Veneția va introduce taxa de intrare pentru a combate supraturismul.

Taxa de intrare venetia

Veneția este, cu siguranță, una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice ale Italiei. Mulți dintre noi ne-am dorit (sau ne dorim) să o vedem, sau, după caz, să o revendem. Daar…

Cu turisti care înoată în canalele navigabile, care iau masa așezați pe jos, în mijlocul străzii și chiar care iau ostatici localnici (știrea o puteți citi aici), Veneția a devenit renumită pentru călătorii cu comportament neadecvat și turism de masă.

Citește și: Cum am vizitat o tara cu doar…4 lei dus-intors

Atît de alarmant a devenit acest fenomen încât autoritățile au decis să introducă taxa de vizitare pentru a opri  turismul de o zi („hit and run”-bifează și mergi mai departe, cum mai este numit). Acest fel de turism înseamnă, în medie, ~30 de milioane de oameni pe an.

Veneția introduce taxa de intrare

Această taxă trebuia introdusă din acest an, dar a fost amînată din cauza scăderii drastice a  economiei în Veneția, când numărul de vizitatori a scăzut din cauza pandemiei.

Taxa-de-intrare-venetia

Dar acum au readus în discuție taxa de intrare în Veneția.

Autoritățile orașului au confirmat că taxa pentru oricine intră în Veneția fără a sta cel puțin o noapte va fi lansată la 1 ianuarie 2022.

„Având în vedere situația actuală din jurul pandemiei Covid-19, am decis să facem un gest important cu privire la dorința de a încuraja întoarcerea turiștilor”, a anunțat Michele Zuin, consilierul responsabil pentru economie.

Orașul – a cărui economie se bazează în mare măsură pe turism – a suferit enorm în timpul pandemiei, cu  magazinele și restaurantele închise. „Localnicii sunt disperați să se întoarcă vizitatorii – deși mulți văd această pauză forțată ca o șansă de a schimba turismul în bine.” – a mai declarat acesta.

„Contributo di accesso”, sau taxa de vizitare în Veneția, va fi stabilită în funcție de cât de ocupat este orașul, în încercarea de a descuraja călătorii să intre în oraș în zilele de vârf. Această măsură are drept scop distribuirea numărului de turiști pe tot parcursul sezonului.

Citește și: Cum am ajuns în CIPRU dintr-o greșeală

Cifrele oficiale nu au fost confirmate pentru 2022, dar pentru implementarea programată în 2020, era planificat să urce până la maximum 10 € (12 dolari) în cele mai aglomerate zile.

Vizitatorii care rămân peste noapte în oraș sunt scutiți de această taxă. Autoritățile speră ca în acest fel să încurajeze turiștii să se cazeze peste noapte, contribuind astfel mai mult la economie.

Considerând că anunțul său face parte dintr-un plan de „relansare a economiei orașului”, Zuin a spus că în următoarele 14 luni vor dezvolta sistemul care va permite turiștilor să își programeze vizita din timp.

Valeria Duflot, cofondatoare a Venezia Autentica, o platformă online care încurajează turismul durabil, s-a declarat mulțumită că taxa va fi întârziată, deși a îndemnat autoritățile să facă mai mult pentru a schimba tipul de turism din oraș.

Venetia introduce taxa de vizitare

„Se preconizează că recuperarea va dura câțiva ani … situația este critică.” Multe companii locale, deși nu au legătură directă cu turismul, au supraviețuit datorită banilor din turism. Întrucât comunitatea are nevoie disperată de afaceri, amânarea unui impozit care a fost gândit în perioada pre-pandemică a turismului, are sens pentru noi. Cu toate acestea, acest timp nu trebuie pierdut. Este important să se schimbe strategia turistică a orașului venind cu soluții la problema menționată mai sus. O prioritate este să ne asigurăm că o parte mai mare din veniturile din turism este cheltuită local.” a declarat ea pentru CNN.

Citește și: 10 motive să nu mergi pe plaja din Vadu

Numărul de vizitatori din Veneția a devenit din ce în ce mai greu de gestionat de către oraș.

Și, deși unii locuitori au protestat la ridicarea turnicheților care separă localnicii și turiștii în zilele aglomerate și au comparat sistemul de bilete cu transformarea orașului într-un parc tematic, primarul Luigi Brugnaro, care a condus planurile, a câștigat alegerile din septembrie.

Aproximativ 70% dintre locuitorii venețieni au părăsit orașul în ultimii 70 de ani – în mare parte, se crede, din cauza economiei care s-a axat mult mai mult pe turism decât pe alte ramuri ale industriei.

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *