Cum să faci o drumeție de la Fira la Oia, cea mai frumoasă plimbare din Santorini

drumetie-in-aproiere-de-oia

O drumeție de la Fira la Oia este una dintre experiențele de top din Santorini. Faceți o plimbare de-a lungul marginii unei caldere (margine stâncoasă a craterului unui vulcan), explorați orașele Oia, Imerovigli, Firostefani și Fira și bucurați-vă de unele dintre cele mai frumoase priveliști din Santorini.

Dacă parcurgeți întreaga distanță, veți merge puțin peste 10 km. Traseul de mers pe jos este un amestec de străzi pietonale, pavate, și poteci de drumeție. Este o plimbare cu zone accidentate (dar nu periculoase) pe alocuri, cu puțină umbră, așa că, dacă plănuiți să faceți acest lucru în lunile de vară, vă recomandăm să vă puneți în mișcare de dimineață pentru a evita căldura. Și să aveți apă suficientă la voi.

De-a lungul drumului, aveți, de asemenea, opțiunea de a face un ocol până la Skaros Rock. Acesta este un vârf stâncos situat în apropiere de Imerovigli. Dacă adăugați și această destinație la plimbare, se vor adăuga încă 45-60 de minute la durata drumeției.

DE LA FIRA LA OIA SAU DE LA OIA LA FIRA?

Puteți face această drumeție în ambele direcții. Noi am mers s de la Oia la Fira. Cu toate acestea, după părerea mea, ar fi o experiență mai bună să mergeți de la Fira la Oia. Făcând-o în acest fel, ar fi o plimbare în general la vale (deși va trebui să urcați totuși câteva dealuri) și veți avea parte de peisajele uimitoare din Oia în fața dumneavoastră (în loc să trebuiască să vă întoarceți pentru a le vedea). Restul zilei îl puteți petrece explorând satul, admirând legendarul apus de soare din Oia și plimbâdu-vă agale pe străduțe în drumul de întoarcere către hotel.

DE LA FIRA LA OIA – STATISTICI DE DRUMEȚIE

Distanța: 10 km
Durata: între 3 și 5 ore
Dificultatea: Ușor
Când să mergem: : Dimineața devreme sau după-amiaza târziu sunt cele mai bune momente pentru a face această plimbare, pentru a evita căldura de la amiază (mai ales în timpul lunilor de vară).

Profilul de elevatiea Oia Fira
Acesta este profilul altitudinal din Oia în Fira. După cum puteți vedea, este o plimbare în mare parte în urcare pentru a ajunge în Fira. Dacă faceți această drumeție în sens invers, o bună parte din traseu este doar coborâre.

Cum se utilizează această hartă: Faceți clic pe pictogramele de pe hartă pentru a obține mai multe informații despre fiecare hotel. Faceți clic pe steluța de lângă titlul hărții pentru a adăuga această hartă în contul dumneavoastră Google Maps. Pentru a o vizualiza pe telefon sau pe computer, deschideți Google Maps, faceți clic pe butonul de meniu, mergeți la “Your Places”, faceți clic pe Maps și veți vedea această hartă în listă.

CUM SĂ FACI DRUMEȚIa DE LA FIRA LA OIA
TRASEUL DE DRUMEȚIE

Punctul de plecare: FIRA

Drumeția începe “oficial” de la hotelul Atlantis din Fira. Puteți folosi Google Maps pentru a găsi drumul până aici sau puteți începe pur și simplu de unde doriți în Fira. O parte din frumusețea acestei drumeții constă în explorarea orașelor de pe drum, așa că nu ezitați să părăsiți traseul oficial de mers dacă vedeți ceva interesant.

Odată ajuns în Fira, mergeți spre nord, spre Imerovigli. Pe toată durata plimbării, dacă aveți mereu marea în stânga, atunci știți că vă deplasați în direcția corectă. Ocazional, vor exista indicatoare pe potecă, dar acestea sunt puține și rare.

FIROSTEFANI

Firostefani este al doilea oraș în care veți ajunge. Este o extensie a Fira, așa că probabil nici nu veți realiza că intrați într-o altă localitate.

Firostefani se află mai sus decât Fira, așa că veți urca puțin pentru a ajunge aici, dar peisajele vor merita acest mic efort.

Vedere din Firostefani
Imerovigli vazut din Firostefani.

În Firostefani, faceți un ocol pentru a vedea cele trei clopote din Thira la Agios Theodoros (cunoscută și sub numele de Biserica Ortodoxă Fecioara Maria). Punctul de belvedere este dintr-o parcare care se află chiar la est de biserică (consultați harta noastră).

Biserica Agios Theodori

IMEROVIGLI

Continuați urcușul spre Imerovigli.

Poteca de drumeție
Traseul pietonal care leagă Firostefani și Imerovigli.

Există mai multe trasee pietonale prin Imerovigli. Puteți fie să urmați indicatoarele de traseu prin oraș, fie să vă distrați explorând și alegându-vă propriul traseu.

Imerovigli
Priveliștea din Imerovigli, privind înapoi spre Fira și Firostefani.
Clopote de biserica
Clopotele bisericii din Imerovigli.

Dacă vă interesează, în Imerovigli există o altă biserică frumoasă cu cupolă albastră pe care să o fotografiați. Numită Biserica Anastasi, puteți face un ocol în afara traseului de mers pe jos până la un punct mai înalt cu vedere la cupola albastră a acestei Biserici.

Acoperis albastru Imerovigli

ABATEREA DE LA TRASEU SPRE SKAROS ROCK

Pentru a ajunge la Skaros Rock, continuați pe poteca pietonală. Când poteca se bifurcă în apropierea bisericii Agios Georgios, mergeți pe cea din stânga pentru a vă îndrepta spre Skaros Rock.

Pentru a ajunge pe Skaros Rock, veți coborî mai întâi o serie de trepte. De-a lungul drumului, veți trece pe lângă Biserica lui Hristos. Iar dacă este o zi cu vânt, acestea pot fi extreme aici. În timpul vizitei noastre, vântul avea rafale de peste 60 de km/h și am văzut cum cineva a fost dezechilibrat chiar în acest punct.

Biserica lui Hristos
Biserica lui Hristos

Din Skaros, bucurați-vă de priveliștea spre Imerovigli.

Stanca-SKAROS
Stânca SKAROS

Acest ocol adaugă între 30 și 60 de minute la timpul total al drumeției, dar din punctul nostru de vedere merita 100%.

DE LA IMEROVIGLI LA OIA

Continuați plimbarea prin Imerovigli. Cu mai multe trasee din care puteți alege, Imerovigli seamănă cu un labirint. Dar atâta timp cât vă continuați drumul spre nord, sunteți pe ruta corectă.

Chiar dincolo de Avalon Resort and Spa, toate aceste poteci se unesc într-un singur traseu. Urmați această potecă pe lângă numeroase stațiuni și hoteluri până când ajungeți la Biserica Profitis Ilias.

Drumetie
Priveliștea de pe traseu, imediat după Imerovigli. În depărtare, în partea stângă a fotografiei, se află Oia. De aici, veți urca și trece peste toate dealurile din fotografie pentru a ajunge la Oia.
Poteca spre biserica
Drumul spre Biserica Profitis Ilias

Chiar înainte de biserica Profitis Ilias, drumul se va bifurca. alegeți poteca din stânga pentru a continua până la biserică. Pe cea din dreapta puteți merge dacă doriți să mergeți pe un traseu mai ușor, dar veți pierde priveliștile minunate ale calderei.

Biserica Profitis Ilias Santorini
Biserica Profitis Ilias

De la Profitis Ilias, urmează o coborâre scurtă. Odată ajunși la baza dealului, poteca se termină și va trebui să mergeți pentru scurt timp pe marginea drumului. Această secțiune are o lungime de aproximativ 150 – 200 de metri. Poteca se reia imediat după ce trecem de micul bar.

Poteca si barurile drumeție de la Fira la Oia
Vedere la porțiunea de drum pe care veți merge. Poteca se termină pe drum, lângă mașina albastră. Veți merge de-a lungul drumului de la mașina albastră până când veți ajunge la clădirea mică, albastră, aflată pe partea stângă a drumului.
Santorini snack bar
Mergeți de-a lungul drumului până când ajungeți la acest snack bar. Poteca continuă chiar după clădire.
pe drum santorini
Privind înapoi la drum și la snack bar.
Marcaj de traseu din Fira spre Oia
Marcaj de traseu pentru a vă indica direcția corectă.

Următoarea secțiune este cea mai grea parte a plimbării (dacă mergeți din Fira spre Oia). Este o porțiune în urcare, pe o potecă stâncoasă. Priveliștile sunt mai puțin spectaculoase, iar această parte a plimbării poate părea monotonă și destul de plictisitoare. Cu toate acestea, odată ce ajungeți în vârf, veți începe partea noastră preferată a traseului: coborârea în Oia.

Drumul Gravel Santorini

Pe măsură ce coborâți, veți ajunge la biserica Panagia. Bucurați-vă de priveliște!

Biserica Panagia
drumetie in aproiere de oia
poteca drumetie Fira to Oia
Barca veche in santorini

LA PLIMBARE PRIN OIA

Continuați să mergeți de-a lungul calderei până în Oia. Poteca va intra într-o parcare înainte de a ieși pe o alee pietonală similară cu cea pe care ați văzut-o în Fira și Imerovigli.

Intrarea in Oia
Intrarea in Oia

Urmați acest traseu pietonal spre Oia. Va exista o porțiune foarte scurtă în care veți merge de-a lungul drumului.

Distracție plăcută în explorarea Oia. La început, veți trece pe lângă numeroase hoteluri de lux. Abia când veți ajunge în partea vestică îndepărtată a localitățiiveți vedea domurile albastre și celebrele mori de vânt.

Mergand prin Oia
La pas prin Oia
top 20 de lucruri de făcut în Santorini
Stancile-din-Oia

Dacă doriți, puteți continua drumul până la Golful Ammoudisau puteți să vă trageți sufletul la unul dintre restaurantele de aici.

CE AM FĂCUT NOI

Am vizitat Santorini la mijlocul lunii aprilie, în timpul vacanței de Paște. Chiar dacă nu era sezonul de vârf, Santorini tot era aglomerat, din cauza zilelor libere de Paște

Am împărțit drumeția în două zile diferite, ceea ce a fost ușor de făcut, deoarece am rămas în Imerovigli.

În prima dimineață, am mers pe jos până la Skaros Rock, Firostefani, Fira și apoi ne-am întors la hotelul nostru din Imerovigli.

A doua zi am mers pe jos din Oia până în Imerovigli. Am făcut-o în această direcție pur și simplu pentru că a fost ușor și convenabil ca recepționerul să cheme un taxi pentru noi. Am luat un taxi până la Oia, am petrecut dimineața explorând Oia și apoi ne-am întors pe jos la Imerovigli.

FOLOSIREA TRANSPORTULUI PUBLIC ÎN SANTORINI

Deoarece este o drumeție de la un punct la altul, va trebui să folosiți transportul public la un moment dat în cursul zilei.

Autobuzele publice fac legătura între Fira, Firostefani, Imerovigli și Oia. Pentru programul și prețurile autobuzelor publice, faceți clic aici. Autobuzele circulă aproximativ la fiecare 30 – 60 de minute.

Sfat de călătorie nr. 1: Așteptați-vă la cozi lungi pentru autobuz în Oia după apusul soarelui. Când am fost noi coada a fost foarte lungă și îmi imaginez că oamenii au trebuit să aștepte al doilea sau chiar al treilea autobuz. Dacă intenționați să vedeți apusul în Oia și să folosiți autobuzul pentru a vă întoarce la hotel, ar fi mai bine să petreceți o oră sau două la un restaurant sau la un bar și să lăsați mulțimea să se împuțineze înainte de a vă îndrepta spre stația de autobuz. Doar verificați programul autobuzului pentru a vă asigura că nu pierdeți ultima cursă a zilei (de obicei, în jurul orei 22 sau 22:30 – dar, pe alocuri, grecii cam au obiceiul să chilească).

Taxiurile sunt mai scumpe decât autobuzul, dar pot fi mai rapide și mai convenabile. Așteptați-vă să plătiți între 15 și 25 de euro, în funcție de distanța pe care o parcurgeți în Santorini. Cu toate acestea, poate fi dificil să găsiți un taxi disponibil, mai ales în lunile de vârf de sezon. Am citit că există doar 30 de taxiuri pe insulă.

SFATUL DE CĂLĂTORIE nr.2: Cel mai convenabil mod de a face această drumeție este să folosiți transportul public pentru a ajunge la punctul de plecare și apoi să vă întoarceți la hotel pe jos. De exemplu, dacă stați în Fira, luați autobuzul sau taxiul până la Oia și mergeți pe jos înapoi la Fira. Dacă aveți o mașină închiriată , puteți apoi să vă întoarceți la Oia pentru a vedea apusul. În felul acesta nu veți mai aștepta o eternitate pentru a prinde un autobuz sau un taxi dar… veți fi la vânătoare de locuri de parcare.

CE SĂ AVEȚI LA VOI ÎN DRUMEȚIE

Protecție solară și ochelari de soare. Nu există umbră pe traseu.

Apă. Pe tronsonul de la Imerovigli la Oia, există un snack bar care vinde mâncare și apă, dar acesta nu este întotdeauna deschis.

O pereche bună de încălțări de drumeție. Există porțiuniîn care veți merge pe poteci stâncoase sau de pământ, așa că o pereche bună de ghete de drumeție este ideală. Bocancii de drumeție sunt grozavi, dar nu sunt necesari. Eu am purtat o pereche de adidași din Decathlon, de mers și m-am descurcat foarte bine.

Și aparatul de fotografiat, bineînțeles!

Unde am stat

Am stat la Absolute Bliss în Imerovigli. Aceasta a fost o mare cheltuială pentru noi, dar dacă aveam de gând să plătim vreodată pentru o cadă cu hidromasaj cu priveliște, Santorini ar fi fost locul unde să o facem.

În timpul vizitei noastre, temperaturile s-au luptat să atingă 16°C și, din cauza vânturilor de care v-am spus mai sus, a fost prea frig pentru a intra în piscină. Dar am folosit cada cu hidromasaj în fiecare seară.

itinerar santorini
Absolute Bliss

Pentru mai multe recomandări despre unde să vă cazați, citiți articolul nostru despre cele mai bune hoteluri din Santorini. Aflați unde să vă cazați pentru a avea o priveliște minunată asupra calderei și primiți recomandări, indiferent dacă sunteți în căutarea unui hotel de buget, a unui hotel de lux sau dacă sunteți aici cu familia.

MAI MULTE INFORMAȚII PENTRU CĂLĂTORIA DUMNEAVOASTRĂ ÎN GRECIA

LUCRURI DE FĂCUT ÎN SANTORINI: Pentru o listă completă de lucruri de făcut, citiți articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Santorini. În Itinerarul Santorini, aflați cum să vă planificați vizita, indiferent dacă aveți la dispoziție 1, 2 sau 3 zile iar în ghidul nostru de hoteluri din Santorini, enumerăm cele mai bune hoteluri din Santorini, organizate în funcție de locație și buget.

MYKONOS: Aflați despre lucrurile de făcut și cum să vă deplasați în Mykonos în ghidul nostru pentru Mykonos.

NAXOS: Aflați cum să vă planificați vizita la Naxos în articolul nostru Cele mai bune lucruri de făcut în Naxos. Avem, de asemenea, informații despre drumețiile spre Muntele Zas, cum să faceți drumeții spre Apano Kastro și un ghid detaliat pentru drumețiile pe traseul Village Trail spre Melanes, Myli și Kouroi.

ATENA: Planificați-vă vizita la Atena cu itinerariul nostru de 2 zile în Atena. Avem, de asemenea, o listă detaliată de Lucruri de făcut în Atena și un ghid despre Cum să vizitați Acropole.

ITINERARUL GRECIEI: Aflați cum să vizitați Atena, Santorini, Naxos și Mykonos în Itinerarul nostru de 10 zile în Grecia.

SFATURI DE CĂLĂTORIE: Prima dată în Grecia? Iată lucrurile esențiale pe care trebuie să le știți despre Grecia, de la cartele SIM la rezervarea feriboturilor și închirierea unei mașini.

Plănuiți o excursie în Grecia? Citiți toate articolele noastre în Ghidul nostru de călătorie în Grecia.

Pngtree—subscribe click reminder red icon 8704820

Abonează-te la canalul nostru de Youtube

pngkey.com facebook logo png 4488

Urmărește-ne pe Facebook

Grup facebook

Înscrie-te în grupul “Ponturi de Călătorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *