Transilvania este recomandată de National Geographic ca destinație în 2021

Castelul dracula transilvania

Transilvania se află în top 25 locuri de vizitat facut de National Geographic. Celebra revistă a făcut un top al celor mai bune locuri de vizitat în 2021.

Lumea este plină de minuni – chiar dacă unele dintre ele sunt destul de greu sau costisitor de văzut. Pandemia actuala ne-a limitat călătoriile, însă nu ne-a liniștit curiozitatea. Înainte de inceperea noului an, în care sperăm să ne putem întoarce la cea mai mare pasiune a noastră, călătoriile, National Geographic a prezentat 25 de locuri, sau mai bine spus, 25 de povești menite să ne ajute cu luarea deciziilor asupra destinațiilor din 2021.

Raportate de cititorii National Geographic Travel din toată lumea și încadrate in cinci categorii (Aventura, Cultură și Istorie, Natură, Familie, Durabilitate), aceste destinații superlative vorbesc despre comunități rezistente, eforturi inovatoare de conservare și oportunități palpitante pentru explorări viitoare.

„Bucuria călătoriei vine din neașteptat. Acum este momentul să visezi la următoarea ta călătorie și să pui bazele următoarei tale aventuri. Sperăm că lista noastră cu cele mai importante locuri de vizitat în noul an vă va inspira. Așteptăm cu nerăbdare să vă vedem călătorind în toată lumea în curând!” – au transmis cei de la celebra publicație.

Biertan-Transilvania-National-Geographic

Transilvania, aleasă de National Geographic ca destinație pentru 2021

Găsirea realului într-o țară renumită pentru fantezie

Cu toții am auzit de Dracula, celebrul roman de groază scris de irlandezul Bram Stoker. Acesta a transformat Transilvania, o regiune reală și autentică din România, într-un tărâm mitic, un „punct blestemat” din acest ținut blestemat, unde diavolul și copiii merg încă cu picioarele pământești! ” precum a spus scriitorul.

Curios este faptul ca Bram Stoker nu a văzut niciodată Transilvania. Întreaga poveste a plecat de la un articol despre un castel din această zonă, citit într-un ziar al vremii, intr-una dintre cafenelele londoneze. După ce i-a încolțit această idee a adunat informațiile scrise de alți scriitori britanici despre Transilvania. A înțeles câteva dintre detalii: „fripturile de tâlhari” (kebaburi de vită la grătar numite rablóhús) și mâncarea națională mămăligă (un terci de porumb); vin dulce Golden Mediasch; descrieri ale îmbrăcămintei populare; cruci la marginea drumului și amestecul cultural complicat de maghiari, sași, secui și valahi.

Citește și: Romania Nestiuta – 9 Motive sa vizitezi localitatea Praid

Bram Stoker însă a omis să povestească și cum este Transilvania cu adevărat, o veche regiune pastorala în care încă mai regăsim farmecul vechii Europe imbinat perfect cu modernul și tehnologia.

Centrele cosmopolite, precum Clujul, Sibiul sau Brașovul, reprezintă baze perfecte pentru explorarea sălbăticiei acestei regiuni care adăpostește peste jumătate dintre animalele sălbatice dispărute din alte părți ale Europei (toata Romania, dealtfel).

Castelele desprinse din cărțile de povești te vor întâmpina la tot pasul iar satele cu uliți pietruite îți vor aminti mereu de perioada medievală. Locuitorii și-au dat seama de această bogăție culturală și au înțeles (nu chiar toți, ce-i drept) importanța conservării patrimoniului. Mai ales de când UNESCO a inclus o bună parte dintre bogățiile culturale de aici în Patrimoniul Cultural Mondial. Nu degeaba a fost aleasă Transilvania de către National Geographic.

Viscri Transilvania National Geographic
Viscri

Chiar Prințul de Wales s-a lăsat cucerit de frumusețile Transilvaniei și a înființat o fundație prin care finanțează proiecte locale de conservare a patrimoniului arhitectural. Ca bază de plecare a ales localitatea Viscri, pe care, dacă nu ați vizitat-o, vă sfătuim să o faceți. „Atemporalitatea acestuia este atât de remarcabilă”, spune viitorul rege, „aproape ca într-una dintre acele povești pe care le citeai când era copil”. —ne relatează Catalin Gruia, Nat Geo Traveler România.

Documentarul „Wild Carpathia” a facut această zonă cunoscută publicului larg.

Pentru mulți dintre noi, din ce în ce mai prinși în mrejele tehnologiei, o vacanță într-o zonă rurala din Transilvania (unde vom beneficia de tot confortul unui hotel) reprezintă o bună ocazie de deconectare și de a petrece timp călătorind cu o căruță trasă de cai, făcând drumeții în Munții Carpați sau ajutând la treburi în gospodărie, cum ar fi mulsul oilor, adunatul ouălor sau strânsul fânuri vara.

Citește și: 5 motive pentru care sa nu vizitezi Amfiteatrul Transilvania

Și, ceea ce este cel mai important pentru noi, această regiune ne este la îndemână. Merită teribil ca, preț de un concediu să dăm Bulgaria (doar ca exemplu) pe Transilvania. Căutați informații în direcția asta. Sunt multi bloggeri care scriu despre frumusețile de aici. Și noi avem câteva articole pe care le-am amintit mai sus. Referitor la cazări, articole pertinente am găsit pe blogul celor de la Călător in Bascheti. Dar sunt mult mai mulți.

Iată și lista completă a celorlalte locuri cu care a concurat Transilvania:

Parcul Național Katmai, Alaska

Insula Dominica din Caraibe

Parcul Național al Ghețarilor din Argentina

Regiunea Svaneti, Georgia

Tulsa, Oklahoma

Pueblo Nations, New Mexico

Insula Guam

Gyeongju, din Coreea

Vitoria-Gasteiz, Țara Bascilor,Spania

Regiunea Tonglu, China

Isle Royale, Michigan

Cerrado, Brazilia

Insula Lord Howe, Australia

Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, Canada

British Columbia, Canada

Space Coast, Florida

England Coast Path, UK

Hortobágy, Ungaria

Denver, Colorado

Alonissos, Grecia

Gabon

Noua Caledonie

Copenhaga, Danemarca

Freiburg, Germania

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *