10 sfaturi pentru a vă pregăti pentru o călătorie de unul singur

solo roadtrip

Deşi Road Trip-urile (călătorie de unul singur) sunt de cele mai multe ori făcute în cuplu sau în grupuri mai mari de prieteni, mersul de unul singur cu maşina poate ajunge să fie şi mai distractiv. Când sunteţi într-o aventură solo, nu trebuie să vă conformaţi niciunei agende sau aşteptări ale cuiva. Sunteţi propriul şofer, navigator, DJ şi singurul care mănâncă toate bunătăţile pregătite pentru drum. Şi, deşi din când în când poate apărea sentimentul de singurătate, călătoriile solo au un mod aparte de a vă scoate din zona de confort. Totuşi poate fi şi periculos. Oricine planifică o călătorie de unul singur trebuie să ia măsuri suplimentare de siguranţă.
Nomadia Travel a pregătit o listă de 10 lucruri pe care trebuie să le faceţi pentru a vă bucura de fiecare călătorie de unul singur.


1. Vorbiţi cu oamenii din jurul vostru atunci când sunteți într-o călătorie de unul singur


Nu este greu pentru un călător solo să meargă zile întregi fără să vorbească cu cineva, cu excepţia angajaţilor benzinăriilor sau cei din punctele de control (sau poliţişti), dar lipsa interacţiunii umane vă poate afecta psihic. Aşadar este recomandat să fiţi vorbăreţi. Comunicaţi periodic cu cei dragi, cu prietenii sau cu cine mai vreţi voi. Faceţi-vă prieteni pe drum. Fie că luaţi alţi călători la ocazie sau că vă “băgaţi în seamă” cu alţi turişti de-a lungul călătoriei. Totuși fiți precauți cu luatul la ocazie. Aici ne referim strict la alți călători. Cei care au plecat cu rucsacul în spate să vadă lumea. Îi recunoașteti usor. Dacă aveți temeri în privința siguranței (și este normal să fie așa), săriți această etapă. O altă variantă aflată de la un prieten luat la ocazie este aceea de a accepta să îi luați după ce vă arată actul de identitate și acceptă să îi faceți o poză alături de document. Cei care nu au nimic de ascuns nu vor refuza. Pe timp de noapte este recomandat să nu luați totuși pe nimeni.

Bălătorie de unul singur

Dacă vreţi să vizitaţi un obiectiv turistic pe drum, iar acolo daţi de un grup organizat întrebaţi dacă vă puteţi alătura şi dumneavoastră. Sunt multe grupuri de “solo traveling” pe Social Media unde puteţi să găsiţi persoane din acea zonă care călătoresc de asemenea singure şi cu care vă puteţi întâlni la o cafea, de exemplu. Dacă alegeţi să innoptati în campinguri, cu siguranţă veţi găsi şi alţi călători ca dumneavoastră. Nu evitaţi să intraţi în vorbă cu ei. Puteţi în acest fel să vă găsiţi chiar şi un partener temporar de călătorie.

calatorie de unul singur  om care se uita pe harta


2. Împărtăşeşte cu cineva planurile tale de călătorie


Regula de siguranță numărul unu atunci când întreprindeți o călătorie de unul singur este să spuneți întotdeauna cuiva unde mergeți. Sunați un părinte, un prieten sau un soț înainte de a începe o excursie, de a petrece o zi la plajă sau de a vă stabili într-un camping noaptea, apoi, la întoarcere spuneţi-le că aţi ajuns în siguranţă. Puteţi de asemena să folosiţi serviciul de share location de pe telefonul mobil. Sunt şi multe aplicaţii în această direcţie. Nu este o idee rea nici aceea de a vă cumpăra un Tracker GPS. Noi, din experienţa vă recomandăm FitBit, dar sunt multe alte soluţii mai prietenoase cu bugetul, cum ar fi aceasta.
Încercați să anticipați când s-ar putea să rămâneţi fără semnal și să sunați în prealabil, dar în scenarii în care nu puteți, lăsați un bileţel în mașină în care să spuneţi unde vă aflați. Acest lucru este important în cazul unei urgențe care ar necesita ca echipele de salvatori să vă caute.

Citește și: 9 pași pentru planificarea unei călătorii în familie în timpul pandemiei.


3. Ia şi animalul de companie cu tine într-o călătorie de unul singur


Se mai consideră oare călătorie de unul singur dacă ne aducem şi prietenii patrupezi cu noi? Credem că răspunsul la această întrebare ţine de fiecare, dar s-a demonstrat ştiinţific că pisicile şi câinii ameliorează simţitor sentimentul de singurătate şi pe cel de depresie ceea ce îi face parteneri grozavi de călătorie. Reversul medaliei ar fi acela că există posibilitatea să vi se limiteze accesul în anumite zone care nu sunt “pet friendly”. Dar, pe de altă parte veţi avea întotdeauna cu cine să vorbiţi şi veţi avea pe cineva care să vă protejeze (în cazul câinilor). Înainte de orice călătorie cu un patruped nu strică să faceţi o vizită la medicul veterinar şi să vă asiguraţi că animăluţul de companie este sănătos.

animal de companie si calator de unul singur


4. Pregătiţi-vă echipamente de rezervă


Pe parcursul aventurii voastre solo, telefonul mobil va reprezenta singura modalitate de a contacta alte persoane dar nu îţi va fi de mare ajutor dacă rămâne fără baterie. Aşadar asiguraţi-vă că nu uitaţi să vă luaţi încărcătorul, adaptorul pentru maşină, o baterie de rezervă şi eventual, o baterie externă. Este recomandat să luaţi cu voi şi un telefon vechi dar încărcat pe care să îl aveţi pentru situaţii de urgenţă. Chiar dacă telefonul mobil nu este conectat la o rețea, apelarea la 112 va activa modul de urgență și vă va permite să comunicați cu primii respondenți.


În acelaşi sens este recomandat să aveţi copii de siguranţă ale documentelor importante (paşaport, informaţiile unui cont bancar, permisul de conducere, etc) salvate într-un serviciu de tip Cloud pe care îl puteţi accesa şi de pe telefonul mobil.
Este recomandat să marcați în prealabil un traseu pe orice aplicaţie de navigație pe care o veți utiliza. În plus față de Google sau Apple Maps, descărcați Maps.me, care vă permite să descărcați hărți ale anumitor zone și să utilizați navigarea offline.

baterie de rezerva calatorie de unul singur


5. Asiguraţi-vă că sunteţi pregătiţi de călătorie


Cel mai simplu mod de a ruina o astfel de experienţă este defectarea autovehiculului. În această direcţie nu strică să faceţi o vizită la un service pentru o revizie. Asigurați-vă că anvelopele sunt bune și că aveți tot ce aveți nevoie pentru a face față oricăror condiții meteorologice nefavorabile. Schimbați uleiul, completați lichidele, verificați frânele și asigurați-vă că sistemul de răcire este în stare bună. Vă recomandăm să aveţi şi manualul maşinii la îndemână pentru situaţia în care se va aprinde un martor în bord să ştiţi ce este de făcut. Înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că aveţi o asigurare RCA valabilă.


6. Faceţi-vă provizii de apă şi mâncare


Este recomandat să avem în maşină un stoc de alimente neperisabile şi de apă pentru situaţiile în care aveţi de parcurs mulţi kilometri fără oprire. Asiguraţi-vă că aveţi la îndemână gustări sănătoase şi nutritive. Nu uitaţi să beţi cât mai multă apă posibil. Dar în cantităţi mici, pentru a nu fi nevoiţi să opriţi maşina prea des.

Citește și: 10 motive sa nu mergi pe plaja din Vadu

rezerve de provizii pentru o calatorie de unul singur


7. Nu uitaţi de trusa de prim-ajutor


Accidentele se mai întâmplă din când în când în timpul călătoriilor şi este recomandat (cu tărie chiar) să avem mereu o trusă de prim ajutor la noi. Aceasta ar trebui să conţină minimul recomandat de obiecte medicale (noi am cumpărat din Decathlon ACEASTĂ trusă), o pătură, un dispozitiv cu care să pornim maşina în caz că ne lăsa bateria, roată de rezervă, minimul de unelte pentru a remedia defecţiuni care nu ţin de un service auto şi, obligatoriu, sursă de lumină şi de foc. Pe lângă toate acestea, dacă alegeţi să ieşiţi din ţară nu uitaţi de asigurarea de călătorie care vă acoperă cheltuieli precum: urgenţe medicale, furturi şi accidente. Până acum noi am lucrat cu cei de la Alianz dar sunt multe oferte în această direcţie.


8. Nu exageraţi


Nu trebuie să folosiți niciodată un vehicul mai mult de 12 ore consecutive fără o pauză prelungită. De fapt, opt ore de conducere activă sunt destule pentru cei mai mulți dintre noi. După o zi întreagă pe drum, ochii voştri vor fi foarte obosiţi și veţi începe oricum să vă pierdeţi concentrarea, fiind în acest fel mai predispuşi la accidente. Faceți câteva cercetări înainte de a pleca calculaţi-vă înţelept zonele în care veţi face aceste opriri.

pauze de condus solo traveler


9. Asiguraţi-vă sursele de divertisment


Dacă vă bazaţi doar pe mediul înconjurător pentru a vă menţine trează atenţia trebuie să luaţi în calcul faptul că vă veţi plictisi. Plictiseala duce la somnolenţă, iar somnolenţa vă predispune la accidente. În această direcţie vă recomandăm să vă creaţi de acasă playlist-uri cu muzica preferată, cărţi în format audio, etc. Dacă ştiţi că sunetul vorbirii vă poate plictisi şi mai mult, atunci asiguraţi-vă doar că aveţi suficientă muzică. Pentru siguranţa dumneavoastră vă reamintim că vorbitul la telefon nu este o soluţie sigură.


10. Nu uita de micile plăceri


Nu uitaţi că această experienţă trebuie să fie una plăcută. Dacă sunteţi la dietă, de exemplu, permiteţi-vă să trişaţi şi să mâncaţi desertul vostru preferat. Opriţi-vă pe drum pentru a vedea un apus. Cumpăraţi-vă suveniruri. Faceţi lucruri pe care în mod normal nu le-aţi face. Şi nu vă temeţi să mergeţi singuri într-un bar sau cafenea.

mici momente de placere atunci cand calatoresti de unul singur


Acestea au fost cele 10 sfaturi la care ne-am gândit. Sperăm că v-am fost de ajutor măcar puţin. Suntem tare curioşi ce aventuri aţi întreprins.

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *