Ghid complet de vacanta in Nessebar – Sunny Beach in Bulgaria

vacanta in Nessebar

Tocmai ne-am întors dintr-o vacanta in Nessebar – Sunny Beach – Nessebar și vrem să împărtășim cu voi impresiile de călătorie

Tot voiam de ceva vreme să ajungem la mare, dar ploile din ultima perioadă nu prea ne-au lăsat. Inițial am vrut să mergem de 1 Iunie undeva pe litoralul românesc, dar deoarece ploua cu găleata iar apa avea cam aceeași temperatură cu cea a unui râu de munte am zis pas și am ales drept destinație Odorheiu Secuiesc. Cum a fost puteți citi AICI și AICI.

Dar să ne întoarcem la Bulgaria noastră și la a noastă vacanta in Nessebar – Sunny Beach. Deoarece ziua de Rusalii a fost liberă, ne-am gândit că ar fi o bună ocazie să căutăm vara și plaja însorită prin vecini…că la noi nicio șansă. După îndelungi căutări am ales Sunny Beach din vestitul oraș  Nessebar.

Drumul și condițiile de călătorie până în Nessebar – Sunny Beach

Am fost cu mașinile personale. Punctul de plecare a fost Brașovul. Am plecat vineri, la ora 14:00 din Brașov și am ajuns la 00:00 în fața hotelului. Waze-ul zicea că facem doar 7 ore, dar cu tot cu opriri, tăiat Bucureștiul în două la oră de vârf (nu ne-a băgat pe centură), stat prin vamă…s-au adunat vreo 10 ore. Dar să le luăm pe rând. Despre drumul în România nu are rost să povestim….știm cu toții cum este. Noi am ales drept punct de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse. Până acolo singura problemă pe care am întâmpinat-o a fost aglomerația din București. Nu știm de ce GPS-ul nu ne-a băgat pe centura ocolitoare, dar probabil știa el mai bine de ce.

nessebar vacanta in

Am făcut 3 ore până în București și o oră să traversăm orașul + vreo câteva reguli de circulație încălcate…că altfel…nici o șansă. După, drumul a decurs fără niciun fel de probleme. Ca să trecem podul de la Ruse am plătit la dus 16 lei, iar la întors 2 euro. În vamă, deși era destul de aglomerat, nu am stat mai mult de 20-25 de minute. Bulgaria, fiind pe lista verde nu te întreabă nimeni nimic. Am avut nevoie doar de buletine, permis și talonul de la mașină. *Dacă mașina este pe firmă trebuie și o împuternicire. Cel puțin așa am citit noi, dar la vamă ne-au zis că nu ne trebuie. Preventiv vă recomandăm să o aveți la voi.

Citește și: Ghid complet pentru un concediu în Sulina

Citiți polița de asigurare ca să vă asigurați că este valabilă și în Bulgaria. Vigneta o puteți cumpăra direct din vamă dar vă sfătuim călduros să o achiziționați online, de pe site-ul oficial, cu cel puțin o zi înaintea plecării. Asta pentru că vigneta intră în vigoare începând cu ora 12:00 ziua. Asta înseamnă că dacă ajungeți în vamă la 8:00 dimineața și vă cumpărați vigneta din Ruse, aceasta nu este valabilă decât începând cu ora 12:00. Practic veți circula 4 ore fără vigneta. Și la câte camere de verificare sunt pe drum, puțin probabil să scăpați fără amendă. Așadar, pentru a fi siguri că nu vom avea probleme, am cumpărat-o cu o zi întaintea plecării de pe site-ul mai sus menționat. Procesul este foarte simplu, fiind disponibilă și în limba română.

drumurile in Bulgaria

Drumurile în Bulgaria sunt în general bune. Cu toate acestea vă recomandăm să fiți destul de atenți pentru că mai sunt unele gropi. Cel puțin la dus le-am găsit. Când ne-am întors erau deja astupate (bravo Bulgaria!).

De asemenea fiți atenți la viteză. Poliția bulgară este destul de neprietenoasă cu depășitul vitezei. Dacă mergeți în limitele legale nu veți avea niciun fel de probleme. Și bulgarii respecta cu sfințenie limitele de viteză. Dealtfel singurii, fără excepție, care depășeau și în localități și în afară erau tot români.

Și în plus nu are rost să vă grăbiți pentru că sunt camere de viteză peste, peste, peste tot. Multe nici nu apar pe Waze.

vacanta in nessebar

Referitor la parcări vă recomandăm să le folosiți pe cele ale unităților de cazare. Dacă acestea nu au parcări (gen apartamente închiriate prin Air Bnb), întrebați proprietarul unde puteți parca în siguranță. Sunt destul de multe parcări publice. Trebuie doar să le identificați. Dacă parcați într-o parcare cu plată/privată/ fără să aveți acest drept, șansele de a vă fi ridicată mașina cresc considerabil. În cazul nostru, hotelul avea parcare proprie.

Citește și: 10 motive sa nu mergi pe plaja din Vadu

Legat de COVID-19 oamenii sunt destul de relaxați aici. Am observat că nu prea se poartă mască nici în spațiile închise nici în cele aglomerate. Personalul hotelului purtau în schimb mască tot timpul.

Cazarea pentru o vacanta in Nessebar – Sunny Beach

Nessebarul este, prin definiție o stațiune turistică. Asta înseamnă că veți găsi cazări pentru toate gusturile. Parerea noastră este că în acest oraș sunt mai multe unități de cazare decât locuințe.

Noi am ales hotelul Cook’s Club Sunny Beach (Adults only) și nu ne pare rău delooooooc! Haideți să vă spunem și de ce.

cook's club sunny beach vacanta

În primul rând raportul calitate preț este unul foarte bun. Din punctul nostru de vedere chiar perfect pentru o vacanta in Nessebar – Sunny Beach. Hotelul este unul de 4* iar pentru o camera, 3 nopti, 2 persoane, all inclusive am platit 800 de lei.

Poate totuși părea mult! Înainte să plecăm am făcut puțină muncă de detectivi. Adică am cerut câteva meniuri de pe la restaurantele mai îndepărtate de plaja (cele la care, de obicei mănâncă localnicii) ca să comparăm prețurile, am căutat cea mai ieftină cazare care să aibă minimul necesar de confort și am făcut o simulare de costuri pentru 2 persoane pe 3 zile. Am ieșit undeva la 1100 lei. Și nu am inclus băutura (cu excepția cafelei). Așadar ne-a fost foarte ușor să alegem oferta celor de la Cook’s Club, pentru că, practic era imbatabilă.

Ce include acest all inclusive?

Citește și: Cum am vizitat o tara cu doar…4 lei dus-intors

 În primul rând  include trei mese principale de tip bufet suedez. Mâncare bună și variată. Atât mâncare gătită cât și semipreparate. Iar între mese tot soiul de gustări: aperitive, prăjituri, fructe. Când ți se făcea foame (dacă) mergeai și îți luai.

Cafea, apă și sucuri 24/24 de la automate montate în sala de mese.

Și de la ora 10:00 până la 23:00 băuturi alcoolice de la barul hotelului. Cât voiai să bei. De menționat însă că doar alcoolul bulgăresc este prins în all inclusive(wiskey, gin, vodka, bere, rom, etc). Dacă vrei ceva brand internațional, plătești separat. Dar nu am avut de ce să ne plângem. Produsele au fost de foarte bună calitate.

Sala de mese are deschidere directă către cele două piscine mari, așa că toată lumea stă afară. De la ora 18:00 un DJ animă atmosfera. La ora 23:00 se termină petrecerea și se închide și barul.

Camerele. Sunt absolut imense și foarte bine organizate. Grupul sanitar este mare și are cadă. Accesul în cameră se face cu o brățară pe care trebuie să o purtăm tot timpul la mână.

club sunny beach

Cele două piscine imense de afară sunt perfecte pentru cei care vor să se bălăcească în voie. Sunt supravegheate de un salvamar toată ziua. Noaptea, sunteți pe cont propriu dar nu credem că vor fi probleme, cel mai adânc punct al piscinelor având 1,5 m adâncime.

Hotelul se află foarte aproape de mare, accesul către plajă făcându-se pe un ponton lung de 2-300 de metri. Ni se pare perfect pentru o vacanta in Nessebar. Dacă vreți să stați și voi tot aici puteți verifica disponibilitatea mai jos:

Citește și: Parcul Mini Transilvania – Destinația perfectă pentru toată familia.

Plajele sunt foarte curate și îngrijite, cu apă puțin adâncă la mal. Hotelurile au bucata lor de plajă privată unde veți avea acces la șezlong. Procentul între plajele publice și cele private este de 50%. Așadar nu trebuie să fiți neapărat cazați la un hotel pentru a avea acces la plajă.

Noi am prins vreme la fel de ploioasă ca în România, așa că nu ne-am riscat să facem baie în mare, dar am văzut suficient de mulți curajoși.

Ce facem într-o vacanta in Nessebar – Sunny Beach?

În principiu, Nessebarul este o destinație care se adresează preponderent adulților. Așadar veți găsi o mulțime de baruri, night cluburi sau alte surse de divertisment destinate exclusiv adulților. Asta în centrul Sunny Beach-ului. Mai departe am descoperit și hoteluri special create pentru familii. Și aici ne referim la Pirates of the Caraibian care are drept tematică filmul cu același nume. În curtea interioară tronează chiar corabia lui Jack Sparrow.

vacanta in Nessebar old town

Veți găsi o mulțime de magazine cu suveniruri sau produse locale. Unele dintre acestea absolut delicioase.

Nessebarul se împarte în doua: orașul nou, unde sunt concentrate majoritatea hotelurilor și plajelor și Orașul Vechi.

 biserici nessebar old town

Nessebarul vechi, supranumit și „Perla Mării Negre” merită cu siguranță atenția voastră. Mai ales dacă sunteți pasionați de orașe vechi cu străduțe înguste și pitorești. Acesta este legat de orașul nou printr-un istm. Din Sunny Beach până la intrare în orașul vechi sunt ~ 4 km. Perfect pentru o plimbare lejeră. Dacă totuși nu vreți să mergeți pe jos puteți folosi taxiul (20-25 de Leva pe sens – cam scump pentru 4 km), transportul în comun care costă 1,5 Leva pe sens/persoană (am reținut că autobuzul 1 și 10 duc acolo) sau cu mașina proprie. Cu mențiunea că nu aveți voie să intrați cu autoturismul în orașul vechi. Dar pe stânga există o parcare destul de mare unde vă puteți lăsa mașina, contra cost – evident.

terasa vacanta in nessebar

Old Town Nessebar are o vechime de 3000 de ani, cunoscând dominații grecești, romane, turcești și bizantine. Casele de aici au arhitectură specifică renașterii, cu parterul din piatră și etajele din lemn. Orașul este păstrat foarte bine, fiind patrimoniu UNESCO.  Pitorescul zonei ne face să uităm repede că suntem în Bulgaria, Nessebarul Vechi concurând liniștit cu orice oraș mediteraneean. Este plin de localuri și taverne unde vă puteți delecta cu mâncăruri locale. Nu peste tot puteți plăti cu cardul așadar este recomandat să aveți cash la voi ca să nu pățiți ca noi. Vă spunem mai jos la ce ne referim

Citește și: Cu cortul la mare: Unde avem voie sa campam si unde ne este interzis.

Sunt multe de spus despre această „Perlă a Mării Negre” dar nu vrem să facem acest articol foarte lung, așa că o să vă lăsăm pe voi să descoperiți mai multe

Schimbul valutar și plățile în Bulgaria – Ghid de vacanta in Nessebar – Sunny Beach

De obicei, când călătorim folosim cardul Revolut. Ne scapă de multe bătăi de cap. Așa am făcut și acum. Am creat un cont de Leva și am schimbat Lei. Având contul de leva activat am putut să plătim peste tot (unde aveau POS) în moneda lor. Cu toate acestea, când am ajuns in Nessebarul Vechi nu am avut cash la noi așa că a trebuit să scoatem de la bancomat. La 15 leva scoase am avut comision de 7,2 leva. Lăsăm mai jos o fotografie cu bancomatele respective.

bancomate comisioane mari in Bulgaria nessebar old town

Și problema este că nici nu am găsit alt tip de bancomat. Pentru a evita această neplăcere fie vă luați cash la voi, fie folosiți o casă de schimb valutar. Puteți schimba chiar și lei. Pentru 10 lei veți primi între 3,5 și 4 leva.

Concluzii despre această vacanta in Nessebar – Sunny Beach

Chiar dacă nu am găsit vara pe care o căutam am rămas tare plăcut surprinși după această vacanta in Nessebar și mai ales de ospitalitatea bulgarilor și de modul acestora de a face turism.  Așadar, dacă sunteți în căutarea unui loc de petrecere a vacanței, nu prea departe de România luați în calcul și această destinație. Am încercat să acoperim în acest articol toate aspectele pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a merge în Bulgaria. Dacă totuși am omis ceva, vă răspundem cu drag la orice întrebare despre tot ce ține de o vacanta in Nessebar.

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Iar daca sunteti pasionati de calatorii va invitam pe grupul nostru de Facebook: „Ponturi de calatorie„

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *