10 motive sa nu mergi pe plaja din Vadu

cort plaja vadu

Am profitat  de faptul că am avut un weekend liber la dispoziție și am fugit de vremea capricioasă din Brașov direct la mare. Deși inițial am vrut să mergem la Tuzla, ne-am schimbat destinația si am ales plaja Vadu . Trebuie să știți încă de la început că plaja de la Vadu nu este la fel ca  celelalte. În cele ce urmează o să vă spunem si de ce. După ce ne-am documentat temeinic, am pornit la drum. Respectând niște reguli de bază, dar și unele stipulate clar în lege, putem spune că am avut parte de un sfârsit de săptămână reușit.

Pe drumul de înoarcere ne-am gândit mult la locația în care tocmai am fost și ne-am dat seama de ce nu este potrivită pentru oricine. Despre Vadu s-au scris sute de articole, așadar nu avem ce să vă mai spunem nou despre această minunată plajă sălbatică din România. Și mai toate o recomandă ca o destinație excelentă de petrecere a vacanțelor, fiind în topul ponturilor de vacanță.

Citeste si: Cu cortul la mare: Unde avem voie sa campam?

În cele ce urmează, ne-am gândit să vă prezentăm o serie de motive pentru care  Plaja Vadu nu este recomandată turismului de masă.

plaja vadu

1. Se află în Aria Protejată “Biosfera Delta Dunării”

Nu știm cât de familiarizati sunteți cu termeni precum “arie protejată”, ”SIT NATURA 2000” sau “Patrimoniu UNESCO”, dar trebuie să vă spunem ca Plaja Vadu se încadrează în toate. Așadar legislația este foarte strictă și când spunem asta ne referim la modul cel mai pur al înțelesului cuvântului “strict”. Faptul că ne este permis să intrăm în rezervație este mai mult o îngăduință decât o legalitate. Așadar trebuie să o tratăm ca atare și să respectăm legislația. În niciun caz nu trebuie să ne imaginăm că mergem pe o plajă din Mamaia sau din Costinești. Evident că putem să facem asta, dar vom suporta consecințele. Și nu uitați de taxa de acces în Rezervatie, pe care o puteți cumpăra de AICI.

Citește și: Romania NESTIUTA- Cel mai amplu proiect turistic din Romania.

2. Pe Plaja Vadu riscăm amenzi pentru aproape orice.

Așa cum am spus mai sus, fiind inclusă într-o arie protejată pe plaja de la Vadu se aplică alt set de legi decât cele de pe litoral. În această ordine de idei, iată doar câteva lucruri pentru care ne putem lua amenda dacă le încălcăm :

  • Camparea pe plajă este strict interzisă
  • Pătrunderea cu mașina pe plajă
  • Aruncarea  gunoaielor sau poluarea de orice fel
  • Încingerea grătarelor
  • Muzica dată la un volum mare sau găștile gălăgioase.

Deși poate părea  ciudat pentru dumneavoastră,  acest lucru este interzis pentru a nu deranja viețuiroarele care trăiesc sau cuibăresc în zonă

3. Plajă neamenajată

Plaja nu este amenajată și nici nu este voie să fie amenajată. Așadar nu veti găsi sezlonguri, umbreluțe sau alte utilități pe plajă, iar nisipul nu este curățat. În concluzie, până ajungeți în apă veti trece peste straturi de scoici, melci și alge.

4. Ești pe cont propriu

Nu există centru de prim ajutor sau salvamari, deci totul este pe propria răspundere. De asemenea, nu există nici post de politie care să asigure paza și protectia, așadar dacă o mașină este spartă nu avem cui ne plânge, iar dacă o facem riscăm să fim tot noi amendați pentru că, mai mult ca sigur, acea mașină nu are ce cauta acolo. Totuși în zonă sunt prezente echipaje de jandarmi, dar aceștia intervin doar când este cazul ca regulamentul ariilor protejate să nu fie încălcat.

plaja vadu

5. Petrecerile și gălăgia sunt acceptate doar în altă parte… nu pe această plajă 

Spunem asta  pentru că am văzut un grup de turiști petrecăreți care arătau ca și cum ar fi greșit plaja, făcând mult zgomot și deranjând pe cei din jur. Nu a durat mai mult de 5-10 minute până să apară un echipaj care, într-un stil specific, l-a potolit  pe cel mai recalcitrant dintre petrecăreți. Gașca a fost escortată până la ieșirea din zonă + amenda.

6. Nu există toalete sau dușuri.

 Nefiind o plajă destinată turismului de masă aceste utilitați lipsesc cu desăvârșire. Așadar dacă vreți să mergeți la Vadu, luați în calcul și acest aspect. Totuși câteva căutări pe net vă pot oferi soluții salvatoare. Despre acestea vom povesti mai jos

7. Nu sunt unități de cazare.

În zonă nu veți găsi nicio unitate de cazare, așa că  aveți de ales  să veniți dimineața și să plecați seara sau să stați cu cortul la o distantă mai mare de 150 de m de plajă.

8. Nu sunt restaurante.

 Înafară de cele două cherhanale aflate la o distantă apreciabilă una față de cealaltă nu veți găsi nimic de unde să vă puteți procura mâncare sau băutură

9. Nu sunt cluburi.

Amatorii de petreceri cu decibeli vor fi foarte dezamăgiți . Aici nu sunt cluburi, discoteci sau muzică
“data în blană”. Nu vă recomandăm nici să veniți cu boxe portabile pentru că veți sfârși ca baieții despre care v-am scris mai sus. Totuși o chitară este trecută cu vederea, poate chiar binevenită! 😊

10. Sunt țânțari și tăuni.

Mulți! Toți! Peste tot! Și în cort! Ies din nisip! Se teleportează și se multiplică de câte ori încercăm să-i lovim. Altfel nu ne explicăm! Cum vine seara toata lumea intra în cort. Sunt foarte mulți pișcători care nu prea țin cont de haine sau de Autan.

marea la Vadu

Iar acum, dacă ați citit până aici și nu ați închis încă articolul o să vă prezentăm și părțile bune pentru care este bine să venim aici și cum să facem să fim în legalitate. Să începem întâi cu legalitatea:

Din ce am scris mai sus sperăm că v-ati dat seama că nu este chiar de glumit cu mersul la Vadu și că este bine să respectăm niște reguli și legi înainte de a veni aici.

Prima regulă este aceea că nu avem voie să intrăm în Rezervația Biosfera Delta Dunării fără permis de acces. Acesta poate fi achiziționat de aici. Costa 5 lei pe zi, 15 lei pe 7 zile sau 30 de lei pe an.

Citeste si: Romania Nestiuta – 9 Motive sa vizitezi localitatea Praid

Campatul pe plaja este strict interzis, dar conform declarațiilor Guvernatorului Biosferei este permis “la 150 de m de ultimul val”. Filmulețul îl găsiți  AICI și vă recomandăm să îl vizionați în întregime. Așadar noi ne-am pus corturile mai in spate. Nu știm dacă erau fix 150 de m, dar sigur erau mult mai departe decat alte corturi. Și nu eram singurii care am făcut asta. Ziua am cărat totuși un cort cu noi pe plajă, pe care l-am folosit pe post de umbrar și loc de depozitare petru bagaje. Dacă ar fi venit cineva în control s-ar fi observat lejer că nu aveam cele necesare campării, dar până la urmă tot cort pe plaja era…nu s-a luat nimeni de noi. Nu știu dacă pentru ca s-a observat asta sau pentru că am avut noroc. Oricum, decizia asta vă aparține. Mașina am lăsat-o lângă cort, deci si ea respecta prevederile legale anunțate de Guvernator. Pe post de toalete am improvizat cu ajutorul magazinului Decathlon. Am folosit obiectele de AICI, de AICI și saci menajeri. Puzzle-ul faceți-l voi! 🙂

Gunoiul l-am depozitat frumos în saci și NU l-am lăsat la primele pubele găsite în Vadu pentru că erau pline ochi. L-am luat cu noi până în următoarea localitate.

De gălăgie, scandal și alte chestii asemănătoare nu poate fi vorba.

Așa am reușit să respectăm toate legile, să nu ne luăm amenzi deși au fost controale și să avem parte de un sfârșit de săptămână absolut minunat,exceptând țânțarii…

Citește și: Cum am vizitat o țară cu doar…4 lei dus-întors

Și acum părțile bune:

Este liniște!

Multă liniște! Acesta este și principalul motiv pentru care venim aici. Ne putem auzi gândurile cu zgomot de valuri pe fundal. Dacă cineva sare calul este imediat atenționat de vecini și sincer îmi place asta. Toți s-au obișnuit așa, iar lucrurile merg de minune.

Spațiul!

Plaja este suficient de mare încât să nu fie aglomerată. Aveam liniștiți 20-30 de metri până la primul vecin. Suficient am spune. Și fiecare își vede de umbreluța lui.

Marea!

Marea este genială! Putem înainta 40-50 de metri fără să ne acopere. Și am prins-o limpede și caldă. Se vedeau bancuri de peștișori, de la stavrizi până la guvizi.

Turisti pe plaja vadu

Cerul, apusul și răsăritul!

Nefiind poluare luminoasă în jur putem observa o puzderie de stele. Am prins si în  alte dați așa. Acum a fost luna plină. Este o plăcere să vezi luna răsărind din apa. Despre răsăriturile de soare nu are rost să vă mai povestim.

Pe plaja din Vadu se practică un turism civilizat!

Mitocania, miștocărelile, golănelile și altele asemănătoare nu își au locul aici. Pur și simplu. Se practică un turism mult mai apropiat de ce numim din ce în ce mai des “ca afară”

Evident că sunt mult mai multe motive pentru care alegem astfel de locuri pentru a scăpa de agitație, dar vă lăsăm și pe voi să ne spuneți în comentarii pentru ce vă place această plajă sau cele asemănătoare.

Cazare în Vadu putem găsi AICI

De asemenea am facut un filmuleț în care vă prezentăm cum stă treaba cu camparea pe toate plajele din Biosfera Delta Dunării.

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

4 thoughts on “10 motive sa nu mergi pe plaja din Vadu

  1. Buna ziua! Ceea nu stiti inca dumneavoastra si ceea ce refuza sa accepte cei de la Rezervatie este ca, dupa Cherhanaua Bosoanca, inspre Corbu, sunt terenuri private a caror limita de proprietate incepe de la mai putin de 150 m de la ultimul val. De fapt, in lege, zona costiera este stabilita de autoritatea locala si variaza intre 50 si 150 m de la linia apei. Mai exact, zona costiera se opreste in prima proprietate privata. In acest context, poate ar trebui sa adaugati la motivele enumerate la inceputul articolului si faptul ca, atunci cand campati in zona respectiva, o faceti pe un teren privat.

    1. Buna ziua! Asta chiar nu stiam. Mda…este o informatie prin prisma careia inteleg in sfarsit rolul acelor 150 de metri.

  2. Ai uitat sa pomenesti de problema principala pentru care plaja nu e recomandata: In partea de nord este instalat un radar OTH care emite cu putere mare, de sute de ori mai mare decat puterea unor turnuri de comunicatii GSM. Plus ca este unitate militara si poligon de tragere cu rachete, si daca nimeresti intr-o zi cand sunt trageri, te expui la un pericol in plus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *