Muzeul Portilor Secuiesti

Muzeul portilor secuiesti featured

Vizită la Muzeul Portilor Secuiesti

Am ales să petrecem câteva zile în Odorheiul Secuiesc deoarece nu apucasem să vizităm această zonă. Documentându-ne despre ce putem vizita, am descoperit și acest frumos muzeu în aer liber

Muzeul Portilor Secuiesti, sau Sirul Portilor secuiesti se afla in imediata vecinatate a Parcului Mini-Transilvania. Locația exactă o găsiți aici.

Muzeul Portilor Secuiesti – Scurt istoric

Muzeul portilor secuiesti 1.jpg

În partea de sus a muzeului în aer liber, se află monumetul funerar al lui Orbán Balázs. Acesta a fost un scriitor, etnograf, istoric și om politic secui, membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe.

Citește și: Piramidele de la Șona – locul misterios din apropierea orașului Făgăraș

Pasionat de sași și de viața acestora, a călătorit mult prin aceasta zona, vizitând cca 500 de localități. A urmărit obiceiurile localnicilor, a descris cultura și geografia zonelor și a făcut o mulțime de fotografii, astăzi cu o valoare documentară inestimabilă, fiind un pasionat fotograf. A publicat aceste studii în reviste de specialitate. A scris și o carte denumita: „Descrierea Ținutului Secuiesc”, primul volum apărand în 1868, extrem de complexă și apreciată și astăzi printre cercetătorii din domeniu.

Și-a dorit ca după moartea sa să fie îngropat aici. Mormântul a fost stricat în repetate rânduri de alunecările de teren dar de fiecare dată a fost refăcut. În forma actuală datează din 1966.

În fața mormântului său, începând cu anul 1972 a fost așezat un șir de porți secuiești, dintre care prima este chiar poarta casei sale, fiind adusă din fața conacului de la Băile Szejke, băi înființate chiar de. Până în 1998 s-au adunat 10 porți.

Muzeul Portilor Secuiesti cuprinde în prezent (mai 2021) un număr de 16 porți secuiesti, sculptate in stilul specific zonei. Pentru vizitare nu se percepe taxa iar expoziția poate fi vizitata tot timpul anului.

Citește și:Muzeul de Aragonit din Corund – Destinații de weekend

Deși era destul de aglomerat am reușit să admirăm în voie frumoasele porți. Acestea sunt autentice, de la casele săsești din zona Odorheiului Secuiesc și au un farmec aparte. Toate sunt sculptate cu grijă și atenție la detalii. Nouă ni s-a părut că seamănă destul de mult cu cele tradițional maramureșene. Chiar și o bună parte dintre motivele tradiționale săsești încrustate pe porți sunt același. Multe dintre simbolurile astrale, vegetale, geometrice sunt comune. Simboluri secuiești (laleaua, porumbeii) se găsesc și în Maramureș. Simboluri românești (funia răsucită, soarele, șarpele) se regăsesc și în Secuime.

Ne-a plăcut și aleea care trece pe sub toate cele 16 porți. Aceasta este pavată cu mici felii de lemn tăiate din trunchiuri.

Muzeul Portilor Secuiesti se întinde pe aproximativ un hectar.

Dacă vă aflați în zona Odorheiului Secuiesc merită să vizitați și acest obiectiv turistic, mai ales că se află fix lângă parcul Mini-Transilvania.

Citește și:Ghid complet pentru un concediu în Sulina

După ce ați terminat de vizitat, pe drumul de întoarcere, până să vă întoarceți la drumul asfaltat care leagă orașul mai sus menționat de Praid și Sovata, veți găsi o terasă unde vă puteți delecta cu celebrii Langosi secuiești.

prim plan muzeul portilor secuiesti

Citește și: Cu cortul la mare: Unde avem voie sa campam si unde ne este interzis.

În zonă mai sunt și alte obiective turistice pe care le puteți vizita. Dintre acesteste amintim:

Muzeul Apelor Minerale

Muzeul se află în imediata vecinătate a Șirului Porților Secuiești. Pe jos veți face maxim 10 minute. Prețul de intrare este de 5 lei pentru un adult

Parcul Mini-Transilvania

Este un parc tematic in care veți găsi cele mai importante clădiri din Transilvania, în miniatură (machete). Muzeul numără peste 60 de exponate, numărul acestora fiind într-o continua creștere. De asemenea, în interiorul parcului, în viitor, vă veți putea plimba și cu o mocăniță în miniatură. Costul unui bilet este de 20 de lei pentru un adult și 10 lei pentru elevi/pensionari

Statuia “Inima lui Isus”

Se află în vecinătatea satului Bisericani. Are 22 de metri și este construită din fier. Cu ajutorul unor scări se poate urca până în vârful acesteia. Vizitarea este gratuită

muzeul de aragonit de la corund
Muzeul de Aragonit din Corund

Corund

Localitatea Corund este vestită pentru doua lucruri:

  • tradiția în olărit – cu siguranță nu veți pleca cu mâna goală
  • Muzeul de Aragonit din Corund – Pe care vă recomandăm cu căldură să îl vizitați. Noi am facut-o. Întreaga poveste o puteți citi AICI.

Sperăm că am reușit să vă convingem să vizitați Muzeul Porților Secuiești. Dacă aveți întrebări referitoare la această destinație vă rugăm să ne lăsați un comentariu.

Daca v-a placut articolul ne puteti ajuta cu un “Follow” sau un “Like”

Iar daca sunteti pasionati de calatorii va invitam pe grupul nostru de Facebook: „Ponturi de calatorie„

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *