2020 pentru turism. Nu a fost un an așa teribil. Iată care care au fost totuși părțile bune.

avantaje pandemie coperta

2020 pentru turism: Cu agenții mari de turism care au ajuns în pragul falimentului, cu companii de zbor care apelează la fonduri guvernamentale pentru a supraviețui și cu turiști rămași cu buzunarele goale după ce și-au anulat călătoriile pe care și le-au plănuit în ani de zile, suntem destul de îndreptățiți să spunem că anul 2020 a fost unul cu adevărat greu pentru industria călătoriilor dar, dacă stăm să ne gândim, pe de altă parte a avut și părți benefice pentru turism.

De la reducerea numărului de turiști în zonele deja cunoscute ca fiind sufocate de această industrie, la beneficiile aduse mediului înconjurător prin reducerea numărului de zboruri, anul acesta a venit cu niște lectii importante care, sperăm să ne ajute în dezvoltarea unei abordări mai sustenabile a turismului în anii care vor urma.

Iată 10 modalități în care anul 2020, pentru turismul viitor nu a fost așa de rău

Aglomeratie-turisti-venetia-1

Sfarsitul suprapopulării zonelor turistice – una dintre problemele de până în 2020 a turismului

În perioada pre-pandemie, supraturismul devenise o așa de mare problemă, încât Oxford English Dictionary a numit acest cuvant chiar unul dintre cuvintele anului în 2018.

Oficialii se luptau să mențină numărul vizitatorilor în limite acceptabile, în locuri faimoase precum Machu Picchu și Taj Mahal, în încercarea de a proteja clădirile fragile.

Citește și: Veneția va introduce taxa de intrare pentru a combate supraturismul.

Localnicii din Veneția, Barcelona și Dubrovnik au sesizat faptul că orașele lor deveniseră imposibil de navigat și calitatea vieții s-a degradat simțitor, mulți alegând să se mute în alte zone.

Deși scăderea numărului de turiști  a afectat, fără îndoială, afacerile, sfârșitul supraturismului, deși cel mai probabil temporar, a dat acestor destinații șansa de a face un bilanț și de a se reevalua.

Când Veneția s-a redeschis pentru o scurtă perioadă în vara anului 2020 pentru turism, peștii care înotau în canale cristaline și o atmosferă mai liniștită au fost doar câteva dintre beneficiile resimțite după această perioadă de pauză

Acum, responsabilii de turism din orașul italian speră că accentul pe artizanii locali, mai degrabă decât pe atracțiile celebre, va contribui la stabilirea trendului în 2021.

cort plaja vadu 2020 turism

Calatoriile pe plan local au explodat

Ordinele oficiale care interziceau părăsirea zonelor de reședință și regulile de carantină la sosire din întreaga lume i-au determinat pe călători să caute ceva mai aproape de casă pentru a-și petrece vacanța în 2020.

Institutul Național de Statistică din Spania a indicat că numărul de turiști străini a scăzut cu 87% față de anul precedent. Europa în ansamblu a înregistrat o scădere de 66% a vizitatorilor internaționali în prima jumătate a anului 2020.

Citește și: Ghid complet pentru un concediu în Sulina

Dar, vânzările de articole pentru camping au crescut aproape cu 63% în toată Europa. Oamenii au înțeles că dacă vor un concediu reușit în această perioadă trebuie să și-l petreacă local.

Acest mini boom al călătoriilor interne înseamnă că hotelurile și cazările nu au fost atât de grav afectate, în timp ce călătorii își dau seama că nu trebuie neapărat  un zbor de 12 ore de fiecare dată când vor să aibă parte de o vacanță.

Beneficii majore pentru mediul înconjurător

Prima jumătate a anului 2020 a înregistrat o scădere cu 8,8% a emisiilor de CO2 comparativ cu aceeași perioadă din 2019, care este chiar mai mare decât scăderea din timpul crizei financiare din 2008 și din cea a petrolului din anii 1970.

avioane la sol 2020 turism

Numărul de pasageri în scădere cu 67%, potrivit Organizației Internaționale a Aviației Civile, și companiilor aeriene care și-au ținut mare parte din flotă la sol din cauza restricțiilor de călătorie, au adus  beneficii ecologice incontestabile.

Întrebarea este: se poate susține această tendință pozitivă și când vom începe să călătorim din nou?

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) spune că pandemia a fost cea mai bună lecție care ne-a învățat că acum momentul să începem să investim puternic în combustibili durabili.

Dar rămâne de văzut dacă 2020 este cu adevărat începutul unei epoci mai puțin poluate.

Natura își revine

Cu mai puțini oameni care călătoresc și emisiile scazând, 2020 a văzut natura bucurându-se de un scurt răgaz de refacere.

Rangerii din Parcul Provincial Golden Ears din Columbia Britanică, Canada, au raportat o creștere a numărului de pume.

2020 turism

Închiderea Parcului Național Yosemite a însemnat că animalele au petrecut prima parte a anului explorând zonele dominate în mod normal de oameni.

În Țara Galilor, caprele se plimbau prin orașul Llandudno. Braconajul la rinocer din Africa de Sud a scăzut cu 53% și în prima jumătate a anului, lipsa zborurilor internaționale încetinind contrabanda cu coarnele lor prețioase.

Cu toate acestea, scăderea numărului de turiști înseamnă că multe proiecte de conservare se confruntă cu un viitor greu.

Oferte imposibil de refuzat – 2020 în turism

Limitările din 2020 în turism au obligat hotelurile și operatorii turistici să facă tot posibilul pentru a avea oferte uimitoare pentru călătorii și sejururi în 2021 și nu numai.

În Statele Unite, Ace Hotels și-a redus cu 50% tarifele în toate locațiile sale, de la Downtown LA la Pittsburgh, până pe 31 august. Hyatt a scăzut cu 20% din prețurile sale până pe 4 aprilie, în timp ce Xanterra Travel Collection a redus cu 40% costurile închirierii unei căbănuțe în parcurile naționale din SUA până în aprilie.

Flexibilitatea maximă a devenit, de asemenea, o parte esențială a celor mai bune oferte de călătorie. Much Better Adventures, care oferă mici călătorii de aventură pe tot globul, permite acum anularea completă cu doar 31 de zile înainte de plecare.

Anul trecut a forțat, de asemenea, mulți operatori să regândească modul în care au grijă de călători, în speranța că, atunci când călătoriile se vor relua, clienții lor vor rămâne loiali.

calatorii 2020 turism

Au reaparut calatoriile de relaxare – Un alt avantaj adus de 2020 turismului

Aceasta este ceea ce operatorul turistic Responsible Travel descrie ca o revenire la felul în care obișnuiam să percepem vacanțele în trecut, făcând mai puține călătorii lungi și luându-ne timp pentru a explora o destinație, mai degrabă decât să ne grăbim de la un obiectiv la altul, să facem 2-3 poze și să plecăm spre o altă zonă.

Reglementarea călătoriilor în masă

“Pe măsură ce liniile aeriene acumulează pierderi și companiile de turism sunt forțate să renunțe la afaceri, zilele unei evadări ieftine par să fie de domeniul trecutului.

2020 și turismul

Deși acest lucru poate pune probleme,pe de altă parte ajută, de asemenea, să subliniem faptul că o călătorie este un privilegiu și ar trebui tratată ca atare.

Compania aeriană europeană EasyJet a anunțat că va începe să taxeze pentru a pune bagajele în dulapurile de deasupra capului, în timp ce necesitatea de a efectua un test Covid la plecare sau la sosire în nenumărate destinații este, de asemenea, stabilită pentru a crește costurile. Anul acesta aproape toate companiile aeriene au reazilat că zborurile ieftine nu aduc benefici de nici un fel. Nici calității serviciilor oferite, nici celor care înțeleg ce înseamnă o călătărie de calitate și nici mediului înconjurător” a declarat pentru CNN conducerea companiei aeriene mai sus menționate.

meditatie la destinatii viitoare 2020 turism

Mai mult timp de planificare si cercetare

Lipsa posibilității de a călători și mai mult timp petrecut acasă a reprezentat pentru mulți ocazia perfectă pentru a-și găsi inspirația atunci când în sfârșit vor putea pleca.

Mulți călători au folosit acestă perioadă pentru a se documenta pentru călătoriile viitoare. De asemenea, la mare căutare au fost și cărțile. Dintre acestea vă recomandăm:

Frumoasa „Doi copaci formează o pădure” a lui Jessica J. Lee despre migrație, amintiri și timpul petrecut mergând pe urmele bunicilor ei din Taiwan a câștigat prestigiosul Premiu Boardman Tasker și îi va face pe cititori să viseze la drumeții spectaculoase.

„Avanpostul” lui Dan Richards ne prezintă aventuri spectaculoase în unele dintre cele mai îndepărtate locuri ale planetei, de la Svalbard în Arctica până la Vârful Dezolării din Statele Unite.

„Luminile toamnei“,a lui Pico Iyer – este o meditație asupra interiorului, dar în același timp prezintă și viața de zi cu zi din Japonia. Este perfecta pentru cei dornici să-și petreacă o vacanță în Asia o dată cu încetarea restricțiilor de călătorie.

Momentan, aceste cărți le-am găsit și citit doar în engleză, dar Elefant.ro are o colecție destul de frumoasă pentru pasionații de călătorii. O puteți găsi AICI.

Apariția unor noi concepte de călatorii

Acestă perioadă în care mulți dintre noi am lucrat de acasă a apărut un nou concept de călătorie: sejururile de afaceri. In engleza, cuvantul este BLEISURE. Desi pare o prostie fara sens ( de cuvânt vorbim), în realitate nu este. Conceptul este simplu. Hotelurile și alte unități de cazare avansează ideea că puteți combina munca și timpul liber, lucrând din camera dvs. de hotel și apoi ocupându-vă de activități specifice unei vacanțe.  

„Nomazii digitali” fac asta de ani de zile, alegându-si drept „birouri” plaje insorite din Mexic sau Bali, realizând că pot funcționa de oriunde atâta vreme cât au o conexiune bună la internet.

Multe unități de cazare din întreaga lume profită de acest trend venind în întâmpinarea nomazilor cu oferte de cazare pe termen lung. Putem spune ca 2020 a fost benefic pentru acest fel de turism.

sfarsitul croazierelor asa cum le stim

Un sfârșit al croazierelor așa cum le știam noi

Croazierele aveau oricum un alt regim turistic încă de până să înceapă pandemia Covid-19.

Dar, cu peste 300 de nave trase la mal sau ancorate în larg, ca măsură de protecție împotriva virusului, a devenit clar că această industrie este, probabil, mai profund afectată decât oricare alta din sectorul turistic.

Asociația Internațională Cruise Lines (CLIA) au declarat că testele de pre-îmbarcare vor fi puse la dispoziția tuturor pasagerilor și echipajului, în timp ce capacitatea va fi redusă pentru o perioadă de timp.

Între timp, s-a interzis servirea de tip bufet-suedez, făcând lucrurile mai sigure pentru toată lumea de la bord.

O tendință către nave mai mici ar putea contribui, de asemenea, la menținerea ecosistemelor delicate. Venetienilor nu le-ar părea rău să vadă bărcile mai mari forțate să acosteze departe de Piața San Marco.

Acestea sunt,în mare avantajele pe care le-a avut anul 2020 pentru turism

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *