Oamenii care “se plimba” se impart in doua categorii: turisti si calatori. Desi nici una dintre cele doua nu este buna sau rea, ele au suficiente caracteristici diferite care, in final, ofera experiente deloc asemanatoare celor care se aventureaza in lume.
Iata cateva diferente dintre turisti si calatori:
TURISTUL iese in evidenta; CALATORUL se amesteca in multime
Cu un selfie stick in mana, stau buluc pe trotuar in timp ce privesc o harta care, de cele mai multe ori este tinuta cu susul in jos si, din cand in cand poarta sosete cu sandale. Turistii tind de multe ori sa atraga atentia asupra lor (chiar si intr-o maniera negativa) prin anumite tipuri de comportamente.
In schimb, un calator, face orice sa se amestece cu localnicii. Arata ca si cum stiu unde merg (chiar daca nu), sunt imbracati absolut normal si incearca sa adere la normele sociale din zona in care se afla.
Un turist mananca mereu mancarea pe care o stie; Un calator incearca mancarurile locale
Un turist va alege mereu sa manance mancarurile pe care deja le cunoaste si, de cele mai multe ori va alege un restaurant cunoscut la nivel international.
Un calator stie ca mancare este in stransa legatura cu cultura. Ei sunt dispusi sa iasa din zona lor de confort pentru a manca bunatati locale si pentru a “gusta” o bucatica din cultura acelei tari.
Un TURIST viziteaza doar obiectivele turistice. Un CALATOR converseaza cu localnicii
Turistii de cele mai multe ori, raman in zona lor de confort si se multumesc cu a vedea principalele obiective turistice. Nu depun cu adevarat eforturi pentru a se intalni cu localnici si a afla lucruri noi.
Citeste si : Cum am ajuns in CIPRU din greseala
Un calator face deseori eforturi considerabile pentru a intalni oameni din zona in care se afla. Ei incearca mereu sa discute cu localnicii, sa afle cele mai bune lucruri pe care le ofera orasul, sau sa descopere povesti unice, pe care nu le pot gasi in ghidurile de calatorie.
Calatorii stiu ca localnicii sunt cea mai buna resursa cand vine vorba de a explora ceva nou.
TURISTII se despart cu greu de limba lor nativa. CALATORII incearca mereu sa invete limba locala.
Turistii vor vorbi doar limba lor materna si vor face foarte putine eforturi ( sau deloc) sa invete orice cuvant al localnicilor.
Calatorii, inca de pana sa ajunga in zona pe care o viziteaza invata cateva expresii cheie pe care sa le foloseasca. Dintre acestea amintim: “te rog”, “multumesc”, “salut”. Incercati si o sa vedeti ca aceste mici cuvinte pot face o mare diferenta.
TURISTII cumpara primul suvenir intalnit (de cele mai multe ori la suprapret). CALATORII aleg cu grija si negociaza.
Turistii sunt atrasi cu usurinta de magazinele locale cu suveniruri, care, de cele mai multe ori, ii jecmanesc pe fata. Desi pe mai toate obiectele de acolo scrie micut “Made in China”, ei cred ca sunt autentice si specifice acelei zone si se multumesc cu asta.
Calatorii au nevoie de un pic mai mult timp si efort in cautarea micilor “comori” locale. Ei stiu ca este nevoie de ceva “sapaturi” pentru a gasi cele mai bune oferte si cele mai autentice obiecte.
TURISTII se bazeaza pe harti. CALATORII au incredere in instinctele lor.
Turistii se bazeaza in totalitate pe hartile care ii poarta de la un obiectiv turistic principal la altul. Ei rareori se abat de la traseu si nu concep ideea de a se “pierde” prin anumite locuri.
Citeste si: Cum am vizitat o tara cu 4 lei
Calatorii, datorita experientei, au incredere in instinctul lor care, de cele mai multe ori, le spune unde sa mearga si ce sa exploreze. Asta nu inseamna ca ei nu pornesc Google Maps pentru a ajunge dintr-ul loc in altul. Inseamna insa ca nu le este frica sa se piarda. Pentru ei, a te pierde inseamna a veda lucruri frumoase pe care, poate, nu le-au mai vazut niciodata.
Desi poate parea ca in acest articol am tratat intr-o maniera rautacioasa a fi TURIST, in realitate nu asta am vrut sa facem. Evident ca nu este nimic rau in a face parte dintr-o categorie sau alta. Ce am vrut sa scoatem in evidenta este faptul ca ne putem bucura mult mai mult de o calatorie atunci cand alegem sa iesim macar putin din zona de confort. Asta ne transforma in calatori. Recunoastem ca au fost foarte multe situatiile in care am fost “turisti”. Totusi fara sosete si sandale.
Ne uitam insa cu invidie la altii care ulterior ne-am dat seama ca sunt “calatori” cum nu au nici o jena in a se aventura in diverse locuri sau actiuni, in a vorbi cu localnicii sau in a manca de la taraba din colt de strada fara teama de indigestie sau toxi-infectie alimentara. Asta ne-a indemnat sa ne dorim si noi sa fim ca ei, sa ne dorim sa incercam lucruri noi. Sa nu ne fie teama ca ne-am ratacit pe o straduta pe care nu o cunoastem. De fapt, ultima data cand am facut asta, in Atena, am gasit o “bodega” cu cea mai gustoasa mancare. Cat am stat acolo, doar in acel local am mancat. Si este retras, nu este fancy si nici nu au firma mare, luminoasa. Nu aveau nici macar cafea. Dar am putut sa luam de langa si totul a fost ok.
Asadar, iesiti cu incredere din zona de confort. Nu veti regreta nici un moment! Nu va mai ganditi la diferentele dintre turisti si calatori. Doar traiti momentul!
One thought on “Diferente dintre turisti si calatori”