Calator din fotoliu: Controlati propriul ghid din Insulele Feroe cu…telefonul

controleaza un ghid turistic in insulele feroe

Acesta nu este un joc pe calculator sau pe telefon, ci cea mai recenta initiativa turistica a Insulelor Feroe: un localnic inarmat cu un GoPro sau un alt aparat foto care raspunde la comenzile date de oameni aflati oriunde in lume, pentru a le prezenta virtual insulele.

insulele feroe

La apasarea unui buton de pe telefon camera se misca spre stanga iar o voce, gafaind, ne spune ca acum ne uitam la Tíndholmur, un perete de piatra scufundat in mare, in apropierea satului feroez Bøur. Putem apasa un alt buton pentru a merge la dreapta, in sus sau in jos. Comenzile ne permit sa ne ne facem personajul pe care il comandam sa alerge sau chiar sa sara. Daca, de exemplu il conduci pe o plaja, il poti face sa alerge prin nisip. Desigur, nu ne dorim asta, mai ales daca avem de gand sa vedem cat mai multe in timpul alocat.

Citeste si: Calator din fotoliu: 7 castele din Europa reconstruite digital

Ghid in insulele feroe

O ora trece repede in compania online a  lui Levi, ghidul meu, fost jucator al echipei nationale de fotbal a Insulelor Feroe, care inca se afla intr-o foarte buna forma fizica. La sfarsitul turului putem declara deschis ca am vazut cateva alei din satul mai sus mentionat, am calatorit in sus si in jos pe drumurile serpuite printre stanci impresionante si povarnisuri abrupte si chiar am vazut o turma de oi aflate la pascut. Gratie faptului ca Levi a avut apartura buna in dotare, am auzit si zgomotele ambientale. Chiar l-am intrebat de ce latra acei doi caini.

Mai jos puteti vedea si video-ul de prezentare a proiectului:

Acesta nu este un joc pe calculator, ci o experienta oferita de o persoana reala – un „ghid turistic”- care raspunde la comenzile persoanelor anonime din toata lumea. Ne lasa impresia ca suntem pe insule, bucurandu-ne de racoroasa briza a Atlanticului. Prin intermediul site-ului: remote-turism.com, puteti avea un ghid personal dintre voluntarii anuntati, pe care il puteti controla cu un smartphone.

Citeste si: Cum ne pregatim urmatoarea calatorie stand in casa

Anul acesta, indepartatele insule Feroe din Atlanticul de Nord asteptau incasari de peste 120 de milioane de lire sterline.

Coronavirus a pus capat insa acestui plan dar pentru a combate macar o parte dintre pierderi si pentru a mentine destinatia in mintea oamenilor, oficialii acestor insule au lansat acest nou serviciu de ghid online interactiv. Potrivit lui Guðrið Højgaard directorul „Visit Faroe Islands”, ghidul operat de la distanta este „o platforma unica care permite oamenilor aflati in izolare datorita Covid-19, sa faca o plimbare virtuala prin insulele noastre salbatice iar acest lucru sa le lase un sentiment de libertate, sa ii faca sa se simta ca si cum ar fi acolo.

camera go pro pe casca unui ghid

Ghizii pot calatori in caiace, pot merge calare sau pot intreprinde drumetii in jurul satelor de munte. A fi la jumatatea distantei dintre Shetland si Islana a insemnat intotdeauna ca feroezii au fost nevoiti sa se bazeze pe inteligenta lor pentru a supravietui. Cataratul pe stanci pentru a vana pasari de apa care cuibareau acolo, manarea turmelor de oi in munti sau infruntarea Atlanticului in mici ambarcatiuni de pescuit au fost, pana de curand, o parte esentiala a supravietuirii pentru cei ~50.000 de locuitori din aceste insule. Recent au inceput sa isi „comercializeze” insulele. Højgaard a primit sarcina de a dubla veniturile turistice din Faroe in ultimii cinci ani, iar in 2019 au fost peste 100.000 de vizitatori in cele 18 insule.

Alte proiecte turistice ale din Insulele Feroe

In ultimii ani responsabilii cu turismul si marketingul au implementat o serie de solutii inovatoare. In 2017, a fost Sheep View, proiect in care au fost atasate camere pe unele dintre cele 80.000 de oi ale insulelor, intr-o versiune…locala a celebrului Google Street View, iar anul trecut s-a anuntat ca pentru un weekend tara a fost inchisa pentru intretinere si ca este deschisa doar pentru 100 de voluntari straini care ar putea calatori in insule pentru a ajuta la intretinerea potecilor, repararea marcajelor turistice sau alte lucrari de intretinere intr-una dintre cele mai vizitate si potresti zone ale insulelor.

ghid personal in insulele feroe

Tururile virtuale, dirijate de la distanta, in insulele Feroe vor fi online de 2 ori pe zi la 16:00 si la ora 19:00 (ora Romaniei) pentru o perioada de 10 zece zile initial. Utilizatorii vor avea la dispozitie un minut de control asupra ghidului (care este vorbitor de limba engleza). Daca cererea nu este atat de mare, un utilizator poate controla ghidul de mai multe ori pe parcursul turului.

Posibilitatea de a folosi fara probleme un serviciu de live streaming se bazeaza pe o foarte buna acoperiere wireless a aproape intreg teritoriului insular. Conexiunea este mai buna, spun ei, decat cea din Londra.

Dupa ce Insulele Feroe au investit foarte mult in marketingul turistic in ultimii ani, actuala criza a lovit tocmai cand mai multe unitati hoteliere se pregateau de deschidere dupa complexe procese de modernizare. Se asteptau sa peste 200.000 de paturi duble inchiriate in 2020. Asta exceptand cazarile particulare prin AirBnB .

Am participat de doua ori pana acum la aceste tururi si putem spune ca sunt extraordinare. Iar ideea ni se pare absolut geniala. Recunoastem ca nu am folosit butoanele de “Sari” sau “Alearga” desi am fost tentati…foarte tare. Pentru simplul fapt ca le vedem in fata noastra. Si, de obicei, ce faci cand stii ca nu e bine sa apesi pe un buton?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *