Turnul Londrei și legenda corbilor care trăiesc în el

Corbii din turnul Londrei featured

Turnul Londrei are o istorie fascinantă care se întinde pe aproape 1.000 de ani. De-a lungul secolelor, a servit în diverse scopuri – fortăreață, închisoare, palat regal, casă de bijuterii, monetărie, arsenal și loc de execuție.

Turnul Londrei – începuturile

Când lucrările au fost începute de William Cuceritorul în 1078, londonezii nu mai văzuseră niciodată așa ceva. El a avut piatră special importată din Franța pentru a construi Turnul Alb, iar stilul său normand unic a fost destul de ciudat pentru localnici.

Imagine veche turnul londrei

William a văzut nevoia de a construi o fortăreață în acest oraș puternic și prosper nu pentru a-l apăra de invazia străină, ci pentru a-i proteja pe normanzii cuceritori de proprii locuitori ai orașului. Timp de secole după aceea, Turnul a servit aceluiași scop, oferind siguranță și securitate pentru diverși monarhi față de proprii lor supuși în vremuri tulburi.

Citește și: Cu mașina în Albania și Croația – Ghid de calatorie

Pe măsură ce timpul trecea și nevoile se schimbau, Turnul Londrei a fost adaptat și extins până când a devenit un complex extins de fortificații. În secolul al XIII-lea a fost înființată o monetărie regală în incintă, precum și o grădină zoologică de dimensiuni mici. Se crede că această colecție privată de animale exotice a început atunci când Henric al III-lea a primit trei pisici mari (leoparzi sau, posibil, lei) drept cadou de nuntă în 1235. Turnul Leilor a fost construit pentru a adăposti colecția, care a devenit o atracție publică la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, odată cu deschiderea Grădinii Zoologice din Londra la începutul secolului al XIX-lea, animalele au fost transferate, iar grădina zoo în miniatură a fost închisă. Poarta Leului este tot ceea ce a mai rămas din zona în care a fost adăpostită.

Turnul londrei acum

Turnul Londrei este cunoscut astăzi pentru istoria sa notorie amestecată cu praf de pușcă, trădare, încarcerare și crimă. Încă de la începuturi, a fost folosit ca închisoare și loc de execuție, adesea pentru prizonieri de rang înalt. Henric al VIII-lea și-a decapitat două dintre soții aici -pe Anne Boleyn și Catherine Howard.

Citește și: Cum am vizitat o tara cu doar…4 lei dus-intors

Reforma religioasă a fost o perioadă deosebit de macabră, când hoarde de prizonieri politici și religioși au fost încarcerați și executați tot în Turnul Londrei. Probabil cel mai faimos personaj legat de reformă este Lady Jane Grey, pe care Eduard al VI-lea a declarat-o succesoare la tron chiar înainte de moartea sa în 1553, temându-se că propria sa fiică, Maria, va restaura catolicismul.

Avea doar câteva zile de domnie când Maria a preluat tronul de la verișoara ei și a pus să fie întemnițată și, în cele din urmă, executată pe Tower Green în 1554. De asemenea,  Tot Maria a făcut-o celebră pe sora ei vitregă, Elisabeta (care avea să devină mai târziu regina Elisabeta I), care a stat închisă acolo timp de trei luni, fiind suspectată de comploturi împotriva ei. Elisabeta însăși a încarcerat în Turn diverse persoane notabile la succesiunea sa la tron după moartea Mariei – de la aristocrați și duci la clerici și episcopi.

Sigiliul Turnului Londrei
Sigiliul Turnului Londrei

Un alt eveniment pentru care Turnul Londrei este cunoscut este misterul celor doi băieți prinți din anii 1480. Cei doi fii ai lui Eduard al IV-lea, Eduard al V-lea și fratele său mai mic Richard, au fost găzduiți în Turn de unchiul lor (Richard, Duce de Gloucester) pentru “protecție” după moartea tatălui lor în 1483. Edward al V-lea urma să fie încoronat rege. Cu toate acestea, ducele a preluat el însuși tronul și, după ce au rămas în Turn pentru o scurtă perioadă de timp, băieții au dispărut. Soarta lor este încă un mister și astăzi, deși se crede în general că unchiul lor a pus să fie uciși.

graniceri Yeomen turnul Londrei

În secolul al XVII-lea, Bijuteriile Coroanei au fost expuse pentru prima dată în public, iar acestea pot fi văzute acolo și astăzi. Tot în această perioadă, Turnul Londrei a început să fie folosit ca arsenal de arme. În secolul al XIX-lea, însă, Turnul și-a pierdut treptat multe dintre funcțiile sale. După cum s-a explicat mai sus, menajeria a fost mutată la Grădina Zoologică din Londra, Monetăria Regală a fost mutată în clădiri noi în altă parte în oraș (deși acum are sediul în Cardiff), iar Oficiul de Război a mutat armamentul în altă parte.

Citește și: Ghid complet de vacanta in Nessebar – Sunny Beach in Bulgaria

Totuși, acesta nu a fost începutul sfârșitului pentru Turn. De fapt, a anunțat o perioadă nouă și interesantă pentru fortăreață. Romantismul medieval începuse să devină la modă în epoca victoriană, iar interesul arhitectural și istoric față de Turn a început să crească. Victorienii au pornit un program uriaș de restaurare și reconstrucție, deschizând calea pentru ca acesta să devină una dintre cele mai populare atracții turistice din Marea Britanie. Într-adevăr, până la mijlocul secolului al XIX-lea, vizitatorii veneau în număr mare, iar pentru a face față mulțimii a fost necesară construirea unui birou de bilete la intrarea principală.

Caută cazare în Londra

Cu toate acestea, Turnul era încă foarte mult folosit ca o clădire publică oficială. Chiar și în secolul al XX-lea, a fost folosit ca închisoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultima execuție a avut loc aici în 1941 – un sergent al armatei germane a fost împușcat în incintă de un pluton de execuție. Acesta a fost acuzat de spionaj.

Până în ziua de azi, își păstrează funcția de reședință regală și de casă a bijuteriilor coroanei. Prin urmare, este încă păzit de propriul regiment vechi de Grăniceri Yeomen (mai cunoscut sub numele de Beefeaters), al cărui rol este de a ghida și de a distra turiștii la fel de mult ca și de a apăra Turnul.

Corbii din Turnul Londrei

Deși de mult timp niciun membru al familiei regale nu mai locuiește în Turn, acesta are încă un set de rezidenți foarte importanți – faimoșii corbi. Aceste păsări negre, cu cioc lung sunt aici de secole. O veche legendă spune că Marea Britanie nu va fi invadată niciodată atâta timp cât corbii rămân acolo, așa că aceștia pot fi văzuți și astăzi rătăcind prin împrejurimi și au chiar proprii paznici care au grijă de ei. Totuși, nimeni nu-și asumă niciun risc – aripile le sunt tăiate pentru a se asigura că nu vor pleca niciodată!

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Iar daca sunteti pasionati de calatorii va invitam pe grupul nostru de Facebook: „Ponturi de calatorie„

Ne găsești si pe Youtube. Cu un SUBSCRIBE ne ajuti mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *