii care le readuc la gloria lor de odinioara. Ce ne bucura insa tare mult si ce ne-a facut sa vi le prezentam si dumneavoastra este faptul ca pe lista celor sapte castele se afla si Cetatea Poenari. A transformata in fortifitatie la ordinul lui Vlad Tepes.

Castelul Samobor din Croatia  

castel in croatia
Castelul Samobor inainte de reconstructia digitala
Castelul Samobor din Croatia
Castelul Samobor dupa reconstructia digitala

Regatul Boemiei a dominat unele parti din ceea ce acum sunt Germania si Republica Ceha de la sfarsitul secolului al XII-lea pana la primul razboi mondial. Regele Ottokar al II-lea al Boemiei a construit initial acest castel de piatra intre anii 1260-1264 in stilul romano-gotic, desi structura a evoluat de-a lungul timpului, ingloband stilurile arhitecturale gotice, renascentiste si baroce. Castelul Samobor se afla in varful unui deal de 660 de picioare, la aproximativ zece minute de mers pe jos de modernul oras Samobar. Desi se mai vad urme ale santului de aparare sau ale unor ziduri, singurul element original supravietuitor este turnul de paza.

Château Gaillard, Franta

castel gaillard
Castelul Gaillard inainte de reconstructia digitala
castelul chateau gaillard gif
Castelul Gaillard dupa reconstructia digitala

Richard I al Angliei (celebrul “Inima de Leu”) a ordonat sa se construiasca acest castel masiv din nordul Frantei in doar doi ani. In mod normal ridicarea unui asemenea castel ar fi durat cel putin 10 ani. Construit intre 1196-1198 castelul a cazut repede in mana rivalilor lui Richard. Apoi si-a schimbat “stapanii” de mai multe ori in timpul “Razboiului de O Suta de Ani” si, in 1449, a fost capturat de un rege francez, ramandand sub stapanire franceza dupa aceea. In 1573 a fost abandonat iar demolarea sa a fost ordonata de Henric al IV-lea al Frantei in 1599 pentru a lua piatra din zidurile acestuia.

Citeste si: Calator din fotoliu: Tenerife – Tur virtual

Castelul Dunnottar, Scotia

castel pe stanca
Castelul Dunnottar inainte de reconstructia digitala
castel dinnottar gif
Castelul Dunnottar dupa reconstructia digitala

Este un fort promotoriu cocotat pe coasta de est a Scotiei la 150 de metri deasupra apelor Marii Nordului. A fost construit intre secolele V si VII, apoi invadat si distrus de vikingi in sec. al IX-lea. Fortifiacatia a continuat sa joace un rol esential in tensiunile dintre englezi si scotieni. Se spune ca William “Braveheart” Wallance a asediat si a preluat Castelui Dunnottar de la englezi in 1297. Castelul este de asemenea faimos pentru ca se crede ca aici au fost ascunse bijuteriile coroanei scotiene de armata invadatoare a lui Oliver Cromwell in secolul al XVII-lea.

Conacul Menlo, Irlanda – Un castel stapanit de iedera

castelui menlo
Castelul Menlo inainte de reconstructia digitala
castel menlo gif
Castelul Menlo dupa reconstructia digitala

Castelul Menlo a fost sediul unei familii de nobili englezi, cu numele de Blake, inca din secolul al XVI-lea pana in 1910 cand a fost distrus de un incendiu. De atunci doar iedera a mai pus stapanire pe zidurile acestui castel. Menlo a fost conceput pentru a folosi mai mult ca resedinta (casa de vacanta) decat ca fortareata militara. La sfarsitul secolului al XVII-lea, la vechea casa-turn a fost adaugat si un conac.

Castelul Olsztyn, Polonia

castelul alsztyn
Castelul Olsztyn inainte de reconstructia digitala
05 ruined castles reconstructed Olsztyn
Castelul Olsztyn dupa reconstructia digitala

Cu vedere la raul Lyna din nord-estul Poloniei, se stie despre Castelul Olsztyn doar ca a fost construit cu ceva timp inainte de 1306, pe o coasta de deal, folosind calcar alb sub o fatada din caramida maro in stil gotic. Acesta a fost extins de catre Casimir cel Mare intre 1349-1359 pentru a se apara impotriva cehilor. S-a adaugat apoi o garnizoana militara iar castelul a fost renovat in stil renascentist in secolul al XVI-lea. A fost abandonat in timpul razboaielor suedeze din secolele XVII si XVII.

Citeste si: Calator din fotoliu: Muzeul Luvru – Tur virtual

Fortareata Spiš, Slovacia – Castel protejat de UNESCO

Castelul Spis
Castelul Spis inainte de reconstructia digitala
06 ruined castles reconstructed Spis
Castelul Spis dupa reconstructia digitala

Castelul Spis este unul dintre cele mai mari castele din lume (ca intindere)fiind construit pe o suprafata de aproape 10 acri (~4 hectare) si este listat ca patrimoniu UNESCO. Constructia sa in stil romanic dateaza de la inceputul secolului al XII-lea cand a servit ca cetate de granita pentru frontiera de nord a Regatului Ungariei feudale. In a doua jumatate a secolului al XV-lea a fost transformat intr-o resedinta aristocratica, avand mai multi stapani pana in 1780, cand este distrus de un incendiu.

Cetatea de la Poenari, Romania

07 Poenari BEFORE
Cetatea Poenari inainte de reconstructia digitala
cetatea poenari 3d
Cetatea Poenari dupa reconstructia digitala

Ultimul castel ales pentru a fi reconstruit 3D este celebra fortareata  de la Poenari.

Cocotata pe o stanca la aproximativ 1200 de metri deasupra raului Arges, la poalele Muntilor Carpati, Cetatea Poenari a fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea de catre primii conducatori valahi, construita direct in stanca, folosind o tehnica veche bizantina. Vlad Tepes a transformat-o intr-o veritabila fortareata (multi spun chiar ca el ar fi ordonat constructia ei). Daca te incumeti sa urci cele 1480 de trepte ai sa intelegi si de ce. Era practic imposibil de cucerit la acea vreme.  Desi reconstructia ni se pare putin fantezista trebuie sa recunoastem ca arata foarte bine. Chiar daca nu este chiar un castel si are poate un turnulet mai mult decat ar fi vrut Vlad Tepes sa aiba. Despre aceasta cetate am citit cu mare placere si in cartea “Legenda Valaha” de Alexandru Mitru, pe ca v-o recomandam cu placere.

Iar in incheiere va lasam sa vedeti si varianta video:

One thought on “Calator din fotoliu: 7 castele din Europa reconstruite digital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *