Mestecanisul de la Reci este o destinatie perfecta pentru o plimbare de jumatate de zi si se afla la doar 36 de kilometri departare de orasul Brasov.
Cateva date despre aceasta arie protejata
Mestecănișul de la Reci este cea mai întinsă arie protejată din județul Covasna și este caracterizată de o mare complexitate floristică, faunistică și geologică. Frumusețea rară a sitului este data de pădurea de mesteceni, farmecul mlaștinilor și varietatea de plante și animale care trăiesc aici.
Mestecănișul de la Reci are o suprafață de peste 2.100 ha și relief specific depresionar, cu altitudini de până la 600m. Rezervația se află în lunca Râului Negru, afluent al Oltului și cuprinde, printre altele, și specii de plante specifice stepei și habitatelor de zone umede. Biodiversitatea acestei zone este dată de cele șapte tipuri de habitate existente, cu lacuri și mlaștini, păduri și pajiști formate pe aluviuni, comunități de lizieră cu ierburi înalte mari iubitoare de umiditate și multiple cursuri de apă.
Citeste si: 8 lucruri de care trebuie sa tinem cont cand alegem o cazare la munte
Această arie naturală se suprapune în proporție de 99% cu rezervația naturală „Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântion lunca”. Din păcate, acțiunile omului pun în mare pericol aria protejată, iar speciile rare de plante și animale sunt înlocuite cu specii comune. Un astfel de exemplu este dat de defrișările mestecenilor, care au fost înlocuiți ulterior cu pinul de pădure. Cum principala activitate economică a zonei este agricultura, și aceasta aduce un aport în deteriorarea zonei. Mai multe informatii puteti afla de pe site-ul celor de la Romania Salbatica, de unde am preluat si noi informatiile tehnice si carora le multumim pentru acestea dar si pentru proiectul minunat pe care il desfasoara.
Acum, ca v-am spus si partea mai tehnica a Padurii de la Reci, cum mai este cunoscuta aceasta rezervatie, sa trecem la lucruri mai distractive. Si anume ce putem face din punct de vedere turistic in zona.
Ce putem face in Mestecanisul de la Reci
In primul rand trebuie sa stiti ca in padure sunt amenajate trasee de drumetie, cicloturism si turism ecvestru. Asadar, fie ca preferati o plimbare de cateva ore, o zi de dat la pedale sau vreti sa va testati abilitatile de calareti…aveti de unde alege. Mai multe despre acestea puteti afla de AICI.
Potecile de drumetie sunt marcate foarte bine. Cu toate acestea insa, zona fiind destul de mare este recomandat sa faceti putina munca de documentare inainte sa ajungeti aici sau sa aveti o harta la voi. Chiar si pe telefon. Aplicatia Google Maps, de exemplu este destul de utila. Sau, daca vreti sa scapati de toata aceasta bataie de cap, luati cu voi un prieten care stie bine zona . Dar, daca nu va abateti de la traseu (lucru interzis dealtfel) nu veti avea nici un fel de probleme. Traseele sunt foarte usoare, majoritatea timpului mergand pe teren plat. Acestea pot fi parcurse tot timpul anului.
Citeste si: 5 motive pentru care sa nu vizitezi Amfiteatrul Transilvania
Desi drumetia in urma careia a aparut acest articol a fost pe timpul iernii, am fost si vara. Si va garantam ca merita din plin. Nu uitati sa va luati apa la voi!
Daca sunteti suficient de norocosi veti vedea si animale. Aproape de fiecare data am vazut caprioare si huhurezi. Mai rar cerbi lopatari, mistreti si altele . Si pe langa noroc mai trebuie sa faceti ceva: liniste. Altfel… nu prea sunt sanse de vazut animalute.
Mestecanisul de la Reci – destinatia perfecta
Si cei pasionati de fotografie vor avea ce face aici. Peisajele sunt foarte faine, mai ales daca prindeti un apus asa cum am prins noi. Iubitorii de flora vor fi in elementul lor, putand observa specii precum: dedițelul, stânjenelul, blaleaua pestriță, piperul apelor, sânziene, nufăr alb, iarba broaștelor, ferigă, si altele. Acestea sunt specii protejate, unele chiar pe cale de disparitie.
Asadar profitam de ocazie sa va reamintim ca locul lor este acolo, in padure, nu intr-un buchet la voi in mana. In schimb puteti sa le admirati in voie sau sa le fotografiati.
Ca fapt divers va mai spunem ca aici s-au filmat si o buna parte dintre cadrele celebrului film “Cold Mountain”
Daca mergeti pe timpul verii iar traseul si caldura v-au epuizat, va puteti racori la lacul aflat in imediata vecinatate a padurii.
Daca vreti sa petreceti cateva zile de concediu aici atunci puteti cauta cazare folosind formularul de mai jos
De asemenea v-am fi recunoscatori si daca v-ati abona la canalul nostru de youtube apasand butonul de subscribe de sub filmulet. In felul acesta ne ajutati si pe noi dar veti fi si la curent cu urmatoarele noastre vloguri. Pana data viitoare Nomadia Travel va saluta si va doreste calatorii frumoase.