Petros, cel mai vestit pelican din lume.

Poza de coperta petros pelican celebru in Mykonos

O pasăre rănită adoptată de un localnic la mijlocul anilor 1950, Pelicanul Petros a generat venituri substanțiale neașteptate pentru Mykonos, orașul său de adopție, a cărui mascotă iubită a fost – și încă mai este, prin succesorii săi.

Petros, pelicanul rănit care a fost salvat și adoptat de un pescar din Myconia în 1958 a fost, într-adevăr, o creatură adorabilă și fascinantă. Supraviețuirea sa este o dovadă a tandreței care se ascunde sub exteriorul aspru al locuitorilor insulei. Petros avea o personalitate extrem de interesantă. S-a stabilit pe insulă. Și-a făcut prieteni. Nu metaforic. Adică și-a făcut prieteni cu adevărat, ieșind cu prietenii săi la plimbare, stând cu ei la un meze cu fructe de mare, în timp ce colegii săi oameni își savurau vinul, tsipouro sau o ceașcă de cafea grecească puternic îndulcită la kafeneio. Localnicii îl tratau cam ca pe un cetățean, deși unul prea leneș pentru a munci pentru a-și câștiga existența. Petros era răsfățat până la refuz de peștele delicios, proaspăt prins dimineața devreme în port, pe care îl primea ca răsfăț de aproape toată lumea.

petros cel mai faimos pelican din lume
Petros (originalul) se joacă cu o pisică, sub privirea atentă a lui Thodoris Kiradonis, pescarul care, potrivit legendei, l-a salvat și l-a adus în Mykonos.

În cele din urmă, pe măsură ce insula a căpătat un statut de destinație turistică de proporții din ce în ce mai mari, Petros Pelicanul a reușit să genereze venituri substanțiale pentru casa sa adoptivă. Fermecându-i pe localnici și pe turiști deopotrivă, neobosita și docilă pasăre a fost promovată în curând la statutul de mascotă a insulei. Imagini, schițe și portrete ale sale realizate de artiști locali au ajuns pe cărți poștale, suveniruri, tricouri, căni de cafea, brichete, logo-uri de hoteluri și restaurante și așa mai departe. Putem spune că nu este deloc rău pentru un profinor leneș și nedeprins a munci.

Petros stand la poze in 1960
Petros stând la poze în 1960

Petros – Povestea celui mai faimos pelican din lume

Mykonienii se bazează foarte mult pe animale, dar nu au fost niciodată înclinați din punct de vedere cultural să țină animale ca animale de companie. Cu toate acestea, adorația lor pentru Petros era de netăgăduit. Într-o bună dimineață, pasărea încă tânără și neliniștită a decis să zboare și să viziteze insula Tinos din apropiere. Locuitorii de acolo au considerat vizita ca fiind o migrație voluntară și au decis să o păstreze. Presupusa capcană a lui Petros în Tinos a fost primul (și ultimul) caz judiciar din Grecia în care s-a disputat custodia unei păsări, echivalentul aviar al răpirii Elenei din Troia. Când autoritățile au decis în favoarea lor și pelicanul captiv le-a fost returnat, miconienii au organizat o petrecere de bun venit cu muzică, dans și un ospăț public. Chiar și preoții ortodocși și catolici (ambele confesiuni sunt prezente pe insulă) au luat parte la petrecere, sunând festiv clopotele tuturor bisericilor din oraș.

Pelicanul-Petros

Petros a murit în 1985. Există o mulțime de legende în jurul circumstanțelor morții sale, dar singurul lucru sigur despre moartea sa este că aceasta a venit la sfârșitul unei vieți de pelican foarte lungi și prospere (avea în jur de 30 de ani). Moartea sa nu a lăsat Mykonos fără pelicani. Exista deja o femelă, trimisă din Florida la apogeul gloriei lui Petros pentru a-i ține companie. Aceasta a fost trimisă în dar de Jackie Kennedy Onassis, care, de asemenea, căzuse sub vraja păsării. În plus, se spune că grădina zoologică din Hamburg ar fi furnizat un pelican, care a devenit cunoscut sub numele de Petros II. Acest pelican s-a descurcat foarte bine în rolul de succesor și a ajuns atât de repede la statutul de vedetă, încât a trebuit să fie recrutat un înlocuitor oficial, Dimos, pentru ocazii speciale și turnee în străinătate. La un moment dat, pe străzile din Chora se plimbau trei sau mai mulți pelicani Petros – nu toți de sex masculin, dar cine observă astfel de lucruri ?

urmasul lui petros, pelicanul peter
Peter, urmașul lui Petros

Urmașii lui Petros, cel mai vestit pelican din lume/

Pelicanii nu sunt indigeni în această parte a Mării Egee, iar “regele cu pene al Mykonosului” inițial nu a avut urmași naturali, în ciuda eforturilor sincere de împerechere cu două femele diferite. Prima sa parteneră a murit, iar cea de-a doua candidată, Irini, a fost o pereche nefericită pentru el: Petros a refuzat să se împerecheze cu ea, în ciuda anilor lungi pe care i-au petrecut împreună ca singurii pelicani masculi și femele din Mykonos. Chiar localnicii au început să-și pună în glumă întrebări despre orientarea sexuală a lui Petros.

Păsările care i-au urmat lui Petros I și II aveau personalități diferite. Prea timide sau prea pretențioase, una sau două dintre ele au fost chiar acuzate că, uneori, au manifestat tendințe de-a dreptul sociopatice. Pelicanii sunt creaturi mari – puternice, inteligențe și rapize – iar puterea ciocului lor atunci când intră în panică nu trebuie tratată cu indiferență. Insulele Ciclade nu reprezintă habitatul lor natural și, dacă nu ar fi existat un import constant de păsări noi, pelicanii din Mykonos ar fi dispărut cu mult timp în urmă.

Peter pelicanul din Mykonos

Într-o notă și mai sumbră, această creatură veșnic tânără, veșnic vibrantă, mâncătoare de caracatiță, asemănătoare lui Petros, care a supraviețuit tuturor oamenilor care inițial l-au iubit și crescut, nu este un concept care să-mi placă, mai ales în timpul unei mahmureli serioase, când ajung în port pentru o omletă .

Pe de altă parte, poți să dai vina pe păsări? Insula semi-pustie care l-a găzduit pe Petros original la mijlocul anilor 1950 era un loc foarte diferit de destinația plină de farmec, plină de muzică și congestionată de trafic care este Mykonos-ul de astăzi. Așa că, deși mă trec ceva emoții când ne întâlnim pe străzi, atunci când spun că pelicanii din zilele noastre mă înfioară, cred că vreau să spun exact contrariul: păsările sunt cele care, în mod natural, sunt supărate pe mine. Sau de sutele de mii de vizitatori care inundă un loc care nici măcar nu este habitatul lor natural.

Petros Mascota din mykonos

După multe veri petrecute pe insulă am ajuns să înțeleg mai bine de ce Petros a reușit să atingă un statut atât de mitic, ajungând să eclipseze multe dintre simbolurile locale impresionante, cum ar fi leii de marmură din Delos și bisericile albe și sculptate în piatră. La un moment dat, aproape că a concurat în recunoașterea mondială cu reperele perene ale insulei, faimoasele mori de vânt.

Poate te interesează și: 20 DE LUCRURI DE FĂCUT ÎN SANTORINI, GRECIA

Teoria mea este că Petros a ajuns în Mykonos la o vârstă foarte fragedă. A fost pierdut și a fost găsit. A fost rănit și s-a vindecat. A ajuns să numească “acasă” o insulă săracă, necunoscută și stearpă, departe de locul său natal. S-a împrietenit cu cei mai umili dintre localnicii și a fost mângâiat de Brigitte Bardot și de regina persană Soraya. Și-a ales partenerele, care nu erau neapărat cele pe care le dictau natura sau societatea. A intrat în necazuri serioase și a scăpat la limită. A mâncat cea mai bună mâncare la care un pelican (sau un om) ar putea visa vreodată. A fost o anomalie, un străin, un inadaptat binevenit. Insula l-a transformat într-un pelican foarte diferit de cel care ar fi fost dacă ar fi fost salvat de altcineva, în altă parte.

Petros pelican faimos

Petros a trăit aventura perfectă din Mykonos: această esență unică de “orice este posibil” care încă mai plutește în aerul insulei, încă mai flutură evaziv de undeva de după următorul cot și încă se ridică cu fiecare lună plină din august.

Petros Pelicanul Petros s-a distrat de minune în Mykonos.

Poveste preluată de pe www.greece-is.com

MAI MULTE INFORMAȚII PENTRU CĂLĂTORIA DUMNEAVOASTRĂ ÎN GRECIA

SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. În itinerariul nostru Santorini, aflați cum să vă planificați vizita, indiferent dacă aveți la dispoziție 1, 2 sau 3 zile. În Ghidul nostru de hoteluri din Santorini, enumerăm cele mai bune hoteluri din Santorini, organizate în funcție de locație și buget.

NAXOS: Aflați cum să vă planificați vizita în Naxos în articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos. Avem, de asemenea, informații despre drumețiile spre Muntele Zas, cum să faceți drumeții spre Apano Kastro și un ghid detaliat pentru drumețiile pe traseul Village Trail spre Melanes, Myli și Kouroi.

MYKONOS: Aflați despre lucrurile de făcut și cum să vă deplasați în Mykonos în Ghidul nostru pentru Mykonos.

SFATURI DE CĂLĂTORIE: Prima dată în Grecia? Iată lucruri esențiale pe care trebuie să le știți despre Grecia, de la cartele SIM la rezervarea feriboturilor și închirierea unei mașini.
ITINERARUL GRECIEI: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos în itinerariul nostru de 10 zile în Grecia.

Plănuiți o excursie în Grecia? Citiți toate articolele noastre în Ghidul nostru de călătorie în Grecia.

Pngtree—subscribe click reminder red icon 8704820

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

pngkey.com facebook logo png 4488

Urmărește-ne pe Facebook

Grup facebook

Înscrie-te în grupul “Ponturi de Călătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *