DRUMEȚIE PE MUNTELE ZAS DIN INSULA NAXOS

drumetie-pe-muntele-zas-naxos

Există două motive pentru a face o drumeție pe Muntele Zas… pentru a sta pe cel mai înalt punct din Ciclade și pentru a ajunge pe vârful muntelui unde s-a născut și a crescut Zeus.

Conform mitologiei grecești, Muntele Zas, numit și Muntele Zeus, este locul unde Zeus și-a petrecut copilăria. Ascunsă pe pantele muntelui se află o mică peșteră în care s-a născut Zeus. Puteți vizita această peșteră în timp ce mergeți pe jos spre vârf.

Naxos este cea mai mare insulă din Ciclade. Se simte total diferită de vulcanica Santorini și de Mykonos cea aproape mereu bătută de vânt. Naxos este o insulă muntoasă, fertilă și acoperită cu mici petice de pădure, o raritate în Ciclade. Geografia, dar și mitologia, fac din Naxos unul dintre cele mai bune locuri din Ciclade pentru drumeții.

Dacă ne cunoașteți, atunci știți că nu putem rezista unei drumeții bune. Și să explorezi pantele pe care a fost crescut Zeus, cât de mișto sună?

Drumeția spre vârful Muntelui Zas este relativ scurtă, dar este abruptă uneori și obositoare pe alocuri. Cu toată sinceritatea, nu aș clasifica-o ca fiind o drumeție “ușoară”, dar principalul motiv pentru a o face este priveliștea uluitoare din vârf și pentru a te lăuda că ai stat pe cel mai înalt vârf din Ciclade.

Iată ce trebuie să știți despre această drumeție pe muntele Zas

CUM SĂ FACI DRUMEȚIE PE MUNTELE ZAS

Există două rute principale către vârf. Cea mai ușoară rută este cea dinspre Aghia Marina. Această drumeție este de 7 km dus-întors, cu o diferență de nivel de 300 de metri.

Cel de-al doilea traseu începe de la Aria Spring și câștigă constant în altitudine pe măsură ce mergeți către Peștera lui Zas (Peștera lui Zeus) și apoi spre vârful Muntelui Zas. În acest articol vom vorbi despre cel de al doilea traseu, cel cu plecare din Aria Spring.

Dacă nu vreți să vă aventurați singuri pe acest traseu, există posibilitatea de a fi însoțiți de un ghid local. Vă recomandăm acest tur.

MUNTELE ZAS STATISTICI DE DRUMEȚIE

Distanța: 5 km
Diferență de nivel: 500 de metri
Dificultatea: dificultate: Mediu
Durata: 2 până la 4 ore

Profilul de elevatie muntele zas
Profilul de elevație al drumeției

DE UNDE ÎNCEPE TRASEUL

Drumeția începe de la Aria Spring, numită și Fontaine d’Aria pe Google Maps. Cel mai apropiat oraș este Filoti. Dacă ajungeți aici cu mașina din orașul Naxos, drumul durează aproximativ 30 de minute.

Localitatea Filoti Naxos Drumeție pe muntele zas
Filoti

Ultima secțiune a drumului este pe un drum îngust care se întinde pe marginea unui deal. Aici nu există balustrade de protecție, așa că aveți grijă.

semne rutiere in naxos
mașina inchiriată in naxos

Drumul se termină chiar la izvor. Am fost primii care am ajuns cu mașina acolo în ziua respectivă și am parcat lângă peretele de stâncă, pe una dintre cele mai largi porțiuni de drum. Rețineți doar că nu este prea mult loc pentru a întoarce mașina. Acest lucru va deveni și mai dificil o dată ce mai multe mașini vor fi parcate acolo. Dacă ajungeți aici mai devreme, așa cum am făcut noi, întoarceți mașina înaine de a o parca, astfel încât să fie mai ușor să plecați după ce ați terminat drumeția.

parcare muntele zas

IZVORUL ARIA (ARIA SPRING)

O scurtă potecă pietruită vă va duce la Aria Spring. Acesta este un izvor natural cu apă potabilă (și foarte bună). Deși aveam apă la noi, am profitat de faptul că aveam o sticlă goală la noi și ne-am făcut provizii suplimentare. Este un loc drăguț și există și un iaz cu peștișori aurii aici.

Izvorul-Aria
Aria Spring

PEȘTERA LUI ZEUS

De la Aria Spring, poteca începe să urce puțin mai abrupt spre munte. Muntele Zas se profilează în fața dumneavoastră și pare mult mai înalt din acest punct. Îți poți face deja o idee despre cât de abrupt va fi traseul, deoarece sunt doar 2,5 km până în vârf. Acum… să ne înțelegem… nu este nimic de speriat…. nu se compară sub nici o formă cu munții noștri. Adică nu vă imaginați că este ca urcușul din Valea Rea către Vârful Moldoveanu. Pe alocuri totuși l-am asemăna cu bucăți din Ciucaș.

drumetie pe muntele zas naxos

La început, drumul este pavat cu lespezi de marmură și este destul de ușor de parcurs. Cu puțin timp înainte de a ajunge la Peștera lui Zeus, poteca de marmură se termină și începe un adevărat traseu de drumeție. Poteca este ușor de urmărit, dar, în caz că aveți dubii, căutați momâile de pietre (stive de pietre care servesc drept indicatoare de traseu) sau marcajele roșii pictate pe stânci.

De la Aria Spring, este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a ajunge la Peștera lui Zeus. Puteți intra în peșteră și, dacă aveți chef să explorați, am citit că puteți găsi stalactite și stalagmite. Lanterna de la telefon nu este suficient de puternică pentru a lumina peștera. Aveți nevoie de ceva mai puternic, cum ar fi o lanternă frontală. Dar cum noi ne-am lăsat frontalele acasă (nu ne-am gândit că am putea avea nevoie de ele prin insulele grecești) nu am putut să explorăm peștera așa cum trebuie. De asta nici nu am zăbovit foarte mult în peșteră.

Peștera lui Zeus
Peștera lui Zeus
semn la intrarea in pestera lui zeus
intrare in pestera lui zeus
Intrare în peștera lui Zeus

DRUMEȚIA CĂTRE VÂRF

Următoarea secțiune a traseului este cea mai dificilă. Este stâncoasă, este abruptă și, uneori, este posibil să fie nevoie să vă folosiți mâinile pentru a vă cățăra pe stânci. De asemenea, aveți grijă la tufișurile cu țepi de pe marginea potecii.

traseu muntele zas

La aproximativ 10 minute după ce părăsiți Peștera lui Zeus, poteca cotește la stânga. Veți părăsi zona stâncoasă și veți urca pe un traseu mai ușor.

Va exista o scurtă secțiune în care veți merge pe o stâncă oarecum alunecoasă. Imediat după aceasta, priveliștea începe să se deschidă cu adevărat. De pe traseu, puteți admira satele din apropiere și terenul colinar din Naxos. Vârful deja nu mai pare atât de îndepărtat din acest punct.

drumeție în naxos

Acum, traseul devine doar o drumeție pe o pantă cu grohotiș și bolovani până când ajungi în vârf. Poteca o va intersecta pe cea din Aghia Marina și cel mai probabil veți întâlni mai mulți drumeți din acel punct și până pe vârf.

Urcus prin grohotis pe muntele zas

VÂRFUL MUNTELUI ZAS

Odată ajunși în vârful Muntelui Zeus, bucurați-vă de priveliștea de 360 de grade asupra întregii insule Naxos. Vă aflați la 1003 metri, cel mai înalt punct din Ciclade. Un stâlp de beton marchează acest punct.

Varful muntelui Zas
Cea mai frumoasă drumeție în naxos

DESPRE EXPERIENȚA NOASTRĂ

Am făcut această drumeție la mijlocul lunii aprilie. Temperatura maximă a zilei a fost de 15°C , așa că am avut condiții ideale pentru drumeție. Și cum era încă în afara sezonului, traseul a fost efectiv pustiu.

SFATURI PENTRU A AVEA PARTE DE CEA MAI BUNĂ EXPERIENȚĂ

În timpul lunilor de vară, începeți această drumeție dimineața devreme. Nu există umbră pe traseu. În timpul verii, temperaturile pot fi mult mai mari, așa că este mai bine să porniți în această drumeție la începutul zilei.

Să aveți la voi cremă de protecție solară și multă apă. În timpul verii, recomandăm minim 2 litri de apă de persoană.

Traseul a fost puțin dificil de urmărit imediat după Peștera lui Zeus. Poteca face la stânga chiar înainte de a ajunge la o zonă abruptă cu grohotiș. Cu ochii la peisaj a fost cât pe ce să ratăm poteca. Dar dacă urmăriți cu atenție marcajele roșii și momâile nu va fi nici o problemă. Sporadic, vor exista și mici semne metalice cu numărul 2 pe ele.

Și aveți grijă la tufișurile cu țepi.

MAI MULTE INFORMAȚII PENTRU CĂLĂTORIA DUMNEAVOASTRĂ ÎN GRECIA

NAXOS: Aflați cum să vă planificați vizita la Naxos în articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos. Avem, de asemenea, informații despre cum să faceți o drumeție la Apano Kastro și un ghid detaliat de drumeție pe traseul Village Trail spre Melanes, Myli și Kouroi.

SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. Din itinerariul nostru în Santorini, aflați cum să vă planificați vizita, indiferent dacă aveți la dispoziție 1, 2 sau 3 zile. În Ghidul nostru de hoteluri din Santorini, enumerăm cele mai bune hoteluri din Santorini, organizate în funcție de locație și buget.

MYKONOS: Aflați despre lucrurile de făcut și cum să vă deplasați în Mykonos în Ghidul nostru pentru Mykonos.

ATENA: Planificați-vă vizita la Atena cu itinerariul nostru de 2 zile în Atena și ghidul nostru cu cele mai bune hoteluri din Atena. Avem, de asemenea, o listă detaliată a Lucrurilor de făcut în Atena și un ghid al celor mai bune priveliști din Atena și Acropole.

ITINERARUL GRECIEI: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos în itinerariul nostru de 10 zile în Grecia.

Plănuiți o excursie în Grecia? Citiți toate articolele noastre în Ghidul nostru de călătorie în Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *