15 Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos, Grecia.

Orasul-Naxos

Naxos este cea mai mare și cea mai verde insulă din Ciclade. Aici te poți relaxa pe plajele albe, cu nisip fin, poți vizita templele antice, poți face o drumeție până în vârful Muntelui Zas. Poți face windsurfing sau poți începe să explorezi satele fermecătoare… toate acestea se regăsesc pe lista celor mai bune lucruri de făcut în Naxos.

În timpul recentei noastre călătorii în Grecia, am călătorit din Mykonos în Naxos și apoi în Santorini cu feribotul dar recunoaștem că Naxos a fost insula care ne-a furat inimile. Am ajuns să îndrăgim tare mult această insulă. Naxos este o insulă liniștită, pașnică, neaglomerată. Cu dealurile și munții săi verzi, Naxos arată și se simte diferit față de celelalte insule din Ciclade. Plajele sunt frumoase, mersul pe jos și explorarea ruinelor vechi a fost foarte recreativ, iar mâncarea este uimitoare. Ne-am bucurat foarte mult de vizita noastră aici și sperăm să ne întoarcem din nou într-o zi.

LUCRURI INTERESANTE DESPRE NAXOS

Muntele Zas, numit și Muntele Zeus, este cel mai înalt punct din Ciclade. Potrivit mitologiei grecești, Zeus a fost crescut într-o peșteră de pe acest munte. Puteți face o drumeție până în vârful Muntelui Zas și puteți explora acestă celebră peșteră.

Naxos este mai ceva mai muntoasă decât celelalte insule din Ciclade. Acești munți tind să convingă norii să zăbovească mai mult în zonă, astfel încât insula primește mai multe precipitații și, prin urmare, este mai verde și mai fertilă decât insulele din apropiere.

Insula Naxos este străbătută de numeroase trasee de drumeție sau poteci tematice tocmai bune de o plimbare ușoară. Așa cum v-am spus, puteți face drumeții până în vârful Muntelui Zas, puteți merge din sat în sat sau puteți explora siturile istorice. Dacă vă place să faceți drumeții, atunci Naxos este una dintre cele mai bune insule grecești de vizitat.

Naxos este vizitată de mai puțini turiști decât destinațiile mai populare precum Mykonos și Santorini. Aici totul pare mai liniștit, mai autentic și mai puțin aglomerat. În plus, deoarece nu are aceeași popularitate ca alte insule din Ciclade, prețurile hotelurilor pot fi mult mai mici.

CELE MAI BUNE LUCRURI DE FĂCUT ÎN NAXOS

1. PORTARA – sau PORTALUL

Portara, numit și Templul lui Apollo, este cel mai faimos punct de atracție din Naxos. Se află chiar lângă Chora, principalul oraș din Naxos, așa că, dacă ajungeți cu feribotul, acesta va fi primul lucru pe care îl veți vedea.

Portara este o ușă mare, o fostă intrarea într-un templu neterminat. A fost construită în anul 530 î.Hr. Există două teorii cu privire la motivul pentru care a fost construit acest templu. Portara se află în fața insulei Delos, așa că unii oameni cred că templul a fost construit pentru a-l onora pe zeul Apollo. Alți cercetători cred că a fost dedicat lui Dionysos, care era venerat pe Naxos.

Portalul din Naxox | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Portalul din Naxox| Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Templul lui Apollo Naxos

Cum să ajungi aici: Traversați digul artificial din orașul Naxos și mergeți pe potecile de pietriș din jurul ușii. Vizitarea este gratuită și nu vă ia decât câteva minute din timpul dumneavoastră. Portara este, de asemenea, un loc minunat pentru fotografierea apusului de soare în Naxos.

2. CHORA, SAU ORAȘUL NAXOS

Chora, sau orașul Naxos, este capitala insulei Naxos. Aici andochează feriboturile și tot aici se cazează majoritatea turiștilor în timp ce se află pe insulă. Este un oraș plin de restaurante, magazine mici și reprezintă un punct de plecare excelent pentru explorarea insulei.

Orașul Naxos | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Orașul Naxos | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos

Orașul este construit pe un deal. În vârful dealului se află Kastro, sau castelul. Această cetate medievală a fost construită de un împărat venețian în 1207 și a folosit drept sediu al puterii în Ciclade timp de 300 de ani. În interiorul castelului se află Muzeul Arheologic, o destinație care merită vizitată mai ales de către pasionații de istorie.

3. MUNTELE ZAS

Puteți face o drumeție până în vârful Muntelui Zas pentru peisaje panoramice asupra insulei Naxos și pentru a vă lăuda că ați fost pe cel mai înalt punct din Ciclade.

Muntele zas
Muntele Zas | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos

Singurul mod de a ajunge pe vârful Muntelui Zas este pe propriile picioare. Există două rute spre vârf. Cea mai ușoară rută este cea din Aghia Marina. Această drumeție este de 7 km dus-întors, cu 300 de metri diferență de nivel.

Al doilea traseu începe de la Aria Spring și trece pe lângă Peștera lui Zeus înainte de a se termina în vârf. Are doar 5 km dus-întors, dar este mult mai abrupt și mai obositor decât traseul din Aghia Marina.

AFLAȚI MAI MULTE: Cum se face o drumeție pe Muntele Zas

4. VIZITAȚI SATELE DIN NAXOS

Pe dealurile și pe munții din Naxos se găsesc sate mici și pitorești, care sunt o adevărată plăcere pentru călători. Puteți trece sat în altul cu mașina sau, dacă doriți o experiență mai pitorească, puteți merge pe jos pe potecile care leagă aceste sate. Pe listă am putea trece Melanes, Ano Potamia, Myli, Kalamitsia și multe altele.

Biserica cu cupolă albastră din Melanes | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Biserica cu cupolă albastră din Melanes | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Satul Melanes din Naxos
Satul Melanes

Am mers pe jos din Melanes în Myli, în Kouroi și Flerio și a fost una dintre experiențele noastre preferate în Naxos. Este o plimbare frumoasă și deloc dificilă, așa că este potrivită pentru familii și oameni de toate vârstele și aproape toate nivelurile de pregătire fizică. Această plimbare durează aproximativ 2 până la 3 ore și se face ca o buclă (începe și se termină la Melanes), așadar este parcurs și dacă aveți o mașină închiriată. Lăsați mașina în Melanes, vă plimbați, iar apoi că întoarceți la mașină

AFLAȚI MAI MULTE: Mersul pe jos pe traseul satului: Melanes, Myli și Kouroi

5. APIRANTHOS

Apiranthos, numit și “Satul cu multe flori”, este unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă. Plimbați-vă pe străzile înguste pavate cu marmură, bucurați-vă de arhitectura venețiană și vizitați unul dintre cele câteva muzee mici de aici.

6. FACEȚI O DRUMEȚIE LA APANO KASTRO

Acest lucru nu se afla pe lista noastră inițială de sarcini. Și s-a dovedit a fi surpriza noastră preferată și neașteptată de pe Naxos.

Apano Kastro sunt ruinele unui castel antic din Naxos. A intrat pe lista noastră de “poate” dintr-o căutare pe Google pe care am făcut-o înainte de călătoria noastră în Grecia. Imaginile ruinelor de pe un deal plin de vegetație ne-au atras atenția și am decis să încercăm să ajungem aici. Nu aveam nicio informație de la care să plecăm, în afară de o imagine și un punct marcat pe Google Maps.

Ne-am dat seama pe unde să mergem pe jos din micul și drăguțul sat Ano Potamia și să urcăm până la Apano Kastro. Este o plimbare frumoasă, cu priveliști minunate asupra interiorului insulei Naxos. Am putut vedea Muntele Zas care se profilează deasupra noastră și orașul Naxos în depărtare.

Apano Kastro Naxos
Drumeție spre Apano Kastro | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
privelistea de pe apano kastro
Priveliștea din Apano Kastro. Muntele Zas este muntele cu norul deasupra lui.
Drumeție Apano Kastro

Dacă doriți cu adevărat să ieșiți de pe traseul bătut din Naxos, aceasta este o drumeție minunată și scurtă de luat în considerare.

AFLAȚI MAI MULTE: Cum se face o drumeție spre Apano Kastro

7. RĂSFĂȚAȚI-VĂ CU O CAMERĂ CARE ARE O PANORAMĂ EXCELENTĂ

Rareori un hotel se regăsește pe lista noastră de lucruri de făcut. Dar am stat într-un loc atât de minunat încât trebuie să scriem despre el.

Imaginați-vă că faceți turul insulei ziua și apoi vă relaxați seara într-o piscină infinită cu una dintre cele mai bune priveliști din Naxos. Și puteți obține toate acestea pentru o fracțiune din prețul pe care l-ați plăti în Mykonos sau Santorini.

Dacă doriți să vă răsfățați într-o astfel de locație în timp ce vă aflați în Grecia, Naxos este locul potrivit. În timpul căutării noastre, hotelurile au fost considerabil mai ieftine pe Naxos decât în Mykonos sau Santorini.

Noi am stat la Naxos Rock Villas. Această mică proprietate oferă trei vile (dar vor adăuga mai multe în viitorul apropiat). Am stat în vila Apollo și am avut două dormitoare, trei băi, o bucătărie și o zonă de living, precum și cea mai uimitoare terasă cu o piscină infinită. A fost de necrezut.

Dimineața, am luat micul dejun pe terasa cu vedere la Muntele Zas, la orașul Naxos și la dealurile din Naxos. Seara, ne grăbeam literalmente să ne întoarcem la vilă, dornici să stăm din nou pe terasă. Ne învinovățiți? Uitați-vă la acest loc!

naxos rock villas naxos
Naxos Rock Villas | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Cel mai bun hotel din Naxos
Dormitor într-una dintre vilele Naxos Rock Villa
Dormitor într-una dintre vilele Naxos Rock Villa

Naxos Rock Villas se află la aproximativ 10 minute (nu pe jos) de orașul Naxos, așa că veți avea nevoie de o mașină dacă intenționați să vă cazați aici.

Puteți vedea prețurile și verificați disponibilitatea pe Booking.com.

8. MERGEȚI LA PLAJĂ

Puteți alege oricare dintre plajele cu nisip alb care se întind de-a lungul coastei din Naxos. Agios Prokopios, Plaka Beach, Mikri Vigla și Agia Anna sunt unele dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă.

Plaja Agios Prokopios | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Plaja Agios Prokopios | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos

9. PRACTICAȚI WINDSURFING SAU KITESURFING

Vânturile nordice care suflă peste Naxos creează condiții excelente pentru windsurfing și kitesurfing. Printre cele mai populare plaje se numără plajele Agios Prokopios, Agios Georgios, Laguna și Mikri Vigla.

Aflați mai multe aici.

10. TEMPLUL LUI DEMETER

Acest templu a fost construit în secolul al VI-lea î.Hr. pentru a o onora pe Demetra, zeița grâului și a recoltei. În secolul al VI-lea d.Hr., templul a fost demolat, iar marmura a fost folosită pentru a construi o bazilică creștină pe același loc. Recent, arheologii germani au restaurat templul la forma sa actuală.

Templul lui Demeter1
Templul lui Demeter | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Templul lui Demeter | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos

Templul lui Demeter este situat în apropierea orașului Sangri. Din orașul Naxos este nevoie de 30 de minute pentru a ajunge aici (cu mașina).

11. BISERICA PANAGIA DROSIANI

Aceasta este cea mai veche biserică creștină din Naxos și datează de la sfârșitul secolului al VI-lea d.Hr. Intrarea este gratuită și este un obiectiv rapid de vizitat dar merită să o vizitați, mai ales dacă aveți mașină închiriată.

Biserica Panagia Drosiani
Biserica Panagia Drosiani

12. DISTILERIA VALLINDRAS

Kitron este un lichior distilat în Naxos din frunzele de cedru. Este situată în Chalki, iar vizitarea distileriei și degustarea de kitron este gratuită. Aflați mai multe aici.

13. KOUROI DE FLERIO

În secolele al VI-lea și al VII-lea î.Hr., artizanii au exploatat piatră pe Naxos și au folosit această piatră pentru a sculpta statui enorme. Încă mai puteți vedea două dintre aceste statui, precum și cariera, dacă nu vă deranjează să mergeți puțin pe jos.

Kouros-Naxos

Puteți merge cu mașina până la un punct din apropierea Kouros sau puteți include o vizită aici în timp ce parcurgeți traseul din sat. Aflați mai multe în articolul nostru despre plimbare pe jos între satele din Naxos.

14. APOLLONAS

Apollonas este un sat de pescari de pe coasta de nord a insulei Naxos. Este reconfortant de explorat, fiind un loc minunat pentru mânca la unul dintre localuri pește proaspăt, iar în apropiere se află un alt Kouros (statuie) de vizitat.

În acest tur cu autobuzul în Naxos, vizitați Templul lui Demeter, Apiranthos, statuia de la Kouros, Apollonas, un muzeu al măslinelor și alte sate. Dacă nu intenționați să închiriați o mașină în timp ce vă aflați în Naxos, aceasta este o modalitate excelentă de a vedea cele mai importante obiective din Naxos.

15. MUSAI SĂ ÎNCERCAȚI MÂNCĂRURILE LOCALE GRECEȘTI

În Naxos există o mulțime de restaurante grozave. Noi nu am putut ajunge la toate în timpul scurtei noastre șederi, dar iată o listă cu unele dintre cele mai bune restaurante de pe insulă.

Rotonda. Dacă vreți să aveți o priveliște uimitoare în timp ce serviți masa, puneți Rotonda pe lista dumneavoastră. Este situat în munți, în apropiere de Apiranthos, așa că veți avea nevoie de o mașină pentru a ajunge aici, dar dacă vă uitați pe recenzii veți vedea că acesta este lăudat nu numai pentru mâncare, ci și pentru priveliște. Din păcate, în timpul vizitei noastre era închis, dar pare un loc fabulos pentru prânz sau cină.

O Vasilis. Situat în Melanes, acest restaurant tradițional grecesc este un loc ideal pentru prânz sau cină, mai ales dacă intenționați să vizitați orașul în timp ce mergeți pe traseul care unește satele.

În Naxos, am mâncat la Nostimon Hellas, care servește preponderent mâncare tradițională grecească To Elliniko era pe lista noastră, dar nu era încă deschis la începutul lunii aprilie. Dacă mergeți, luați prăjitura cu portocale, am auzit că este delicioasă! Alte locuri notabile de încercat în Naxos includ La Vigne Wine Bar, Scirocco Café și Barozzi Naxos Restaurant.

Un alt mod memorabil de a petrece câteva ore este participând la un curs de gătit în stil grecesc. În timpul acestui curs de gătit de 4 ore, învățați cum să gătiți mâncăruri din Naxos după metode tradiționale din Kaloxylos, un sat din inima insulei Naxos.

Cum se utilizează această hartă: Faceți clic pe pictogramele de pe hartă pentru a obține mai multe informații despre fiecare hotel. Faceți clic pe steluța de lângă titlul hărții pentru a adăuga această hartă în contul dumneavoastră Google Maps. Pentru a o vizualiza pe telefon sau pe computer, deschideți Google Maps, faceți clic pe butonul de meniu, mergeți la “Your Places”, faceți clic pe Maps și veți vedea această hartă în listă.

CÂTEVA CUVINTE DESPRE VIZITA NOASTRĂ ÎN NAXOS

Am vizitat Naxos la mijlocul lunii aprilie. Insula tocmai se trezea după o iarnă lungă. Eram primii oaspeți ai anului la Naxos Rock Villas și multe restaurante încă nu-și deschiseseră porțile.

În timpul zilei, temperaturile variau între 13°C și 18°C . Am avut o zi cu vânt puternic și nori și o zi cu cer însorit și vânt slab. Chiar dacă a fost puțin cam răcoare, nu am rezistat tentației de a face o baie rapidă în piscină.

Chiar dacă temperaturile erau mai mici și Naxos nu se trezise complet din sezonul de iarnă, ne-a plăcut să vizităm insula în această perioadă a anului. Erau foarte puțini turiști, iar temperaturile erau perfecte pentru drumeții.

Dacă vreți să aveți și vreme frumoasă dar și să evitați aglomerația din sezonul de vârf, lunile mai și septembrie sunt excelente pentru a vizita Naxos.

Filoti | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos
Filoti | Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos

CUM SĂ VĂ DEPLASAȚI ÎN NAXOS

Pentru a explora cu adevărat insula Naxos, veți avea nevoie de o mașină închiriată. După cum puteți vedea din lista noastră de lucruri de făcut în Naxos, sunt multe atracții care se află departe de orașul Naxos.

În cea mai mare parte, deplasarea cu mașina în Naxos este relativ ușoară și simplă. Pur și simplu urmați semnele care vă indică orașele, plajele și alte puncte de interes. Au fost câteva momente în care Google Maps ne-a direcționat pe drumuri secundare extrem de înguste, așa că a trebuit să dăm înapoi și să găsim o nouă rută, dar, într-un fel, acest lucru nu a făcut decât să sporească farmecul aventurii.

CÂTE ZILE AR TREBUI SĂ PETRECEȚI ÎN NAXOS?

Am petrecut două zile în Naxos și ne-am dorit să mai fi avut cel puțin o zi în plus la dispoziție. Insula este înșelător de mare, cu multe de făcut, așa că a avea la dispoziție mai multe zile este ideal.

Trei sau mai multe zile v-ar oferi suficient timp pentru a face o drumeție până la Muntele Zas, pentru a merge pe traseul din sat în sat ori pentru a explora alte trasee de pe insulă, pentru a vă relaxa la plajă, pentru a lua lecții de windsurfing și pentru a explora orașul Naxos. În plus, dacă vă cazați la Naxos Rock Villas, sau într-un loc similar, veți dori să aveți timp suplimentar pentru a vă relaxa la hotel.

MAI MULTE INFORMAȚII PENTRU CĂLĂTORIA DUMNEAVOASTRĂ ÎN GRECIA

NAXOS: Pentru mai multe lucruri de făcut în Naxos, avem, de asemenea, informații despre drumeții pe Muntele Zas, despre cum să mergeți pe jos până la Apano Kastro și un ghid detaliat pentru drumeții pe traseul Village Trail spre Melanes, Myli și Kouroi.

MYKONOS: Aflați despre lucrurile de făcut și cum să vă deplasați în Mykonos în ghidul nostru pentru Mykonos.

LUCRURI DE FĂCUT ÎN SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. De asemenea, avem ghiduri detaliate despre Cum să mergi pe jos din Fira în Oia și Cele mai bune locuri pentru a vedea apusul de soare în Oia.

ATENA: Planificați-vă vizita la Atena cu itinerariul nostru de 2 zile în Atena și cu ghidul nostru despre cele mai bune hoteluri din Atena. Avem, de asemenea, o listă detaliată a Lucrurilor de făcut în Atena și un ghid al celor mai bune priveliști ale Atenei și ale Acropolei.

ITINERARUL GRECIEI: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos în itinerariul nostru de 10 zile în Grecia.

SFATURI DE CĂLĂTORIE: Prima dată în Grecia? Iată lucruri esențiale de știut despre Grecia, de la cartele SIM la rezervarea feriboturilor și închirierea unei mașini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *