Cea mai bună încălțăminte de drumeție – Ghid pentru începatori

Toata incaltaminte drumetie

Deşi situaţia actuală ne cam obligă să nu putem ajunge prea departe, în funcţie de locul în care locuiţi şi în funcţie de dorinţa dumneavoastră, evident, aveţi şansa să vă dezmorţiţi puţin picioarele în “jurul casei”. Încălţămintea este esenţială în astfel de situaţii. De fapt în toate situaţiile care implică activitate fizică. Deoarece noi, cei de la Nomadia Travel suntem nişte împătimiţi ai drumeţiilor (în special cele montane) şi datorită faptului că am văzut atât de multe lucruri nu tocmai frumoase generate de echipamentul neadecvat, dar în special de încălţăminte, încât am decis să facem un mic ghid care să vă ajute în a alege cea mai bună încălțăminte de drumeție. Şi trebuie să vă dezamăgim… NU! Pe Moldoveanu, nu se urcă în şlapi! Nici la Bălea! Nicăieri nu se urcă în şlapi. Aceştia sunt buni la mare! Atât!

incaltaminte drumetie


Dar până să începem să vă povestim despre calităţile pe care trebuie să le aibă o pereche de încălţăminte pentru a fi bună vrem să vă povestim o păţanie din care am avut multe de învăţat
Acum ceva ani, mulţi la număr când eram la început cu ale drumeţiei, ne-am hotărât, împreună cu câţiva prieteni să parcurgem un traseu cu plecare din Brătei (cab. Brătei).

Ne propusesem să urcăm pe Vârful Leaota şi să rămânem acolo la o stână, urmând ca a doua zi să ne întoarcem acasă. Era undeva spre final de mai. Toate au fost bune şi frumoase până am dat în gol alpin. Acolo a început să apară mici petice de zăpadă. Petice care au devenit din ce în ce mai mari până când, aproape de vârf s-au transformat în zăpadă constantă. Destul de mare şi plină de apă. Ştiţi despre ce fel de zăpadă vorbim. Încălţările mele erau potrivite pentru o tură uşoară, fără teren accidentat. Şi neapărat pe o vreme frumoasă.

Ca să scurtez povestea. A fost o experienţă tare tristă pentru câteva unghii de la picioare. Pentru că nu am mai găsit nici stană în condiţiile în care o ştiam, nu am mai putut înnopta acolo şi am fost nevoiţi să ne întoarcem. Ne-a prins noaptea, a venit ceaţa, a început să plouă iar moralul nostru era la pământ. Am avut noroc că am nimerit calea de întoarcere.

Leaota iarna

Care a fost greşeala făcută?


În primul rând faptul că nu mi-am luat o pereche de încălţări adaptate condiţiilor traseului. Dacă în oraş era frumos şi puteam merge lejer în pantaloni scurţi am zis că nici pe munte nu poate să fie atât de mare diferenţă. Aşa că am luat o pereche de ghete. Tot de drumeţie dar nu pentru ce am făcut noi. Nu erau nici impermeabile şi nici gleznele nu se mai simţeau tocmai în largul lor pe un teren ca acela. Fiind fixe (atunci nu ştiam cum stă treaba cu alesul încălţămintei), la coborâre, asupra unghiilor a fost exercitată suficientă presiune încat câteva să dea bir cu fugiţii. Pe lângă asta, faptul că picioarele nu mai erau uscate a dus la apariţia disconfortului cauzat de frig+umezeală. Deşi a fost una dintre cele mai rele experienţe, am realizat că sigurul vinovat am fost eu, cel care vă povestesc.


Scopul acestui articol este acela de a mă asigura că VOI nu îmi repetați greșelile atunci când alegeți cea mai potrivită încălțămintea de drumeție.

Cum funcţionează piciorul?

cum functioneaza piciorul


Piciorul uman este un mecanism foarte complicat și delicat optimizat pentru absorbția șocurilor și propulsia corpurilor noastre. Dar ştiţi asta deja.
Este format din:

  • 33 articulații diferite
  • O rețea de peste 100 de ligamente, mușchi și tendoane
  • 26 de oase

Permiteți-ne să vă spunem ce am învățat de-a lungul anilor.

Bocanci de drumeţie sau ghete de drumeţie? Care este cea mai bună încălțăminte de drumeție?


Din experienţa proprie vă putem spune că aceasta este una dintre cele mai chinuitoare întrebări atunci când vine vorba despre încălţămintea de drumeţie şi alegerea acesteia.

bocanci de drumetie vs ghete de drumetie


Bocancii de drumeție sunt cea mai bună opțiune dacă:

  • Traseele pe care le parcurgeţi sunt abrupte sau cu stânci.
  • Poteca este plină de obstacole, săritori, apă, etc.
  • Cei de la meteo au anunţat averse.
  • Aveţi un rucsac greu
  • Drumeţia durează mai multe zile
  • Sunteţi începător într-ale drumeţiilor, iar picioarele voastre au nevoie de stabilitate și sprijin suplimentar

Pentru începători vă recomandăm ACEASTĂ încălțăminte de drumeție. Sau ACESTEA. Alături de sfatul de a începe cu trasee ușoare.

Ghetele de drumeție sunt cea mai bună opțiune dacă:

  • Faceţi o drumeţie mai uşoară de câteva ore, cel mult o zi pe poteci bine definite (gen Piatra Arsă – Babele)
  • Faceţi trasee uşoare în jurul campingului sau cabanei
  • Muşchii picioarelor sunt suficient de antrenaţi (sunteţi experimentat) şi ştiţi cum să mergeţi cu astfel de încălţări.
  • Nu căraţi un rucsac greu.

Pentru începători vă recomandăm ACESTE ghete de drumeție. Sau ACESTEA.

Nu în ultimul rând, doar faptul că un model are cuvântul „Outdoor” în nume/descriere, nu înseamnă că este cea mai bună opțiune.

ghid incaltaminte de drumetie

Încălţăminte de drumeţie prea strâmtă (fixă) pe picior înseamnă probleme garantate.


Am întâlnit mulţi drumeţi care recomandă ca încălţămintea de drumeţie să fie cât mai fixă în picioare dar, din puct de vedere anatomic, după ce mergem mai mult, picioarele se vor umfla şi, dacă încălţămintea este fixă pe picior, durerea nu va întârzia să apară. Aşadar asiguraţi-vă că piciorul stă lejer în încălţări. Dacă este cu jumătate de număr mai mare nu este nici o problemă. Vorbim de încălţăminte pentru mers, nu de pantofii pe care trebuie să îi avem la un eveniment.

Fiecare picior este diferit la fel cum nu există două trasee identice. Iată câteva sfaturi care ar trebui să vă ajute să luaţi decizia corectă când vă alegeţi încălţămintea pentru drumeţie:

  • Folosiți același tip de șosete pentru a testa încălțăminte de drumeție pe care intenționați să le purtați pe traseu. S-ar putea să nu fie o mare problemă, dar grosimea șosetelor poate face diferența.
  • După ce le-ai încălţat fără a le lega, asigură-te că poți strecura degetul arătător între călcâi și partea din spate a încălţămintei
  • După ce aţi legat şireturile asigurați-vă că există puţin spaţiu în care să se mişte piciorul înainte şi înapoi
  • Degetele de la picioare nu trebuie să atingă capătul frontal atunci când vă plimbați. Nici chiar și la mișcări bruște sau la coborâre.
  • Verificați dacă călcâiul și partea din spate a încălţărilor se mișcă împreună. Dacă aveţi şireturile legate iar atunci când ridicaţi călcâiul piciorului, partea corespunzătoare a bocancului rămâne nemişcată, nu este bine. Înseamnă că sunt prea mari şi că, practic, alunecaţi în interiorul bocancilor. Asta duce la nesiguranţa paşilor, mai ales dacă vorbim de un traseu mai accidentat.

Citește și:10 sfaturi pentru a vă pregăti pentru o călătorie de unul singur

Dacă vreţi să vă cumpăraţi încălţăminte de drumeție online asiguraţi-vă că alegeţi mărimea corespunzătoare. De obicei fiecare producător are pe site un tabel al mărimilor. Asiguraţi-vă că îl consultaţi înainte să cumpăraţi.


Caracteristicile


Să săpăm puțin mai adânc și să vedem ce face ca o încălţăminte de drumeţie să fie ok.

incaltaminte de drumetie


Partea superioară (carâmbul)

Materialul folosit pentru partea superioară la o încălțăminte de drumeție va determina respirabilitatea, greutatea, durabilitatea, impermeabilitatea, sau rezistența la apă. Să vedem despre ce este vorba:

  • Piele naturală sau pur și simplu „piele” este destul de rezistentă la apă și şocuri mecanice, oferind și o durabilitate optimă. Îi lipsește respirabilitatea, dar este cea mai bună alegere pentru drumeții mai lungi, teren accidentat și rucsaci grei.
  • Piele întoarsă – De cele mai multe ori vine în combinaţie cu un strat din material plastic pentru o mai bună respirabilitate și greutate redusă. Este o combinaţie mai ieftină, dar mai puțin rezistenta la apă și mai puţin durabilă în timp.
  • Piele Nubuck – Este o „piele” sintetică, asemănătoare cu piele de căprioară. Are aproape aceleași avantaje şi dezavantaje ca încălţămintea din piele naturală, dar oferă mai multă flexibilitate.
  • Material sintetic – Fie că vorbim de piele sintetică, plastic, poliester… Sunt materiale mai ușoare decât pielea, se strică mai repede dar se şi usucă mai repede. De asemenea, sunt mai ieftine, dar vor prezenta semne de uzură mult mai devreme.

Talpa intermediară la încălțăminte de drumeție

Are menirea de a îmbunătăți amortizarea, pentru a oferi rezistență la șoc și reprezintă un factor cheie în rigiditatea generală a încălțămintei. Aici găsim de obicei două tipuri de materiale:

  • EVA – Abreviere de la Etilen-Acetat de vinil- Este cea mai ieftină variantă (dintre cele două prezentate). Este cel mai des întâlnită pentru faptul că este comodă şi uşoară
  • Poliuretan. Este mai ferm, mai robust, aşadar mai durabil

Un rol important îl au și branțurile, așadar asigurați-vă că alegeți unele confortabile.

Talpa

Încălțămintea de drumeţia are de obicei talpa din cauciuc. Carbonul și alte materiale pot fi adăugate pentru o rigiditate suplimentară, dar aici vorbim deja de categoria bocancilor tehnici pentru cei care fac alpinism sau ture grele în munţi mari. De asemenea poate să fie şi cu alte materiale în compoziţie. De obicei acestea sunt folosite pentru o aderenţă mai bună.

Citește și: Cele mai bune laptopuri pentru călătorii

ghid de cumparare incaltaminte de drumetie

Cel mai cunoscut material este Vibram-ul. Dar sunt şi altele la fel de bune. Important este ca talpa să fie suficient de profilată încât să vă ofere aderenţa de care aveţi nevoie. Cele mai multe accidente din această cauză se întâmplă. Din experienţa vă recomandăm să luaţi în considerare încălţămintea care are călcâiul (tocul) mai profilat şi mai mare (ca ieşire în relief) faţă de restul talpei. Acest toc are rolul de a vă încetini la coborârile abrupte.

Galoşarea

Se referă la acea bandă de cauciuc care acoperă îmbinarea dintre bocanc şi talpă. Cel mai des o întâlnim în partea din faţă a încălţărilor şi are rolul de protecţie. Totuşi nu este musai să urmăriţi acest fel de încălţăminte de drumeţie. La bocancii tehnici această galoşare este de jur-împrejurul bocancilor.

Este importantă impermeabilitatea la o încălțăminte de drumeție?


Clar da! Din acest punct de vedere încălţămintea se împarte în 3 categorii:

  • Impermeabilă. Nu lasă umezeala din exterior să pătrundă.
  • Rezistent la apă. Rezistă la umezeală până la un anumit punct, după care se udă.
  • Permeabil.

Impermeabilitatea este dată fie de materialul din care este confecţionată încălţămintea (piele) fie de o membrană intermediară. De obicei, încălţămintea impermeabilă împiedică respirabilitatea piciorului. Rolul acelor membrane intermediare este tocmai acela de a înlătura acest neajuns. Adică nu lasă apa să pătrundă în interior dar lăsa piciorul să respire. Cea mai cunoscută dintre acestea este Gore-Tex-ul.
Singurul avantaj, dacă putem să-I spunem aşa, al încălţărilor care nu oferă protecţie la apă este acela că se usucă mult mai repede şi sunt, poate, o idee mai uşoare decât celelalte. Cu toate acestea câteva zeci de grame în plus pot face o mare diferenţă la capitolul confort. Nu ştim dacă aţi experimentat până acum mersul cu bocanci uzi la interior. Îţi cam dărâmă orice moral.

sandale de drumetie

De asemenea puteţi să luaţi în considerare şi sandalele de drumeţie. Acestea au talpa asemănătoare bocancilor sau ghetelor, din acelaşi material dar şi o susţinere destul de eficientă pentru picior.
Ajută mult în cazul trecerilor prin râuri sau în zonele calde. Totuşi nu le recomandăm decât pentru drumeţii scurte, cu poteci bine delimitate.
Avantaje: sunt uşoare, comode, se usucă uşor, ne permit trecerea prin apă fără a ne mai descălţa
Dezavantaje: nu oferă protecţie împotriva pietrelor, loviturilor, expune piciorul
Nu sunt recomandate sub nici o formă pe trasee accidentate sau în zonele în care sunt şerpi.
Totuşi recomandăm această categorie de încălţăminte de drumeţie celor care au căpătat deja puţină experienţă. Pe de altă parte le recomandăm cu dragă inimă celor care iau satele sau oraşele la pas pentru a descoperi atracţiile locale.

Pentru începători vă recomandăm ACESTE sandale de drumeție. Sau ACESTEA.


În încheiere


Sperăm că acest articol v-a ajutat măcar puţin în a vă informa legat de încălţămintea de drumeţie. Tot ce am povestit aici provine din experienţa acumulată în ani de zile de practicare a acestei activităţi. Am început în vremurile “fără internet” aşa că a trebuit să învăţăm totul de la zero. Acum, cu informaţia aflată la doar un click distata, putem spune că sunteţi cu kilometri în avans faţă de cum eram noi la început. În doar 20-30 de minute, citind câteva articole, puteţi învăţa ceea ce nouă ne-a luat ani de zile. Folosiţi această oportunitate în avantajul vostru. Nu vă putem recomanda cu exactitate o pereche anume de încălţăminte de drumeţie pentru simplu fapt că nu există una universală. Necesităţile sunt diferite de la drumeţie, la drumeţie şi de la drumeţ la drumeţ, dar sperăm că acest mic ghid să vă îndrume spre luarea unei decizii corecte.
Cărări cu soare!

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *