Asa cum v-am povestit si in articolul acesta, in urma cu ceva vreme am lansat proiectul Romania Nestiuta prin care vrem sa scoatem in evidenta zonele nestiute, dar pline de potential turistic. In acest demers ni s-a alaturat surprinzator de multa lume, astfel am inceput sa aflam de locuri absolut minunate. Toate acestea vor aparea pe site-ul proiectului si vor reprezenta ponturi de calatorie pentru cei care prefera turismul romanesc.
Praid, localitatea din Harghita pe care am vizitat-o in weekend-ul ce tocmai a trecut era de multa vreme pe lista noastra. Asadar, inarmati cu aparatura foto-video si insotiti de prieteni dragi am pornit la drum dis-de-dimineata. In plan era sa vizitam si Sovata, dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din teren.
In Praid voiam sa ajungem neaparat pentru ca, aici se afla un obiectiv turistic mai putin cunoscut pe care voiam sa il vedem. Despre acesta insa va vom povesti putin mai tarziu. Pana atunci vrem sa va dam doar cateva date despre aceasta localitate asezata pe Valea Tarnavei Mici, la poalele Muntilor Gurghiu, aflata la altitudinea de 525 de metri in depresiunea Praid. Are o populatie de aproximativ 3500 de persoane, majoritatea fiind maghiari. Pe dealurile din jur s-au gasit obiecte datand din Epoca Bronzului dar si relicve din timpul dacilor.
Am ramas tare frumos impresionati de aceasta localitate iar in cele ce urmeaza o sa incercam sa alcatuim un top cu 9 lucruri sau motive pentru care Nomadia Travel va recomanda sa vizitati localitatea Praid.
1. Salina Praid
Salina Praid este , cu siguranta, cea mai vestita atractie turistica din zona. Am profitat de faptul ca eram acolo si am vizitat-o si noi. Intrarea costa 35 de lei de persoana iar casa de bilete se afla in centrul localitatii. Dupa ce am luat bilete am asteptat autobuzul care ne transporta in salina. Cu acesta am mers aproximativ 10 minute, mare parte din timp in interiorul salinei. O data intrati am fost intampinati de galerii foarte mari si spatioase in care erau amenajate magazine de suveniruri si restaurate/cafenele (dar care din cauza restrictiilor erau inchise). Pasionatii de tenis de masa au la dispozitie multe mese unde isi pot exersa calitatile sportive cu conditia sa isi aduca de acasa echipamentul sau il pot achizitiona de la magazinele din interioruil salinei. Cei mai curajosi pot inchiria echipament de alpinism si se pot avanta pe traseele de tip aventura park dintr-o arie speciala. In interior se mai gasesc amenajate o biserica si un muzeu. Timpul de vizitare este limitat la 2 ore in aceasta perioada. De la iesire puteti cumpara multe produse pe baza de sare. Mai multe informatii puteti afla direct de pe site-ul lor, adica de AICI.
2. Casa cu flurturi vii
Pentru noi acesta este principalul motiv despre care v-am spus mai sus ca ne-a determinat sa ne dorim sa vizitam Praidul. Nu departe de centru, la aproximativ 500 de metri de parcarea mare, se afla Casa fluturilor vii. Pret de aproape doua ore ne-am lasat fascinati de micile zburatoare care vin si se aseaza pe tine. Atmosfera recreata in “spatiul de zbor” este una tropicala, perfecta pentru fluturii de acest fel. Din loc in loc sunt puse fructe din a caror zeama se hranesc insectele inaripate.
Din camera de la intrare va puteti cumpara suveniruri specifice si bauturi racoritoare. Pretul unui bilet este de 8 lei pentru adulti si pensionari, 3 lei pentru elevi si studenti, in timp ce copiii sub 3 ani au intrarea gratuita. Mai multe puteti afla de pe site-ul lor, adica de AICI. Un articol extins dedicat Casei de fluturi exotici gasiti pe site-ul proiectului Romania Nestiuta sau accesand link-ul de mai jos.
Citeste si: România Neștiută – Casa fluturilor vii din Praid
3.Rezervatia naturala “Canionul de sare” sau ”Dealul Sarii”
Rezervatia se afla in sudul satului, pe cursul superior al raului Corund. Are o arie de ~60 de hectare si acopera cel mai mare zacamant de sare din tara, cu o adancime de pana la 3km. Dupa cum ne spune Wikipedia, dealul a fost taiat in doua inca din Cuaternar de apele Corundului, rezultand un deal mai mic numit Dealul Corbului Mic. La Canionul de Sare sau Cheile Corundului puteti ajunge, din centru, urmand drumul principal. Nu strica totusi sa aruncati si o privire pe o harta. Aici puteti vedea ruinele fostelor mine (ocne) de sare dar si numeroase doline la care puteti ajunge cu ajutorul potecilor laterale. Sunt marcate un numar de 7 obiective. Din pacate noi nu am putut ajunge la toate deoarece, din cauza ploilor cazute in ultima perioada, debitul Corundului era foarte mare si nu puteam sa il trecem.
Ca sfat am mentiona incaltamintea. Nu este recomadat in sandale sau slapi. Anumite portiuni capata inclinatii specifice traseelor montane. Daca a ploua recent luati in calcul faptul ca o sa fie noroi. Din belsug! De asemenea daca este vreme insorita nu uitati sa va luati la voi APA. Nu gasiti nici un izvor acolo. Sau cel putin noi nu am gasit. Canionul se afla la mai mult de 1 km, cat scrie pe indicatorul din centrul satului (aproape 2 km). Merita? Clar da!
4. Strandul cu apa termala din Praid
In satul Praid se gaseste cel mai mare strand cu apa termala din Romania. Are 5200 de metri patrati dintre care luciul de apa ocupa 1942 de mp. Cand am fost noi era inchis, asadar nu va putem da foarte multe detalii. Cu siguranta insa vom veni sa ne documentam mai bine. Pana atunci daca vreti sa aflati mai multe detalii despre aceasta locatie, o puteti face AICI
5. Cetatea medievala Rapsonne
Cetatea a fost construita, conform cercetatorilor, in secolul XI-XII, in perioada dinastiei lui Arpad. Cetatea lui Rabsonne a facut parte din cetatile de aparare, si asigura supravegherea Pasului Bucin impreună cu Cetatea lui Firtos.
Timpul nu ne-a permis sa ajungem la ea dar promitem ca o vom face intr-o tura viitoare.
6.Mancarea
Da! Este unul dintre motivele pentru care va recomandam sa vizitati Praidul. Pentru cei care nu stiu: mancarurile din bucataria secuiasca sunt GENIALE! Sunt multe terase si restaurante unde puteti manca. De asemenea pe marginea drumului sunt multe tonete in care se perpelesc vestitii cozonaci secuiesti, Kurtos. Noi, la indemnul localnicilor, am ales un local numit clasic “impinge-tava”. Vi-l recomandam. Este fix in centru, pana in Strand, cum venim dinspre mina, pe aceeasi parte. La etaj este pizzerie. Si tot la etaj veti vedea doua statui reprezentative pentru aceasta zona: un miner cu tarnacopul in mana si o femeie cu un ulcior de apa. Asta ca sa il puteti identifica. Mancarea este foarte, foarte buna! Si multa! Cei care s-au incumetat la doua feluri au avut dificultati mari in a le termina. Si vorbim de gurmanzi infometati. Asadar luati si aspectul asta in calcul.
7. Privelistea
Arhitectura constructiilor este perfect imbinata cu cadrul natural in care ne aflam. Satul este inconjurat de dealuri acoperite cu paduri de foioase si poieni foarte frumoase. Merita din plin sa va luati ceva de mancare in rucsac si sa mergeti sus, pe unul dintre aceste dealuri pentru a lua o gustare si pentru a contempla in voie imprejurimile.
8. Curatenia
Ce ne-a surprins intr-un mod foarte placut a fost curatenia si simtul civic al locuitorilor. Trotuarele si strazile sunt ingrijite iar toate casele care au front la strada au peretii acoperiti de flori. Este o placere sa privesti. Nici pe malul Corundului nu am gasit gunoaie. Si ne-am uitat special. Felicitari din partea Nomadia Travel pentru asta!
9.Ospitalitatea
Peste tot pe unde am intrat am fost intampinati cu caldura si cu zambetul pe buze. Chiar daca am intrat doar ca sa cerem o informatie. Genul asta de comportament ne face sa ne dorim sa revenim in astfel de locuri cu mare drag si sa le recomandam cu placere.
In continuare va lasam in compania filmarii pe care am facut-o in aceasta faina tura de o zi.
Acestea sunt motivele nostre pentru care va recomandam sa vizitati localitatea Praid. Mai multe date despre locurile pe care le puteti vizita veti gasi in curand si pe site-ul proiectului Romania Nestiuta. Daca stiti si alte locuri din Praid nu ezitati sa ni le spuneti si noua intr-un comentariu la acest articol