Cele mai bune 9 LUCRURI DE FĂCUT ÎN MYKONOS, GRECIA

barci in portul vechi din mykonos

Mykonos este una dintre cele mai populare insule din Grecia. Această insulă este renumită pentru plaje, peisaje, cumpărături, petreceri pe plajă și minunatul oraș Mykonos. Fie că vizitați Mykonos pentru a petrece, pentru a merge la cumpărături sau doar pentru a vedea ce înseamnă această insulă, iată cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos, cu sugestii despre cum să vă planificați vizita aici.

LUCRURI INTERESANTE DESPRE MYKONOS

Conform mitologiei grecești, insula este numită după Mykonos, nepotul lui Apollo.

Tot conform mitologiei grecești, Mykonos s-a format atunci când Hercule i-a învins pe uriași. Corpurile pietrificate ale Uriașilor au devenit rocile care au format insula Mykonos.

Mykonos este numită “Insula Vânturilor”, deoarece are tendința de a fi bătută de vânt în fiecare zi.

Mykonos se află în Ciclade, un arhipelag care mai include Naxos, Santorini, Delos, Ios și Milos, pentru a numi doar câteva (există peste 200 de insule în Ciclade, dar multe dintre acestea sunt mici și nelocuite).

Pelicanul Petros a fost o celebritate în orașul Mykonos. Acest pelican a fost mascota oficială a orașului Mykonos timp de 60 de ani. Acum, un alt pelican cutreieră orașul Mykonos. Peter Pelicanul este un pelican mare, de culoare roz coral, care se plimbă prin restaurante și pe malul apei. L-am văzut pentru scurt timp înainte de a se ascunde într-un restaurant din portul din Mykonos. Fiți cu ochii în patru pentru că nu știți niciodată când dați nas în nas cu Peter!

Pelicanul Petros Lucruri de făcut în Mykonos
Pelicanul Petros

Aici poți găsi povestea completă a lui Petros, cel mai vestit pelican din lume

Harta insulei Mykonos

Cum se utilizează această hartă: Faceți clic pe pictogramele de pe hartă pentru a obține mai multe informații despre fiecare hotel. Faceți clic pe steluța de lângă titlul hărții pentru a adăuga această hartă în contul dumneavoastră Google Maps. Pentru a o vizualiza pe telefon sau pe computer, deschideți Google Maps, faceți clic pe butonul de meniu, mergeți la “Your Places”, faceți clic pe Maps și veți vedea această hartă în listă.

CELE MAI BUNE LUCRURI DE FĂCUT ÎN MYKONOS

1. EXPLORAȚI ORAȘUL MYKONOS

Orașul Mykonos este un tărâm al fanteziei cu clădiri albe, străzi înguste, uși colorate, magazine de lux și mici biserici cu cupole albastre și roșii și multe, multe altele. Explorarea acestui labirint de alei este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos.

Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos
Așa arată străduțele din Mykonos

Orașul Mykonos se mai numește și Chora, care este denumirea grecească a orașului. Pe insulele grecești, este o practică obișnuită ca orașul principal aibă același nume cu insula.

Orașul Mykonos este mic și nu este nevoie de mult timp pentru a-l parcurge pe jos de la un capăt la altul. Cu toate acestea, orașul este literalmente un labirint de străzi înguste extrem de asemănătoare între ele. Am citit că acest lucru a fost făcut intenționat, pentru a-i deruta pe pirații care veneau în Mykonos și jefuiau orașul. Labirintul de străzi și fundăturile fără ieșire au fost o modalitate prin care orașul se putea proteja împotriva acestor invadatori.

Strada Matogianni, situată aproape de centrul orașului Mykonos, este una dintre părțile pitorești ale orașului.

În acest tur de 3 ore veți avea ocazia să vă plimbați pe străzile orașului Mykonos cu un ghid local. Nouă ne-a plăcut mult și am avut ocazia să aflăm lucruri tare, tare interesante despre această insulă.

Magazine în Mykonos
Magazine în Mykonos | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos
Strada ingusta din Mykonos
Usa deschisa pe o străduță din Mykonos
Cărți poștale și opere de artă din Mykonos | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos
Cărți poștale și opere de artă din Mykonos | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos
Altă strădușă din Mykonos

2. BISERICA PARAPORTIANI

Biserica Paraportiani, cunoscută și sub numele de Biserica Maicii Domnului, este una dintre cele mai fotografiate biserici din Grecia (așa am citit). Se află la intrarea în cartierul Kastro și este formată, de fapt, din cinci biserici construite una peste alta.

Panagia-Paraportiani din Mikonos
Panagia-Paraportiani din Mikonos

3. MICA VENEȚIE

Mica Veneție este un șir de case de pescari cu balcoane care se înalță deasupra apei. Construite în secolul al XVIII-lea, aceste case au fost folosite de comercianți, deoarece aveau acces direct la mare. Acum, unele dintre aceste case au fost transformate în cafenele și restaurante.

Mica Veneție este un loc popular pentru fotografii în Myknonos. Ajungeți aici la începutul serii, luați loc la o cafenea și priviți apusul. Cadre spectaculoase vi se vor arăta privirii și obiectivului foto.

Mica venetie din Mykonos
Mica venetie din Mykonos
Mica veneție și morile de vânt din Mykonos

PRO TRAVEL TIP: Vrei să eviți aglomerația de pe navele de croazieră? Aflați când vor fi în port navele de croazieră făcând clic aici. Puteți obține programul navelor de croazieră nu doar pentru Mykonos, ci și pentru Atena și celelalte insule grecești.

4. MORILE DE VÂNT KATO MILI

Dacă vă aventurați dincolo de orașul Mykonos, veți vedea mori de vânt peste tot pe insulă. Cu toate acestea, cele mai faimoase mori de vânt se află chiar lângă Mica Veneție.

morile de vânt Kato Mili
Morile de vânt din Kato Mili | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

Profitând de condițiile de vânt de pe insulă, morile de vânt au fost folosite de venețieni pentru măcinarea cerealelor. Acum, morile de vânt au fost transformate în case, depozite și locuri de cazare pentru turiști.

De la morile de vânt aveți o priveliște foarte frumoasă asupra Micii Veneții. Acesta este un alt loc minunat pentru a privi apusul .

vedere de la morile de vânt Kato Mili către Mica veneție
Vedere de la morile de vânt Kato Mili către Mica veneție

5. EXPLORAȚI PORTUL VECHI

Chiar după colț de Little Venice se află vechiul port din Mykonos. Restaurantele sunt aliniate pe plajă, o biserică mică se află la intrarea în docul principal iar de aici pleacă zilnic croaziere spre Delos, în timp ce bărci de pescuit colorate se legănă ușor în apă.

Vechiul port din Mykonos
Portul Vechi | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos
barci in portul vechi din mykonos
Așa se vede orașul mykonos din Portul Vechi
Așa se vede orașul Mykonos din Portul Vechi

6. FACEȚI O EXCURSIE DE O ZI PE INSULA DELOS

Delos este o mică insulă din Ciclade și este unul dintre cele mai importante situri arheologice și mitice din Grecia. Insula este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aici au fost găsite colibe de piatră care datează de acum 5.000 de ani iar insula este literalmente plină de situri arheologice antice.

Potrivit mitologiei grecești, această insulă este locul de naștere al lui Apollo și Artemis.

Delos este nelocuită, dar este o destinație foarte populară pentru o excursie de o zi din Mykonos. Din Mykonos, este nevoie de aproximativ 30 de minute cu feribotul pentru a ajunge la Delos. Odată ajuns pe insulă, puteți face un tur de unul singur care durează aproximativ o oră și jumătate sau mai mult, în funcție de nivelul de interes. Întoarcerea se face tot cu feribotul.

Puteți rezerva biletele de feribot la micul chioșc de bilete din portul orașului Mykonos. Feriboturile sunt aproximativ din oră în oră, începând cu ora 9 dimineața. Un bilet de feribot dus-întors costă 20 de euro. Biletele de intrare la Delos costă 8 €. Puteți vizita Delos zilnic, între orele 8.00 și 20.00, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârșitul lunii octombrie. Aflați mai multe aici.

Dacă nu doriți să vă organizați singur transportul și să vă ocupați de cumpărarea biletelor, puteți vizita Delos cu un ghid, iar transportul este de asemenea inclus. În funcție de cum se potrivește în programul dumneavoastră, puteți face un tur de dimineață sau unul de seară al insulei Delos cu plecare din Mykonos.

7. MERGI PE PLAJELE PARADIS ȘI SUPERPARADIS

Dacă sunteți amatori de petreceri atunci trebuie să ajungeți pe plajele Paradise și Super Paradise care sunt cele mai cunoscute locuri de petrecere din Mykonos. Aceste mici întinderi de plajă sunt mărginite de restaurante și cluburi. De după-amiaza până la primele ore ale dimineții, acesta este cel mai animat loc din Mykonos.

Plaja paradis din Mykonos
Paradise Beach | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

În timpul vizitei noastre de la mijlocul lunii aprilie, Paradise Beach a fost mai degrabă liniștită. Barurile și restaurantele erau deschise, dar nu erau decât o mână de oameni aici, la fel de curioși ca noi. Nefiind mari amatori de petreceri, nu am fost dezamăgiți că nu am apucat să vedem Paradise Beach plină de nebunia care face acest loc atât de faimos. Cu toate acestea, între lunile iunie și august, Paradise Beach are un vibe mult diferit de ceea ce am văzut noi.

Dacă doriți să vizitați aceste plaje, dar nu veți închiria o mașină în timpul șederii în Mykonos, merită să luați în considerare acest tur de plajă. Vizitați plajele Paradise, Super Paradise și Elia, toate prin croazieră pe un iaht. Sună distractiv, nu-i așa?!

8. EXPLORAȚI CÂT DE MULTE PLAJE PUTEȚI

Dacă nu sunteți mari amatori de petreceri pe plajă, există o mulțime de plaje mai liniștite unde vă puteți relaxa și vă puteți bucura de soare. Noi am vizitat mai multe dintre aceste plaje, deplasându-ne cu mașina, dar, având la dispoziție doar o zi pe insulă, nu le-am putut vizita pe toate.

Kapari Beach este o plajă mică, situată la aproximativ 15 minute de orașul Mykonos. Deoarece ultima porțiune de drum este un drum de pământ foarte îngust și accidentat, va trebui să parcați în Agios Ioannis și să parcurgeți pe jos ultima bucată.

Plaja Kapari
Drumul spre plaja Kapari | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos
Plaja Kapari
Plaja Kapari | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

Alte plaje pe care le puteți încerca sunt Agia Anna Beach, Elia Beach, Fokos Beach, Agrari Beach și Lia Beach.

Plaja Agios Ioannis
Plaja Agios Ioannis
Plaja Agia Anna
Plaja Agia Anna | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

9. VIZITEAZĂ FARUL ARMENISTIS

Farul Armenistis din Mykonos
Farul Armenistis din Mykonos
Vedere de la far mykonos
Vedere de la far | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

Doamna care avea hotelul ne-a recomandat Farul Armenistis ca fiind un loc de unde se poate vedea o panoramă minunată asupra insulei Mykonos. Pentru a ajunge aici, veți parcurge un un drum îngust și sinuos, veți constata că a meritat.

vedere asupra orasului mykonos

Merită să mergeți cu mașina până la far (dacă aveți una închiriată) dacă aveți suficient timp liber și nu vă deranjează să conduceți pe drumuri înguste, accidentate și pline de curbe strânse.

Câteva cuvinte despre experiența noastră

Am vizitat Mykonos la mijlocul lunii aprilie. În timpul șederii noastre în Grecia, fie că ne aflam în Mykonos, Naxos sau Atena, am tot auzit că vremea din acest an(2023) a fost neobișnuit de umedă, rece și vântoasă.

În ziua în care am vizitat Mykonos, insula a fost străbătută de patru furtuni, fiecare mai puternică decât cea dinaintea ei. Ultima furtună a zilei a fost suficient de puternică pentru a întrerupe pentru scurt timp curentul electric în orașul Mykonos.

Vremea a adăugat mult dramatism zilei și fotografiilor noastre. În ciuda condițiilor de vreme ploioasă, am reușit totuși să facem tot ceea ce am vrut să facem, așa că vremea a avut un impact mic asupra experienței noastre, în afară de faptul că ne-a udat ocazional hainele și încălțările.

În aprilie, Mykonos tocmai iese din modul de hibernare și se pregătește oficial de vară. Restaurantele abia încep să își deschidă porțile și încă se lucrează la deschiderea hotelurilor. Vizita noastră a coincis cu săptămâna sărbătorilor de Paște, așa că, deși era în afara sezonului, erau mai mulți oameni decât te-ai aștepta pentru această perioadă a anului. Chiar și așa, Mykonos a fost mai degrabă gol (ceea ce a fost minunat!).

 Barcă în vechiul port din Mykonos
Portul Vechi | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

CUM AJUNGI ÎN MYKONOS

CU FERIBOTUL

Blue Star, Seajet și Hellenic Seaways sunt companiile care operează toate feriboturi către Mykonos.

Din Atena, durează între 3 și 5 ore cu feribotul pentru a ajunge la Mykonos. Seajet oferă cea mai rapidă cursă pe catamaranele lor mai mici, dar acestea sunt și cele mai des anulate în caz de vreme nefavorabilă, deoarece aceste ambarcațiuni sunt mai mici.

Noi am folosit Seajet, plecând din Atena la ora 7 dimineața și ajungând în Mykonos la ora 10 dimineața. Dacă știți că aveți rău de mare, luați în considerare utilizarea companiilor Blue Star sau Hellenic Seaways. Ambarcațiunile lor sunt mai mari și mai stabile în apă, dar călătoria va dura mai mult (5 ore față de 3 ore).

Pentru a rezerva biletele de feribot, am folosit Ferryhopper.com.

SFAT: Indiferent de ceea ce citiți pe internet, vă recomand să vă rezervați biletele de feribot în avans, mai ales dacă intenționați să folosiți Seajet. Deoarece această companie operează feriboturi mai mici și oferă cele mai rapide timpi de călătorie, biletele se pot termina repede. Chiar și în timpul vizitei noastre în afara sezonului, feriboturile au fost pline până la refuz (am mers cu Seajet de 3 ori). De fapt, au vândut chiar mai multe bilete decât locuri pe un feribot, iar cei ghinioniști care nu au reușit să se urce la bord au fost redirecționați cătreo altă cursă mai lentă.

CU AVIONUL

În timpul lunilor de vară, există zboruri zilnice între Atena și Mykonos. Durata medie a zborului este de 25 de minute. De asemenea și din România sunt multe zboruri către această celebră insulă grecească. Noi, de obicei folosim SkyScanner pentru a vâna bilete ieftine.

În acest articol al nostru puteți citi cum folosim acest site pentru a găsi bilete ieftine de avion: Bilete de avion ieftine

CUM SĂ VĂ DEPLASAȚI ÎN MYKONOS

Vă puteți deplasa în Mykonos cu mașina, cu autobuzul, cu taxiul, cu taxiul pe apă, cu ATV-ul, cu scuterul și pe jos.

Noi am închiriat o mașină pentru câteva ore pentru a explora insula. Am fost destul de șocați de starea drumurilor. Drumurile sunt pline de gropi, iar cele care duc spre plaje sunt fie drumuri de pământ, fie drumuri înguste, asfaltate, dar în stare proastă.

șofatul în mykonos
Mykonos din mașină
semne rutiere in mykonos
În caz că aveți dubii asupra direcției…. urmați indicatoarele rutiere 🙂

În ciuda stării drumurilor, ne-a plăcut să avem libertatea de a explora insula pe cont propriu. Ne-am închiriat mașina de la Avis, companie care se află chiar lângă vechiul port.

Experiența noastră cu Avis nu a fost foarte bună. Pe site-ul lor, orele de funcționare afișate erau de la 9 dimineața până la 10 seara. Când am preluat mașina, ni s-a spus că au deschis doar până la 8 seara, dar în ziua aceea, au închis la 18:30. Cred că pur și simplu așa le-a venit lor. Când am returnat mașina la ora stabilită, nu era nimeni la birou. I-am sunat doar pentru a afla că agentul era la plajă. A trebuit să așteptăm 10 minute pentru ca angajatul să ajungă, astfel încât să putem preda mașina.

Pentru a afla mai multe despre diferitele modalități de a te deplasa în Mykonos, iată un articol care explică foarte bine toate opțiunile.

Dacă nu plănuiți să închiriați o mașină, acest tur de jumătate de zi, foarte apreciat, cuprinde toate punctele de interes ale Mykonos. Dacă doriți să explorați locuri mai puțin cunoscute, acest tur de 4 ore trece prin sate izolate, porturi ascunse și plaje secrete. Iar dacă doriți să ieșiți pe mare, această croazieră la apus iți va oferi o priveliște superbă asupra orașului Mykonos și Mica Veneție.

Cel mai bun moment să mergi în Mikonos

Sezonul de vârf este între iunie și august. Așteptați-vă la temperaturi ridicate și aglomerație. Mai și septembrie sunt cele mai bune luni pentru o vreme decentă și o experiență mai puțin autentică. În ciuda condițiilor meteorologice cu care ne-am confruntat în timpul vizitei noastre, de la jumătatea până la sfârșitul lunii aprilie este o perioadă excelentă pentru a vizita Mykonos. Va fi probabil prea frig pentru a înota , dar per total merită, mai ales dacă vreți să evitați aglomerația. Din noiembrie până în martie, vremea este destul de rece, uneori ploioasă și vor fi mai puține restaurante și hoteluri deschise.

CÂT TIMP AR TREBUI SĂ PETRECEȚI ÎN MYKONOS?

O zi și o noapte vă oferă suficient timp pentru a vă plimba prin orașul Mykonos și pentru a petrece ceva timp pe plajă sau pentru a face o excursie de o zi la Delos. Dacă doriți să mergeți la plajă sau să explorați insula în afara orașului Mykonos, puteți adăuga încă o zi sau două.

Evident că puteți sta aici un întreg sejur sau oricât doriți. Mai ales dacă sunteți amatori de relaxat pe plajă.

Vedere din Mykonos

Unde să mâncați

Din păcate, cele mai multe dintre restaurantele pe care le aveam pe listă erau încă închise, în așteptarea sezonului de vară. Dacă doriți mâncare italiană, locul unde trebuie să mergeți este D’Angelo Mykonos, situat chiar în orașul Mykonos. Am avut o experiență minunată la restaurantul Raya unde am mers pentru cină, un restaurant mediteranean renumit pentru fructele de mare. Alte restaurante grozave din orașul Mykonos ar fi Captain’s, M-Eating și Caesar’s.

Blue Myth Restaurant și Avli Tou Thodori sunt alte două restaurante foarte bine cotate, situate în Platys Gialos, care este un mic oraș situat chiar în imediata apropiere a plajei, în partea de sud a insulei.

Dacă intenționați să vizitați Mykonos în timpul lunilor aglomerate de vară, faceți-vă rezervări pentru cină în avans.

Unde să vă cazați

LUXURY: Myconian Korali Relais & Chateaux. Acest hotel de 5 stele este situat chiar în afara orașului Mykonos. Unele camere oferă o piscină privată și terase cu vedere la orașul Mykonos. Dacă doriți să vă răsfățați, verificați Era Junior Suite cu piscină privată.

DESTUL DE SCUMP: Boho Suites. Camerele sunt mari și sunt dotate cu o mică zonă de living și o chicinetă. Pe terasă se află o altă zonă de relaxare și o cadă cu hidromasaj. De pe terasele de la această proprietate nu se vede mare lucru. Am stat în suita nr 2, care se află la cel mai mic nivel. Nu aveam vedere, dar ne-a plăcut să avem acces la o cadă cu hidromasaj. De la Boho Suites, ai nevoie de aproximativ 5 minute de mers pe jos până la Portul Vechi.

Hotel Boho suite Mykonos
Boho Suites | Cele mai bune lucruri de făcut în Mykonos

MEDIU: Chill Out Studio. Această proprietate oferă camere studio și apartamente, așa că, dacă doriți un spațiu suplimentar sau posibilitatea de a vă găti singuri mesele, aceasta este o opțiune bună. Chill Out Studio este situat la câțiva pași de Mica Veneție și oferă o terasă cu o piscină mică.

MEDIU: Aeolos Hotel. Situat la distanță de mers pe jos de orașul Mykonos, această proprietate oferă camere decorate modern, o piscină mare în aer liber și transferuri gratuite de la aeroport și de la portul de feribot.

BUGET: MyCocoon Hostel. Situat la doar câțiva pași de port, camerele de aici au o amenajare creativă, în care paturile sunt ascunse în “coconi”, oferindu-vă puțină intimitate, chiar dacă vă aflați într-un dormitor mare. De asemenea, oferă și câteva camere private.

MAI MULTE INFORMAȚII PENTRU CĂLĂTORIA DUMNEAVOASTRĂ ÎN GRECIA

ITINERAR GRECIA: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos în itinerariul nostru de 10 zile în Grecia.

SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. În itinerariul nostru Santorini, aflați cum să vă planificați vizita, indiferent dacă aveți la dispoziție 1, 2 sau 3 zile. În Ghidul nostru de hoteluri din Santorini, enumerăm cele mai bune hoteluri din Santorini, organizate în funcție de locație și buget.

NAXOS: Aflați cum să vă planificați vizita în Naxos în articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos. Avem, de asemenea, informații despre drumețiile spre Muntele Zas, cum să faceți drumeții spre Apano Kastro și un ghid detaliat pentru drumețiile pe traseul Village Trail spre Melanes, Myli și Kouroi.

LUCRURI DE FĂCUT LA ATENA: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Atena. Și nu ratați ghidul nostru despre cele mai bune priveliști din Atena și Acropole.

SFATURI DE CĂLĂTORIE ÎN GRECIA: Prima dată în Grecia? Iată lucrurile esențiale pe care trebuie să le știți despre Grecia, de la cartele SIM la rezervarea feriboturilor și închirierea unei mașini.

Pngtree—subscribe click reminder red icon 8704820

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

pngkey.com facebook logo png 4488

Urmărește-ne pe Facebook

Grup facebook

Înscrie-te în grupul “Ponturi de Călătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *